Η αγορά του πετρελαίου βιώνει αναταραχή εξαιτίας δύο σημαντικών παραγόντων που εντείνουν την ανησυχία των επενδυτών: τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ.
Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ανεβάζουν τις τιμές
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχιζόμενης έντασης με τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ να φέρνουν την περιοχή στο χείλος μιας γενικευμένης κρίσης.
Η ανησυχία για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου εντείνεται, καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν προχωρούν.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η κατάσταση αυτή πιθανόν θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την αγορά πετρελαίου, με τις τιμές του μπρεντ να πλησιάζουν τα 80 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 75,5 δολάρια.
Ο ρόλος της οικονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ
Επιπλέον, οι εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των τιμών του πετρελαίου. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προγραμματίζει πιθανές μειώσεις των επιτοκίων, οι οποίες ενδέχεται να τονώσουν τη ζήτηση για ενέργεια, καθώς και να προκαλέσουν αποδυνάμωση του δολαρίου.
Το δολάριο και οι τιμές των εμπορευμάτων συνήθως ακολουθούν αντίθετες κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα η υποτίμηση του δολαρίου να ενισχύει την ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου.
Ο αντίκτυπος του Ιράν – Πού θα φτάσει η τιμή ανά βαρέλι
Η στάση του Ιράν αποτελεί επίσης κρίσιμο παράγοντα για την αγορά πετρελαίου.
Οι προειδοποιήσεις για πιθανές κινήσεις αντίποινων από την πλευρά του Ιράν, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και οι ανησυχίες για επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης ή στα Στενά του Ορμούζ, ενδέχεται να φέρουν μια νέα έκρηξη στις τιμές.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.