Κλασική είναι πλέον η εικόνα του γονδολιέρη με το ψάθινο καπέλο και την ριγέ μπλούζα-χαμόγελο, να σεργιανίζει τουρίστες στα κανάλια της πόλης των Δόγηδων.
Εχουν, όμως, λιγοστέψει επικίνδυνα και απαιτείται να αυξηθεί ο αριθμός τους για να διασφαλιστεί η συνέχεια του χαρακτηριστικού βενετσιάνικου επαγγέλματος.
Ο δήμος της Βενετίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αναζητεί νέους γονδολιέρηδες, δίνοντας στη δημοσιότητα και τις απαραίτητες προϋποθέσεις: ηλικία 18 ετών, γραμματικές γνώσεις λυκείου, καλή γνώση κολύμβησης και με το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό «υγιούς και εύρωστης σωματικής διάπλασης».
«Το να μπορείς να μετακινείς τη γόνδολα είναι το πιο σημαντικό πράγμα» δήλωσε ο Andrea Balbi, πρόεδρος της Ενωσης Γονδολιέρηδων της Βενετίας, ο οποίος είναι γονδολιέρης εδώ και 30 χρόνια.
Το επάγγελμα του γονδολιέρη αποτελεί σήμα κατατεθέν της Βενετίας από το 1094. Για αιώνες, τα σκάφη μήκους 11 μέτρων ήταν το κύριο μέσο μεταφοράς στην πόλη, προτού τα επιλέξουν οι αριστοκράτες ως το προτιμώμενο μέσο κυκλοφορίας τους.
Μέχρι τον 16ο αιώνα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούσαν στη Βενετία 10.000 γόνδολες.
Σήμερα υπάρχουν μόνο 433 γονδολιέρηδες, που, με περίπου 30 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, είναι περιζήτητοι στη Βενετία! Το επάγγελμα ήταν αποκλειστικά ανδρικό και οι άδειες μεταβιβάζονταν από πατέρα σε γιο.
Τώρα το επάγγελμα είναι ανοιχτό, ενώ η Giorgia Boscolo έγινε η πρώτη γυναίκα γονδολιέρισσα, το 2009. Σήμερα υπάρχουν 14 γονδολιέρισσες.4
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 23/08/2024)