Το sell-off στις αγορές στις αρχές Αυγούστου προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς επενδυτές, με την UBS να επισημαίνει σημαντικά μαθήματα για το μέλλον.
Με την άνοδο των ποσοτικών συναλλαγών (quant trading) να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την πτώση, οι επενδυτές θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της αγοράς.
Η επίδραση των ποσοτικών συναλλαγών
Σύμφωνα με την UBS, οι ποσοτικές στρατηγικές, οι οποίες βασίζονται σε αλγόριθμους και στατιστικά μοντέλα, συνέβαλαν σημαντικά στην αστάθεια της αγοράς τον Αύγουστο. Εκτιμάται ότι τα συστηματικά ποσοτικά κεφάλαια ήταν υπεύθυνα για πωλήσεις ύψους 300-400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Chief Investment Officer της UBS, Mark Haefele, τονίζει πως οι στρατηγικές αυτές είναι πιθανό να συνεχίσουν να επηρεάζουν τις αγορές, κάνοντας τους επενδυτές να πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
Στρατηγικές για θωράκιση επενδύσεων
1. Μακροπρόθεσμη Σκέψη: Ο κ. Haefele προειδοποιεί ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να αντιδρούν υπερβολικά στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς. Οι ποσοτικές συναλλαγές μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες κινήσεις με βάση επιλεγμένα δεδομένα, οδηγώντας τους επενδυτές σε πανικό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη ανάκαμψη του S&P 500, όπου οι επενδυτές που δεν πανικοβλήθηκαν, ανταμείφθηκαν.
2. Διαφοροποίηση Χαρτοφυλακίου: Η UBS επισημαίνει ότι η διαφοροποίηση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της αστάθειας. Ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων μπορεί να περιορίσει τις απώλειες σε περιόδους κρίσης. Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν πως τα χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν μετοχές από πολλές χώρες παρουσιάζουν λιγότερη αστάθεια από εκείνα που επικεντρώνονται σε μία μόνο αγορά.
3. Λίστες «Αγορών» και «Πωλήσεων»: Η ύπαρξη προκαθορισμένων λιστών περιουσιακών στοιχείων για αγορά ή πώληση μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να παραμείνουν πειθαρχημένοι κατά τη διάρκεια των αναταραχών στην αγορά. Οι λίστες αυτές επιτρέπουν στους επενδυτές να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η αστάθεια, χωρίς να παρασύρονται από πανικό.
Προοπτικές και συστάσεις της UBS
Μετά τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων τους τελευταίους μήνες, η UBS βλέπει πλέον ελκυστικές προοπτικές τόσο για τα ομόλογα όσο και για τις μετοχές. Η επενδυτική τράπεζα διατηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στα ομόλογα, αλλά προτείνει την εταιρική πίστωση επενδυτικού βαθμού ως μια ελκυστική επιλογή.
Στο χώρο των μετοχών, η UBS προβλέπει αύξηση των κερδών για τις εταιρείες του S&P 500, με στόχο τις 5.900 μονάδες έως τον Δεκέμβριο του 2024 και 6.200 μονάδες έως τον Ιούνιο του 2025. Παράλληλα, βλέπει ευκαιρίες σε ποιοτικές μετοχές στην Ιαπωνία και την Ευρώπη.
Στο μέτωπο των νομισμάτων, το ελβετικό φράγκο παραμένει προτιμώμενο λόγω της σταθερότητάς του, ενώ ο χρυσός θεωρείται αποτελεσματικό εργαλείο αντιστάθμισης έναντι γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων.