Επίθεση στη Γερμανία: Δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στα θύματα στο Ζόλινγκεν

Η γερμανική Διπλωματική Αστυνομία, η οποία είναι αρμόδια για τις διπλωματικές αποστολές στην χώρα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων της χθεσινοβραδινής επίθεσης με μαχαίρι στο «Φεστιβάλ της Πολυμορφίας» στην πόλη Ζόλινγκεν.

Μια επίθεση η οποία, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τη Γερμανία χαρακτηρίστηκε από τις Αρχές ως «τρομοκρατική ενέργεια».

Ωστόσο, σε σημερινό ρεπορτάζ της η Tagesschau σημειώνει ότι «δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το κίνητρο του δράστη, οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει μέχρι στιγμής το έγκλημα ως επίθεση και όχι ως αμόκ ή τρομοκρατική επίθεση».

Η πράξη θεωρήθηκε ως «επίθεση», δήλωσε συγκεκριμένα εκπρόσωπος της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της πολιτείας Ντίσελντορφ. Η εκπρόσωπος απέρριψε δημοσιεύματα των ΜΜΕ ότι η πράξη χαρακτηρίστηκε ως «τρομοκρατική επίθεση».

Η αστυνομία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αναμένεται το απόγευμα να κάνει επίσημες δηλώσεις για την κατάσταση των τραυματιών και την πορεία της έρευνας για την ταυτοποίηση του δράστη της αιματηρής επίθεσης.

Ο δράστης της αιματηρής επίθεσης, ο οποίος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αστυνομίας, σκότωσε τρία άτομα και τραυμάτισε άλλα οκτώ, εκ των οποίων τα πέντε σοβαρά, εξακολουθεί να διαφεύγει τη σύλληψη.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο δράστης κατάφερε να διαφύγει μέσα στην αναταραχή τον πανικό μετά το έγκλημα στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης.

Η αστυνομία διέψευσε και τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από γερμανικά ΜΜΕ, ότι «στόχευε με το μαχαίρι στον λαιμό των θυμάτων», ενώ δεν επιβεβαίωσε την περιγραφή του δράση ως «άνδρα με αραβικά χαρακτηριστικά».

Η αναζήτηση του δράστη συνεχίζεται με μεγάλη δύναμη και «έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων γύρω από το κέντρο της πόλης του Σόλινγκεν, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μονάδων», ανέφερε αστυνομική δήλωση.

Προκειμένου να βρεθεί ο δράστης, θα εξεταστούν τόσο τα θύματα όσο και οι μάρτυρες.

Η αστυνομία δημιούργησε μάλιστα μια ιστοσελίδα για πληροφορίες, όπου οι μάρτυρες του συμβάντος μπορούν να ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο από κινητά τηλέφωνα (https://nrw.hinweisportal.de/~portal/de).

keimeno epithesi solingen

Η Αστυνομική Ένωση Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κάλεσε τον κόσμο να απέχει από εικασίες, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μην διαδίδει φήμες.

«Οι δημόσιες εικασίες σχετικά με το ιστορικό του εγκλήματος δεν είναι κατάλληλες αυτή τη στιγμή. Αντίθετα, δείχνουμε συμπόνια για τους ανθρώπους στο Ζόλινγκεν σε αυτές τις θλιβερές στιγμές», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Οι εικασίες για το έγκλημα στο Σόλινγκεν είναι απαγορευμένες», δήλωσε εν συνεχεία ο ηγέτης του GdP στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Μάικλ Μέρτενς στο δίκτυο RND. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τον δράστη πρόσθεσε.

«Οι προσωπικές περιγραφές των μαρτύρων είναι εν μέρει αντιφατικές. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι από αυτό που βίωσαν. Η αστυνομία πρέπει τώρα να μπορεί να κάνει τη δουλειά της ανενόχλητη».

Η Νάνσι Φέζερ, Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter (X):

Η άγρια ​​επίθεση στο φεστιβάλ της πόλης στο Σόλινγκεν μας συγκλονίζει βαθιά. Θρηνούμε τους ανθρώπους των οποίων οι ζωές αφαιρέθηκαν με τρομερό τρόπο. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των νεκρών και εκείνων που τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι αρχές ασφαλείας μας κάνουν ό,τι μπορούν για να συλλάβουν τον δράστη και να καθορίσουν το παρασκήνιο της επίθεσης. Η αστυνομία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχει κάθε υποστήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Εσωτερικών της NRW Herbert Reul και τις αρχές ασφαλείας μας.

Τρομοκρατικός συναγερμός

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γερμανικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή τα τελευταία χρόνια καθώς αντιμετωπίζουν μια διπλή τρομοκρατική απειλή, τον τζιχαντισμό και τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Η πιο φονική τζιχαντιστική επίθεση στο γερμανικό έδαφος διαπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 2016: ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου στοιχίζοντας τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Στα τέλη Μαΐου, ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του και πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση με μαχαίρι στο Μάνχαϊμ στη δυτική Γερμανία σε αντιισλαμική συγκέντρωση. Ο δράστης, ένας 25χρονος Αφγανός που είχε φτάσει στη Γερμανία το 2014, είναι ύποπτος για ισλαμιστικά κίνητρα.

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ