Η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση την Τρίτη (06/08), καθώς η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου μείωσε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) τον Σεπτέμβριο θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον για τον χρυσό ζωντανό.
Πτώση του χρυσού και ενίσχυση του δολαρίου
Ο spot χρυσός σημείωσε πτώση 0,6% και διαμορφώθηκε στα 2.393,98 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από πτώση 1,5% την προηγούμενη ημέρα. Παράλληλα, το συμβόλαιο χρυσού υποχώρησε κατά 0,5%, κλείνοντας στα 2.431,60 δολάρια ανά ουγγιά.
Η ενίσχυση του δείκτη δολαρίου κατά 0,2% έκανε το πολύτιμο μέταλλο πιο ακριβό για τους ξένους αγοραστές, ενώ η άνοδος των αποδόσεων των 10ετών αμερικανικών ομολόγων μείωσε περαιτέρω την ελκυστικότητα του χρυσού. Παρόλο που αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά την τιμή του χρυσού, οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την μελλοντική του πορεία.
Προβλέψεις για το μέλλον
Ο Fawad Razaqzada, αναλυτής της Forex.com, δήλωσε στο Reuters ότι οι επενδυτές αναμένουν οι κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια τους. Αυτή η προοπτική ενδέχεται να μετριάσει τις καθοδικές πιέσεις και ίσως να οδηγήσει τον χρυσό σε νέα ιστορικά υψηλά. Συγκεκριμένα, ο Razaqzada προβλέπει ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να φτάσει τα 2.500 δολάρια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Άλλες αγορές μετάλλων
Όσον αφορά τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, το spot ασήμι σημείωσε πτώση 0,4%, φτάνοντας τα 27,16 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα, από την άλλη, ενισχύθηκε κατά 1,2% και διαμορφώθηκε στα 917,10 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο παρουσίασε άλμα 3,6%, φτάνοντας τα 880,25 δολάρια, μετά από την κατρακύλα της Δευτέρας που το οδήγησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2017.
Γεωπολιτικές εντάσεις και επιτόκια
Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την τιμή του χρυσού. Οι επενδυτές στρέφονται συχνά στον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας. Η προσδοκία για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve ενισχύει περαιτέρω αυτή την τάση, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού, που δεν αποφέρει τόκους.