Παρά τη γενική πτώση της χρηματοδότησης παγκοσμίως, το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων (startups) δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Από την αρχή του 2024, οι ελληνικές startups κατάφεραν να συγκεντρώσουν χρηματοδοτήσεις που ξεπέρασαν τα 845 εκατομμύρια δολάρια, εν μέσω ενός περιβάλλοντος αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η παγκόσμια εικόνα για τις startups παραμένει δύσκολη, με πολλές αγορές να σημειώνουν σημαντική υποχώρηση στις χρηματοδοτήσεις. Ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να τραβούν το ενδιαφέρον των επενδυτών, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν ζωτικής σημασίας κεφάλαια που ενισχύουν την ανάπτυξή τους.
Σύμφωνα με το Marathon Venture Capital, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 76 επενδυτικοί γύροι, με 9 εξαγορές και τη συμμετοχή 60 διαφορετικών επενδυτών.
Η ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα και οι προκλήσεις
Ενώ σε άλλες περιοχές του κόσμου η αβεβαιότητα κυριαρχεί, η Ευρώπη δείχνει ισχυρή αντίσταση, σημειώνοντας αύξηση 31% στη συνολική χρηματοδότηση των startups το δεύτερο τρίμηνο του 2024, φτάνοντας τα 16 δισ. δολάρια. Ιδιαίτερα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ηγήθηκαν των επενδύσεων, ενώ η Γερμανία, αν και παραμένει τρίτη στην κατάταξη, είδε μια ελαφρά μείωση στις χρηματοδοτήσεις.
Η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, ωστόσο, παραμένει έντονη. Γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επικείμενες εκλογές σε μεγάλες δυνάμεις, δημιουργούν ένα κλίμα επιφυλακτικότητας στους επενδυτές. Παρά τις δυσκολίες αυτές, η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει δυναμική, με τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) να ξεχωρίζει, συγκεντρώνοντας χρηματοδοτήσεις 3,3 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Μεγάλες επενδύσεις σε ελληνικές startups
Ανάμεσα στις ελληνικές startups που ξεχώρισαν με σημαντικές χρηματοδοτήσεις φέτος, η Blueground κατέγραψε έναν από τους μεγαλύτερους γύρους, εξασφαλίζοντας 45 εκατ. δολάρια στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series D), με βασικό νέο επενδυτή την Susquehanna Private Equity Investments, ενώ συμμετείχαν και οι υφιστάμενοι επενδυτές όπως η Westcap. Παράλληλα, η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του PropTech και πλησιάζει το στάδιο του «μονόκερου», απέσπασε χρηματοδότηση από τη Barclays με τη συμμετοχή της Morgan Stanley, της Deutsche Bank και της HSBC.
Η Hellas Direct, μια scale-up εταιρεία στον ασφαλιστικό τομέα, συγκέντρωσε 32 εκατ. δολάρια από τη βρετανική ETF Partners. Με τη νέα αυτή χρηματοδότηση, η Hellas Direct σχεδιάζει να επιταχύνει την επέκτασή της στην Ευρώπη, ενισχύοντας την ήδη ισχυρή παρουσία της στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία.
Σημαντική χρηματοδότηση ύψους 24,6 εκατ. δολαρίων εξασφάλισε και η DeepCure, μια βιοτεχνολογική startup με έδρα τη Βοστώνη και γραφεία σε Ελλάδα και Ισραήλ. Η εταιρεία, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων μέσω τεχνητής νοημοσύνης, συνεχίζει να καινοτομεί, φέρνοντας επανάσταση στη διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων.
Μεταξύ των άλλων startups που απέσπασαν σημαντικές χρηματοδοτήσεις ήταν η Kinvent με 17,3 εκατ. δολάρια, η Harbor Lab με 16 εκατ. δολάρια και η STIQ με 10 εκατ. δολάρια. Επίσης, η Brite Solar συγκέντρωσε 9,3 εκατ. δολάρια, η Acumino 6,5 εκατ. δολάρια, η RetinAI Medical AG 6,2 εκατ. δολάρια, και η BlueLayer 5,6 εκατ. δολάρια.
Η πλατφόρμα petchef, η οποία προσφέρει εξατομικευμένα φρεσκομαγειρεμένα γεύματα για κατοικίδια, ολοκλήρωσε νέο γύρο χρηματοδότησης από το SPOROS Platform, το πρώτο fund στην Ελλάδα που επικεντρώνεται στην κυκλική οικονομία. Το petchef έχει ήδη παραδώσει περισσότερα από 350.000 γεύματα, συμβάλλοντας σημαντικά στην υγεία και ευεξία των κατοικίδιων με καινοτόμες και προσαρμοσμένες λύσεις. Η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται, προσφέροντας νέες συνταγές και διευρύνοντας την παρουσία της τόσο online όσο και σε επιλεγμένα καταστήματα pet shop στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.