Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Sounion», υπό τη διαχείριση της εταιρείας Delta Tankers, το οποίο μετέφερε 150.000 τόνους αργού πετρελαίου, τέθηκε σε κατάσταση κινδύνου μετά από επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας ανησυχίες για ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή. Το πλήρωμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πλοίο, αφήνοντάς το να πλέει ανεξέλεγκτο σε μια περιοχή με έντονη ναυσιπλοΐα.
Η επίθεση και οι συνέπειες
Την Τετάρτη, 21 Αυγούστου, το «Sounion» δέχθηκε επίθεση από πολλαπλά βλήματα κοντά στο λιμάνι της Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη. Οι αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν τις πολυπληθέστερες περιοχές της Υεμένης, είναι ύποπτοι για την επίθεση, η οποία έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το περιστατικό αυτό αποτελεί το τρίτο κατά σειράν συμβάν επίθεσης σε πλοίο της εταιρείας Delta Tankers με έδρα την Αθήνα μέσα σε έναν μήνα.
Η επίθεση προκάλεσε φωτιά στο «Sounion», η οποία κατασβέστηκε από το πλήρωμα, ωστόσο το πλοίο υπέστη βλάβη στην κύρια μηχανή του και ακινητοποιήθηκε μεταξύ Υεμένης και Ερυθραίας. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διαρροής πετρελαίου, με σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες για την περιοχή.
Κίνδυνος ναυσιπλοΐας και περιβάλλοντος
Σύμφωνα με τη ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, Aspides, το «Sounion» αποτελεί πλέον «ναυτιλιακό και περιβαλλοντικό κίνδυνο».
Το πλοίο μεταφέρει μια μεγάλη ποσότητα αργού πετρελαίου, και σε περίπτωση διαρροής, οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα θα ήταν καταστροφικές, ενώ οι επιπτώσεις στη διεθνή ναυσιπλοΐα θα ήταν ανυπολόγιστες.
Η Delta Tankers ανακοίνωσε ότι εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο μεταφοράς του «Sounion» σε ασφαλέστερο σημείο για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι επισκευές.
Εν τω μεταξύ, το σκάφος της αποστολής Aspides ανταποκρίθηκε σε αίτημα του καπετάνιου του «Sounion» και έστειλε ομάδα διάσωσης για να μεταφέρει το πλήρωμα στο Τζιμπουτί. Κατά την προσέγγιση της περιοχής, το πλοίο της αποστολής κατέστρεψε ένα μη επανδρωμένο σκάφος που αποτελούσε άμεση απειλή.
Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας». Παράλληλα, οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στρατιωτικές απαντήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ναυτιλιακών γραμμών στην περιοχή.
Το επόμενο βήμα για δεξαμενόπλοιο «Sounion»
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς το «Sounion» είναι αγκυροβολημένο σε ένα ευαίσθητο σημείο με υψηλό κίνδυνο για το περιβάλλον.
Η άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης και η μεταφορά του πλοίου σε ασφαλή τοποθεσία είναι επιτακτική ανάγκη, για να αποτραπεί μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή που θα επηρέαζε όχι μόνο την περιοχή αλλά και την παγκόσμια ναυτιλία.