Το καινούριο σχέδιο θα αποτελέσει τη «βάση» για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και η προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων θα δομηθεί με έμφαση στην αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων των φυσικών καταστροφών, της ακρίβειας, αλλά και των πιέσεων στο σύστημα υγείας
Τα αναθεωρημένα Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων ολοκληρώθηκαν μετά την έγκριση από το τελευταίο, πριν τις θερινές διακοπές, υπουργικό και περιλαμβάνουν 145 προσθήκες με 58 επιπλέον επενδύσεις και 87 μεταρρυθμίσεις, ανεβάζοντας το σύνολο των παρεμβάσεων σε 279 για φέτος.
Ουσιαστικά με την αναθεώρηση αυξάνονται κατά 20,8% οι επενδύσεις και κατά 39,4% οι μεταρρυθμίσεις του 2024. Περιλαμβάνει και νέο θεσμικό πλαίσιο για πλειστηριασμούς και πωλήσεις «κόκκινων» δανείων αλλά και νέες αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Προβλέπει νέα απλούστευση του πλαισίου αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, αλλά και δράσεις βελτίωσης του ανταγωνισμού στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, Παρατηρητήριο τιμών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, την επέκταση της visa σε νέους νησιωτικούς προορισμούς, μειωμένο ωράριο / μερική απασχόληση για τις νέες μητέρες από το σπίτι, αλλά και αναδιάρθρωση των εταιρειών υδάτων της περιφέρειας.
Το νέο σχέδιο θα αποτελέσει τη «βάση» για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και η προτεραιοποίηση ων παρεμβάσεων θα δομηθεί ανάλογα το επόμενο διάστημα με έμφαση και στην αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων των φυσικών καταστροφών, της ακρίβειας, αλλά και των πιέσεων στο σύστημα υγείας και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητα του πολίτη και του μικρομεσαίου επιχειρηματία.
Η λίστα
* Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Οι 2 νέες μεταρρυθμίσεις αφορούν στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με απλοποίηση των διαδικασιών, τον εξορθολογισμό του προγραμματισμού και την ταχύτερη απορρόφηση πόρων αλλά και στην αναδιάρθρωση του Υπερταμείου. Οι 2 νέες επενδύσεις είναι οι αποκρατικοποιήσεις λιμένων και μαρίνων ανά την επικράτεια αλλά και η ανάπλαση της ΔΕΘ HELEXPO.
*Υπουργείο Ανάπτυξης. Έρχονται 5 μεταρρυθμίσεις με νέα απλούστευση του πλαισίου αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, αλλά και δράσεις βελτίωσης του ανταγωνισμού στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, υιοθέτηση νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία, Βιομηχανική Στρατηγική, καθώς και προσβασιμότητα και διάσταση αναπηρίας στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. Οι 2 νέες επενδύσεις είναι η αναβάθμιση και επέκταση της πλατφόρμας e-καταναλωτής και η αύξηση του αριθμού ελέγχων στην αγορά μέσα από την αύξηση των μικτών κλιμακίων και την ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ.
* Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εξι μεταρρυθμίσεις μεταξύ άλλων για νέο θεσμικό πλαίσιο για πλειστηριασμούς και πωλήσεις «κόκκινων» δανείων και για εφαρμογή νομοθεσίας για το ενέχυρο, αλλά και αναμόρφωση κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, κατάρτιση, Σπίτια του Παιδιού και διαμεσολάβηση. Επένδυση στο Δικαστικό Μέγαρο Κατερίνης.
* Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. και Τροφίμων με 5 μεταρρυθμίσεις (αναδιοργάνωση ΕΦΕΤ, σύστημα ελέγχων τροφίμων, παρατηρητήριο Πρωτογενούς Τομέα, αναδιάρθρωση ΥΠΑΑΤ και πλαίσιο προτάσεων για νέα ΚΑΠ, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εκπαίδευση των κατ’ επάγγελμα αγροτών) και 5 επενδύσεις ( Agricultural Knowledge Innovation System, Μητρώο Παγίων Αγροτών, πρόληψη της καταστροφής των αγροτικών καλλιεργειών, κ.α.).
* Υπουργείο Ναυτιλίας με 7 μεταρρυθμίσεις (Μεταφορικό Ισοδύναμο, Λ.Τ. Ηρακλείου, ΙΜΟ, παραδοσιακά πλοία, Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων, και κύκλου ζωής πλοίου, Σύστημα Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας) και 2 επενδύσεις (Παρατηρητήριο τιμών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, Προσβασιμότητα).
* Υπουργείο Τουρισμού με 3 μεταρρυθμίσεις (σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων βάσει αρχών βιώσιμης ανάπτυξης, επέκταση τουριστικής περιόδου και Σήμα προσβασιμότητας) και επένδυση για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας με νέα εργαλεία επικοινωνίας και προβολής του τουριστικού προϊόντος).
* Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με 3 μεταρρυθμίσεις (Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Προσωπικός Αριθμός Πολίτη και αξιολόγηση myCoast) και 4 επενδύσεις (υπολογιστικό σύστημα Δαίδαλος, πράσινα data centers, Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και Προσβάσιμες ιστοσελίδες).
* Υπουργείο Εργασίας. Οκτώ νέες μεταρρυθμίσεις με στρατηγική για την απασχόληση, τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ, μειωμένο ωράριο / μερική απασχόληση για τις νέες μητέρες από το σπίτι, μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των εκκρεμών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, ενιαίους κανόνες παροχών αναπηρίας, ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων/συμβάσεων και επιτάχυνση απονομής επικουρικών.
* Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με 4 μεταρρυθμίσεις ( Υιοθεσίες, επιδόματα, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Δημογραφικό και παιδική κακοποίηση) και επένδυση για ημιαυτόνομη διαβίωση.
* Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Οι 3 μεταρρυθμίσεις αφορούν στην αναθεώρηση του ΚΟΚ, των ΚΤΕΟ και στην προσβασιμότητα δημοσίων κτιρίων. Οι 5 επενδύσεις συνδέονται με το Thessaly Master plan, την σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, το ΟΠΣ Υποδομών και Δικτύων, τον εκσυγχρονισμό λεωφορείων και την Εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης μικροκινητικότητας.
* Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι 5 μεταρρυθμίσεις αφορούν στην στρατηγική διαχείρισης υδάτων (νέο σύστημα διακυβέρνησης ΔΕΥΑ-ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ), το θεσμικό πλαίσιο για το Repower EU, την ατμοσφαιρική ρύπανση , την κωδικοποίηση πολεοδομικής νομοθεσίας και την εφαρμογή του Εθνικού Σήματος Προσβασιμότητας. Οι 4 επενδύσεις είναι το Ταμείο Απανθρακοποίησης, η επαύξηση δυναμικότητας φυσικού αερίου στο IP Komotini DESFA/IGB, το Our Ocean Conference και η υλοποίηση του Masterplan για τη Θεσσαλία.
Παρεμβάσεις για την κλιματική κρίση
* Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Προωθεί 6 μεταρρυθμίσεις (Βελτίωση ετοιμότητας και απόκρισης ΟΑΣΠ, Κρατική Αρωγή, Εναέρια διάσωση – HEMS, Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Καταστροφών, παραβάσεις πυροπροστασίας, αξιολόγηση νέων μέτρων αντιπυρικής προστασίας) και 2 επενδύσεις για Ψηφιακό Μητρώο Εθελοντισμού και λίστα ατόμων με αναπηρία για επικοινωνία σε φυσικές καταστροφές).
* Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εξι μεταρρυθμίσεις μεταξύ άλλων για φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Δύο επενδύσεις για panic button ανηλίκων και ενίσχυση υποδομών.
* Υπουργείο Πολιτισμού. Υπάρχουν 3 μεταρρυθμίσεις ( Πολιτιστική Χάρτα, Πιστοποίηση Μουσείων, Aρχαιολογική Υπηρεσία) και επένδυση για πλατφόρμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.
* Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με 4 μεταρρυθμίσεις και 3 επενδύσεις (δομή φιλοξενίας Λέσβου, κ.α.).
*Υπουργείο Εξωτερικών. Τρεις νέες μεταρρυθμίσεις αφορούν στην προώθηση των 6 προτεραιοτήτων της Χώρας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην επέκταση της visa σε νέους νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και σε παρεμβάσεις για τους εργάτες γης και για τις μετακλήσεις εργαζομένων. Η νέα επένδυση είναι το ψηφιακό σύστημα προξενικών υπηρεσιών.
*Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δύο νέες μεταρρυθμίσεις και 2 επενδύσεις.
* Υπουργείο Εσωτερικών: Τρεις μεταρρυθμίσεις για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, τεχνητής νοημοσύνης για τις προσλήψεις και το νέο Πειθαρχικό. Επένδυση στην αναβάθμιση οδικού συνοριακού σταθμού Κήπων Έβρου.
* Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: Οκτώ μεταρρυθμίσεις για την συμπεριληπτική εκπαίδευση, τα ΚΕΔΑΣΥ, κ.α. *Υπουργείο Υγείας με 7 μεταρρυθμίσεις (αφορούν στον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης, κ.α.) και έξι επενδύσεις (για την πλατφόρμα ελλείψεων φαρμάκων, κ.α.).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 16/08)