Του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με την προσοχή στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, με το βλέμμα στη ΔΕΘ και την αξιολόγηση του οίκου Moody’s η κυβέρνηση, με το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις (κυρίως) στον τραπεζικό κλάδο οι συμμετέχοντες στα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επειτα από έναν Αύγουστο που χαρακτηρίστηκε στην αρχή του από το sell off των αγορών, συνέπεια των αναταράξεων στο carry trade ιαπωνικών ομολόγων/γιεν, και στη συνέχεια από τη σταδιακή επανάκτηση των απωλειών, πωλητές vs αγοραστές «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» εν όψει ενός Σεπτεμβρίου που προοιωνίζεται «καυτός».
Από τη μία οι κρίσιμες συνεδριάσεις των Δ.Σ. των κεντρικών τραπεζών στο επίκεντρο της ΕΚΤ (12/9) και της Fed (17-18/9), μετά τις ανακοινώσεις των τραπεζιτών στο Jackson Hole, συνδυαστικά με την έμμεση εμπλοκή της Fed στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ (σ.σ.: στις 5 Νοεμβρίου οι προεδρικές), από την άλλη η προσπάθεια της ΕΚΤ να διαχειριστεί τις σοβαρές συνέπειες επάλληλων κρίσεων που συντηρούνται από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή. Σε αυτή τη συγκυρία οι αναλυτές κλίνουν όλο και περισσότερο στο ενδεχόμενο της «ομαλής προσγείωσης» για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, με το ενδεχόμενο κινδύνου ύφεσης να μην αναφέρεται, πλέον, καν, με αποτέλεσμα οι long να έχουν τον πρώτο λόγο στη Wall Street.
Στην Ευρώπη άπαντες εστιάζουν στον ορισμό επιτρόπων, δίνοντας ελάχιστη σημασία στα ολοένα περισσότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, επιχειρηματικότητας και στο εκρηκτικό μείγμα χρέους – ελλειμμάτων οικονομιών, όπως, λ.χ., της Γαλλίας, στη σταθερά φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, στη φυγή των επιχειρήσεων (κυρίως) προς ΗΠΑ. Σχεδόν δύο μήνες μετά τις ευρωεκλογές 2024 και στις Βρυξέλλες ακόμη σκιαμαχούν για το ποιος θα αναλάβει ποια θέση, την ώρα που η Κίνα επελαύνει σε καίριες αγορές και που στις ΗΠΑ προεξοφλείται πως ανεξάρτητα το ποιος/ποια θα είναι ο επόμενος/η ένοικος του Λευκού Οίκου πολιτικές Inflation Reduction Act κ.λπ. περιοριστικών τακτικών θα συνεχιστούν. Την ίδια ώρα στη Φρανκφούρτη τα μέλη της ΕΚΤ επιχειρούν να «τετραγωνίσουν τον κύκλο», με την επικεφαλής της να έχει «δεμένα τα χέρια» της ως προς την ευελιξία κινήσεων στα ζητήματα επιτοκίων/ποσοτικής σύσφιξης.
ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
Αυτά την ώρα που διεθνώς συνεχίζεται το ράλι για τον χρυσό, με απανωτά ιστορικά υψηλά – αύξηση 22% για το 2024, σταθερή συγκέντρωση από κυβερνήσεις και funds. Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων από τη Fed λειτουργεί ενισχυτικά για τα futures του πολύτιμου μετάλλου, με τις πρόσφατες κινήσεις -υψηλότερες τιμές χρυσού και χαμηλότερα επιτόκια- να σηματοδοτούν ότι οι παραδοσιακοί μακροοικονομικοί παράγοντες, όπως οι αποδόσεις των ομολόγων, επανέρχονται στο προσκήνιο.
Κοιτάζουν τη Θεσσαλονίκη, βλέπουν την αξιολόγηση…
Στην Αθήνα όσον αφορά την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο η προσοχή είναι στραμμένη στη ΔΕΘ, όπου στις 7 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, με, όπως όλα δείχνουν, φειδωλές ανακοινώσεις και πολύ στοχευμένα μέτρα. Εύλογα, καθώς μία εβδομάδα αργότερα -στις 13 του μηνός- ο Moody’s θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία. Δεδομένου ότι είναι ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης χρέους και ο μόνος που δεν έχει αποδώσει την «επενδυτική βαθμίδα» στο rating της χώρας, το ενδιαφέρον είναι εύλογο για την ετυμηγορία του.
Θα αναβαθμίσει το outlook σε θετικό, προϊδεάζοντας για προοπτική αναβάθμισης σε investment grade στο άμεσο μέλλον, θα επιφυλάξει κάποια θετική έκπληξη -όπως πέρσι- ή μήπως θα τηρήσει σιγή ασυρμάτου, όπως νωρίτερα το 2024; Σε κάθε περίπτωση, η ετυμηγορία του Moody’s θα αξιοποιηθεί πολιτικά σε μία συγκυρία που το οικονομικό επιτελείο έχει να διαχειριστεί τον επίμονο πληθωρισμό, τα φαινόμενα απληστίας, τη διογκούμενη ακρίβεια, και λόγω έναρξης της εκπαιδευτικής περιόδου. Επίσης, θα «τιμολογηθεί» και επενδυτικά, σε μία περίοδο που η κοινότητα προετοιμάζεται για αλληλουχία εξελίξεων κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Από τις εξελίξεις που αφορούν τη διάθεση μέρους ή όλου του 18,39% που έχει το ΤΧΣ στο μ.κ. της Εθνικής, τη συγχώνευση των Attica Bank – Παγκρήτιας μέχρι την εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. και τις ετοιμασίες για την είσοδο -σε δεύτερο χρόνο- της Συνεταιριστικής Χανίων. Με το μυαλό και στην αξιολόγηση του Moody’s, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεξοφλείται πως θα είναι φειδωλός και στοχευμένος σε ό,τι αφορά ανακοινώσεις, παροχές και κίνητρα.
Οσον αφορά τα επενδυτικά, το ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στον τραπεζικό όσο και σε κλάδους αιχμής, όπως είναι η ενέργεια, οι κατασκευές – υποδομές – παραχωρήσεις, ο τουρισμός – ξενοδοχεία, και σε τομείς που χάρη στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν περιθώρια μεγέθυνσης, λ.χ. πληροφορικής – ψηφιοποίησης.
Αναμφίβολα ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός (στο 3% τον Ιούλιο από 2,5% τον Ιούνιο), το μείγμα ακριβού κόστους χρήματος/σφικτής πιστωτικής επέκτασης και η κατά γενική εκτίμηση κόπωση στο μεταρρυθμιστικό πεδίο επενεργούν επιβαρυντικά στη ζήτηση κατανάλωση – παραγωγή, με την αγοραστική δυνατότητα σταθερά μειούμενη.
Χρηματιστηριακά, η σχετικά γρήγορη ανάκτηση των απωλειών 6,5 δισ. (σε όρους αποτίμησης) στο ξεπούλημα της Δευτέρας 5 Αυγούστου ήρθε να επιβεβαιώσει την ελκυστικότητα ενός μέρους των εισηγμένων, κυρίως τραπεζικών και συγκεκριμένων blue chips. Σύμφωνα με τη FactSet, οι εισηγμένες στο Χ.Α. είναι σε διαπραγμάτευση με σημαντικό discount σε όρους πολλαπλασιαστή λογιστικής αξίας (P/BV).
Οι δείκτες EV/EBITDA και EV/Sales είναι χαμηλότεροι των μακροπρόθεσμων μέσων όρων τους. Επίσης, το risk premium των ελληνικών μετοχών είχε μειωθεί σημαντικά, αλλά χωρίς να έχει επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα, στο 6,5%.
Κλάδος αιχμής παραμένει ο τραπεζικός, οι συστάσεις των ξένων οίκων (Morgan Stanley, Deutsche Bank κ.ά.) είναι στην πλειονότητά τους θετικές, πρακτικά ο κλάδος αποτελεί και πάλι τη δύναμη της αγοράς, με ισχυρές επιδόσεις και επιστροφή στις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 23/08/2024)