Η Λιβύη βιώνει μια νέα κρίση στον τομέα της ενέργειας, καθώς οι αρχές της ανατολικής χώρας έχουν επιβάλει πλήρη διακοπή της παραγωγής πετρελαίου.
Αυτή η απόφαση – που ελήφθη λόγω της διαμάχης για τον διορισμό νέου επικεφαλής στην κεντρική τράπεζα της Λιβύης – κλιμακώνει την ήδη υπάρχουσα κρίση και θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.
Αιτίες της διακοπής
Η διακοπή της παραγωγής έχει ξεκινήσει από το πεδίο El-Feel στη νοτιοδυτική Λιβύη, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι τοπικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν πλήρως την άντληση πετρελαίου σε εθνικό επίπεδο. Η κίνηση αυτή είναι αντίποινα στην απόφαση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης να απομακρύνει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Σαντίκ Αλ-Καμπίρ. Η χώρα έχει διασπαστεί σε δύο αντίπαλες κυβερνήσεις εδώ και δέκα χρόνια, με την Ανατολική Λιβύη και τη Δυτική Λιβύη να ανταγωνίζονται για τον έλεγχο των οικονομικών πόρων.
Η σημασία του πετρελαίου για τη Λιβύη
Η Λιβύη, η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική, αντλούσε περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η απομάκρυνση του Αλ-Καμπίρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Ανατολή, έχει προκαλέσει την τρέχουσα κρίση. Ο Αλ-Καμπίρ, ο οποίος ηγείται της κεντρικής τράπεζας από το 2011, αντιτάχθηκε στην απόφαση της Δυτικής κυβέρνησης, γεγονός που ώθησε τις αρχές της Ανατολικής Λιβύης να προχωρήσουν σε αυτήν την ακραία ενέργεια.
Οι επιπτώσεις για την οικονομία
Η διακοπή της παραγωγής πετρελαίου ενδέχεται να επιφέρει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τη Λιβύη. Η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα προειδοποιεί ότι αυτές οι «μονομερείς ενέργειες» μπορούν να επιταχύνουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση της χώρας. Ο ΟΗΕ έχει συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να βρεθεί μια λύση και να επανεκκινηθεί η παραγωγή.
Διεθνής αντίκτυπος και προσπάθειες επίλυσης
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης προσπαθεί να βρει μια λύση για την αναγέννηση της παραγωγής πετρελαίου, καλώντας τις αρχές της Ανατολικής Λιβύης να επιστρέψουν σε μια συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση της Τρίπολης προτείνει την πραγματοποίηση εθνικών εκλογών έως τις 17 Φεβρουαρίου, με στόχο την αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας και την επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου.