Η πανδημία του κορονοϊού και οι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών στην καθημερινότητά τους είχαν ως συνέπεια να αναδειχθούν νέες δραστηριότητες και ιδέες που μέχρι τότε βρίσκονταν στο περιθώριο.
Το πλέον χαρακτηριστικό ήταν η υποχρεωτική εργασία εξ αποστάσεως σε όσα επαγγέλματα και κλάδους μπορούσε αυτό να εφαρμοστεί, ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.
Ωστόσο, η μέχρι τώρα εμπειρία απέδειξε πως ναι μεν η τηλεργασία μετά το τέλος της πανδημίας μειώθηκε σημαντικά, παρ’ όλ’ αυτά η υβριδική εργασία κερδίζει ολοένα μεγαλύτερο έδαφος. Δηλαδή, ο συνδυασμός της εξ αποστάσεως εργασίας με την εργασία στον φυσικό χώρο μιας επιχείρησης, για συγκεκριμένες μέρες κάθε εβδομάδας ή κάθε μήνα.
Ερευνα της International Workplace Group (IWG), του μεγαλύτερου παρόχου ευέλικτων χώρων εργασίας στον κόσμο, αποκάλυψε ότι εννέα στους 10 CEOs έχουν υιοθετήσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας (91%), με τα τρία τέταρτα να υποστηρίζουν ότι αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας (75%) και έχει συμβάλει θετικά στη διατήρηση του προσωπικού (76%).
Σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα, που διεξήχθη σε 500 CEOs, η συντριπτική πλειονότητα (74%) δήλωσε ότι η επιχείρησή της δεν θέτει ως προτεραιότητα την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο. Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες της IWG, οι οποίες υπογραμμίζουν τις απόψεις και τις εμπειρίες των ηγετικών στελεχών για τις πολιτικές υβριδικής εργασίας. Μάλιστα, η τελευταία έκθεση αναφέρει ότι το 100% των στελεχών H.R. πιστεύει ότι η υβριδική εργασία οδηγεί σε πιο ευτυχισμένο και πιο αφοσιωμένο προσωπικό.
Πολλαπλά οφέλη
Η έρευνα αναδεικνύει τα πολλαπλά οφέλη που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις από την υιοθέτηση της υβριδικής εργασίας, με ιδιαίτερο αντίκτυπο στην εταιρική κουλτούρα, καθώς τα τρία τέταρτα συμφωνούν ότι αυτή έχει βελτιωθεί από τότε που άρχισε η υβριδική εργασία. Παράλληλα, καταγράφηκε σημαντική βελτίωση στην επικοινωνία των εργαζομένων (77%) και αποδοτικότητα συνεργασίας μεταξύ των ομάδων και των συναδέλφων (75%).
Αυτά τα ευρήματα συμφωνούν με μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας, το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, υπό την επίβλεψη του διάσημου οικονομολόγου και ακαδημαϊκού Nick Bloom. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η υβριδική εργασία μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα μιας επιχείρησης κατά περίπου 19.000 δολάρια ημερησίως ανά εργαζόμενο. Αυτή η αύξηση αποδίδεται εν μέρει στην ενίσχυση της εργασιακής ικανοποίησης και της αποτελεσματικότητας που προκύπτουν από την ευελιξία και την καλύτερη ισορροπία που προσφέρει η υβριδική εργασία στους εργαζομένους. Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε ημέρα που ένας υπάλληλος μιας εταιρίας εργάζεται υβριδικά, η παραγωγικότητά της αυξάνεται κατά περίπου $19.000.
Οι απασχολούμενοι προτιμούν τη μεγαλύτερη αυτονομία από τη φυσική παρουσία
Η μελέτη αποκάλυψε ότι πάνω από επτά στους 10 CEOs (73%) συμφώνησαν ότι η υβριδική εργασία τους επέτρεψε να προσελκύσουν και να προσλάβουν τα πιο υποσχόμενα ταλέντα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δυνατότητα να προσφέρουν στους υπαλλήλους μεγαλύτερη αυτονομία για το πότε και πού εργάζονται έχει επίσης επιτρέψει στις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε ένα πολύ ευρύτερο σύνολο ταλέντων, με το 71% των CEOs να δηλώνει ότι έχει καταφέρει να συγκροτήσει μια πιο ποικιλόμορφη ομάδα υποψηφίων.
Ενώ μερικές εταιρίες επιβάλλουν την παρουσία των υπαλλήλων στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, η μελέτη αυτή αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι ηγέτες (74%) υποστηρίζουν ότι η πλήρης επιστροφή στο γραφείο δεν αποτελεί προτεραιότητα για την επιχείρησή τους στο μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι η μη ευελιξία θα μπορούσε να επηρεάσει το προσωπικό, και ότι η υβριδική εργασία επηρεάζει θετικά την παραγωγικότητά τους. Στην πραγματικότητα, σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) πιστεύουν ότι θα έχαναν ταλαντούχους εργαζομένους αν επέμεναν στην καθημερινή παρουσία των υπαλλήλων τους στο γραφείο.
Επένδυση στο μέλλον
Ετσι, αντί να ζητούν από τους υπαλλήλους τους να υπομένουν περιττές, μακρινές και ακριβές μετακινήσεις προς τα κεντρικά γραφεία, οι περισσότεροι ηγέτες επιχειρήσεων επιλέγουν να επενδύσουν στο μέλλον, ενισχύοντας και βελτιώνοντας τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις της υβριδικής εργασίας. Σε ποσοστό 94%, οι εταιρίες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι είχαν επενδύσει σε νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της υβριδικής εμπειρίας το τελευταίο έτος, με το 43% να αναφέρει ότι αυτή ήταν η σημαντικότερη επένδυσή τους το προηγούμενο έτος.
Με τη συνεχή επένδυση στην υβριδική εργασία να επιταχύνεται, οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι εκθετικές. Εκτιμάται πως 1,2 δισ. εργαζόμενοι γραφείου παγκοσμίως υιοθετούν αυτό το μοντέλο και, έτσι, η αγορά εργαλείων και υπηρεσιών για την υβριδική εργασία αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Μάλιστα, έρευνα της IWG έδειξε ότι οι CEOs εταιριών που υιοθέτησαν την υβριδική εργασία παρατήρησαν αύξηση στην ευτυχία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, καθώς και βελτίωση στην προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντου. Επιπλέον, το 74% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το υβριδικό μοντέλο θα επικρατήσει στις εταιρίες τους τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση επισημαίνει τους κινδύνους
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία κρούει καμπανάκι, καθώς υποστηρίζει πως, μολονότι οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι επωφελούνται από ένα πιο αυτόνομο και ευέλικτο ωράριο εργασίας, το ωράριο αυτό εγκυμονεί ενίοτε ορισμένες προκλήσεις.
Πρώτον, οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι (που απορρέουν από την κοινωνική απομόνωση, την εντατικοποίηση της εργασίας, το άστατο ωράριο και την ανισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής) μπορούν να οδηγήσουν σε άγχος και ψυχική ασθένεια. Δεύτερον, η παρατεταμένη καθιστική εργασία αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης μυοσκελετικών παθήσεων, όπως ο πόνος στη μέση.
Καταλήγοντας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο για τους εργοδότες να διενεργούν εκτιμήσεις κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια στο σπίτι του εργαζομένου ακολουθώντας τη συνήθη ως τώρα διαδικασία, οι εκτιμήσεις κινδύνου είναι πιο αναγκαίες από ποτέ.
ΠΗΓΗ: newsbreak.gr