Αποκαλυπτικά της κατάστασης την οποία βιώνουν οι πολίτες και κατ’ επέκταση οι επιχειρήσεις, και δη οι μικρομεσαίες, στην Ελλάδα είναι τα τελευταία στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού. Προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι Έλληνες πλήρωσαν 3,3 δις. ευρώ φόρους επιπλέον (!!) το πρώτο επτάμηνο του 2024, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τους πρώτους επτά μήνες του αμέσως προηγούμενου έτους, οι φορολογούμενοι είχαν καταβάλει 33,66 δισ. ευρώ φόρους. Στον φετινό προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί ότι για την τρέχουσα χρονιά, το ύφος του ποσού που θα ερχόταν από τους φόρους, θα έφτασε στα 34,67 δισ. ευρώ, δηλαδή θα παρουσίαζαν μια αύξηση της τάξης του 3%. Τελικά, σύμφωνα με τα πραγματικά αποτελέσματα, οι Έλληνες φορολογούμενοι κατέβαλαν για φόρους από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2024, συνολικά 36,99 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 10% (9,87% για την… ακρίβεια) περισσότερους σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς!
Δεν θέλει μεγάλη ανάλυση για να συμπεράνει ο κάθε φορολογούμενος ότι στην δραματική -για τις τσέπες των πολιτών και δη των μη εχόντων καθώς και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες- εξέλιξη, καθοριστικό ρόλο συνεχίζουν να διαδραματίζουν οι έμμεσοι φόροι. Όπως έλεγε πρόσφατα, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, ιδιοκτήτης εμπορικών καταστημάτων, μοιάζει σαν «το Κράτος να τζιράρει πάνω στη συνεχιζόμενη, εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια, ακρίβεια γεμίζοντας τα ταμεία από τη μια πλευρά και αδειάζοντας τις τσέπες των πολιτών και εξανεμίζοντας τους έτσι κι αλλιώς χαμηλούς τζίρους των περισσότερων ΜμΕ».
Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει ότι η κοινωνία και το επιχειρείν βρίσκονται στο επίκεντρο μιας αφανούς φοροεπιδρομής, με τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικός φόρος καυσίμων, κλπ.) να φτωχοποιούν καθημερινά, όλο και περισσότερο, το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Τα γενικά στοιχεία
Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ, με βάση τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 121 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.745 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 και ελλείμματος 1.435 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5.683 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.655 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3.558 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.
Σημειώνεται ότι μέρος της διαφοράς στις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023 και ποσό ύψους 2.323 εκατ. ευρώ που αφορά ετεροχρονισμό των μεταβιβαστικών πληρωμών προς ΟΚΑ κατά 1.693 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και των δαπανών που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 630 εκατ. ευρώ, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους.
Εξαιρουμένων των ανωτέρω ποσών, η υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου ανέρχεται σε 1.058 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 39.205 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 881 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024, παρότι στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχε συμπεριληφθεί : α) η είσπραξη τον μήνα Μάρτιο ποσού ύψους 1.797 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του, ήτοι ποσό 1.687 εκατ. ευρώ, είχε εισπραχθεί τον Δεκέμβριο του 2023 και επιπλέον ποσό 159 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε τον Ιανουάριο 2024 και β) η είσπραξη τον μήνα Ιούνιο τιμήματος ύψους 1.350 εκατ. ευρώ από την σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και των τριών (3) κάθετων οδικών αξόνων, η οποία υπογράφηκε στις 29.03.2024 και τα επόμενα βήματα της διαδικασίας έως την καταβολή του τιμήματος αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 36.993 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.317 εκατ. ευρώ ή 6,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (σημειώνεται ότι εκτιμώμενο ποσό ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023), όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Συνεπώς η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων που προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2024 ανέρχεται σε 1.670 εκατ. ευρώ.