Από την 1η Σεπτεμβρίου, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα τεθεί πιλοτικά σε εφαρμογή στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.
Αυτό το μέτρο, που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε άλλους τομείς, στοχεύει στην καλύτερη παρακολούθηση των ωραρίων εργασίας και την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά εργασίας.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη, οι επιχειρήσεις στους συγκεκριμένους κλάδους θα έχουν την ευκαιρία να προσαρμοστούν σταδιακά στη νέα πραγματικότητα, εντοπίζοντας και επιλύοντας τυχόν προβλήματα χωρίς την επιβολή κυρώσεων.
Πιλοτική φάση χωρίς κυρώσεις
Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής, οι επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή κάρτα εργασίας, καταγράφοντας τις πρώτες δυσκολίες και τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσουν.
Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη ώστε να επισημανθούν τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις πριν προχωρήσει το μέτρο σε κανονική εφαρμογή.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις δεν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, επιτρέποντάς τους να εστιάσουν στην ομαλή μετάβαση στη νέα διαδικασία.
Επέκταση του μέτρου και σε άλλους κλάδους
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο στον τομέα της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, απασχολώντας περίπου 600.000 εργαζόμενους.
Πριν από αυτό, το μέτρο είχε εφαρμοστεί επιτυχώς στις τράπεζες, στις εταιρείες σεκιούριτι, στα σούπερ μάρκετ και στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, καθώς και στις πρώην ΔΕΚΟ.
Αποτελέσματα ελέγχων για το 2024
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, το πρώτο επτάμηνο του 2024 πραγματοποιήθηκαν 44.893 έλεγχοι σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Σε αυτούς τους ελέγχους, επιβλήθηκαν 9.946 κυρώσεις, με το συνολικό ποσό των προστίμων να ανέρχεται σε 26.639.275 ευρώ. Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, παρατηρείται αύξηση 7,4% στους ελέγχους, 17% στις κυρώσεις και 15,1% στα πρόστιμα.