Η πρώτη χρονιά της εφαρμογής του συστήματος της τουριστικής βίζας-εξπρές, έχει τετραπλασιάσει την τουριστική κίνηση στη Σάμο
Ο καλπάζων πληθωρισμός της γείτονος, σε συνδυασμό με την πρώτη χρονιά εφαρμογής του συστήματος της τουριστικής βίζας εξπρές, ωθεί αρκετούς Τούρκους τουρίστες να προτιμήσουν τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές τους, όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος.
Σύμφωνα με δηλώσεις του ανταποκριτή του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, στην Deutsche Welle, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι «αποβαίνουν» διά θαλάσσης καθημερινώς στα ελληνικά νησιά που επιτρέπεται η επίσκεψη 7 ημερών (Λέσβος, Λήμνος, Χίος, Ρόδος, Σύμης, Κάλυμνος, Κως, Λέρος, Σάμος και Καστελόριζο), με την ταξιδιωτική κίνηση να έχει τετραπλασιαστεί από πέρυσι. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η Σάμος, που πέρυσι μετρούσε 35.000 επισκέπτες από την Τουρκία, ενώ φέτος αναμένονται έως και 150.000.
Πέραν της ευκολότερης χορήγησης βίζας προς τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, καθοριστικός φαίνεται να είναι ο υψηλός πληθωρισμός της Τουρκίας, «ο οποίος βρίσκεται περίπου στο 72% και έχει προκαλέσει εκτόξευση των τιμών στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Τουρκίας. […] Ιδίως για τους ντόπιους, που έχουν κατά μέσο όρο πολύ μικρότερο εισόδημα από τους επισκέπτες που έρχονται στην Τουρκία από το εξωτερικό, οι διακοπές, ακόμα και το να φάνε σε ένα εστιατόριο, είναι κάτι εντελώς απρόσιτο οικονομικά. Ο κατώτατος μισθός, με τον οποίο πρέπει να τα βγάλει πέρα πάνω από το 40% των Τούρκων εργαζομένων, ανέρχεται σε 17.000 λίρες – δηλαδή 475 ευρώ» αναφέρει το RND..
Για πολλούς Τούρκους ξενοδόχους που πλήττονται από τη νέα συνθήκη όλα αυτά είναι «ελληνική προπαγάνδα», καθώς «οι λογαριασμοί στην Ελλάδα δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνους των πολυτελών ξενοδοχείων τους», γράφει η tageszeitung. Μπορεί ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ να επικαλείται την καλή πορεία των μέτρων καταπολέμησης του πληθωρισμού και τις θετικές αξιολογήσεις των μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης, αλλά οι καταναλωτές δεν βιώνουν την ίδια πραγματικότητα. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ ευρώ και λίρας δεν αντισταθμίζει πλέον τον πληθωρισμό και, συνεπώς, ακόμα και κάποιος που πληρώνεται σε ευρώ πρέπει να πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα σε καθημερινή βάση συγκριτικά με πέρυσι.
Μάλιστα, η τούρκική ακρίβεια δεν κάνει απλησίαστες τις διακοπές στην Τουρκία μόνο για τους ντόπιους, αλλά και για τους Ευρωπαίους τουρίστες, όπως για παράδειγμα για τους Τούρκους της Γερμανίας, οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι είχαν σώσει τους Τούρκους ξενοδόχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και για τους οποίους η χώρα καταγωγής τους έχει γίνει τώρα υπερβολικά ακριβή.
Σημειώνεται ότι ο νέος κανονισμός σχετικά με τις θεωρήσεις που συμφώνησαν Ερντογάν και Μητσοτάκης τον περασμένο Δεκέμβριο απλοποιεί τις διαδικασίες απόκτησης βίζας επισκέπτη για όσους Τούρκους πολίτες θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και προηγουμένως χρειάζονταν βίζα Σένγκεν. Ωστόσο, η χρήση της συγκεκριμένης θεώρησης εισόδου είναι αυστηρά διάρκειας επτά ημερών και, έτσι, οι Τούρκοι πολίτες δεν θα μπορούν με αυτή να ταξιδέψουν κάπου αλλού στην Ελλάδα ή σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, πέρα από το νησί επίσκεψης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ