Πολλά γνωστά ονόματα στη λίστα, που είναι μεγάλη, καθώς συνολικά έχουν αναρτηθεί περίπου 12.000 μελλοντικοί, επί συνόλου 271.465!
«Βαρύς» μήνας θα είναι ο Σεπτέμβριος για πλήθος επιχειρήσεων στο μέτωπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μετά τη θερινή «παύση» του Αυγούστου, η επώδυνη διαδικασία επανεκκινείται από τις 4/9, οπότε αρχίζουν να βγαίνουν «στο σφυρί» εκατοντάδες περιουσιακά στοιχεία διαφόρων εταιριών ή ιδιωτών, αθροιστικής αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Οσοι πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί μόνο για επιχειρήσεις «κουφάρια» (που έχουν πτωχεύσει ή διέκοψαν τη λειτουργία τους) ή για assets-απομεινάρια… άλλων εποχών πλανώνται. Διότι, δυστυχώς, εμπλέκονται σε πλειστηριασμούς και εν ενεργεία εταιρίες. Ενα παράδειγμα αποτελεί η άλλοτε κραταιά βιομηχανία ένδυσης Dur, που φιλοδοξούσε να γίνει η «ελληνική Lacoste», αφού στις 25 του επόμενου μήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον πλειστηριασμό βιομηχανικού ακινήτου της στην Πάτρα, με τιμή πρώτης προσφοράς 1.666.000 ευρώ και 340.000 ευρώ (έναντι οφειλής 200.000 ευρώ) με επισπεύδοντα την Τράπεζα Πειραιώς, αν δεν προκύψει κάποιος διακανονισμός ή άλλη λύση.
Η ιστορική Dur παραμένει σε «δίνη» σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, παρά την προσπάθεια για restart, με τη μετοχή της να έχει πάψει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο από το 2023 και την ίδια να μην έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα για τη συγκεκριμένη χρήση. Τα καταστήματά της, φυσικά, παραμένουν σε λειτουργία και η ελπίδα για ένα comeback διατηρείται «ζωντανή». Η ανάπτυξη που διατυμπανίζεται κατά κόρον, προφανώς δεν υφίσταται για όλους στη σημερινή ελληνική οικονομία.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι όσοι περιμένουν τους πλειστηριασμούς για να πάρουν τα χρήματα που τους χρωστούν άλλοι, χωρίς να ξέρουν αν θα τα καταφέρουν. Και δεν μιλάμε μόνο για τα δάνεια προς τις τράπεζες… Αν ψάξει κανείς στη σχετική πλατφόρμα, συναντά πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων που κατέρρευσαν ή χρωστούν. Aλλες από τις ημέρες της μεγάλης οικονομικής κρίσης στη χώρα, άλλες μεταγενέστερα, καθώς δεν μπόρεσαν, κατά τα φαινόμενα, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Κάθε εταιρία έχει τη δική της ιστορία, βέβαια, και δεν είναι πάντα «ανιχνεύσιμες» οι αιτίες του κακού. Ούτε εύκολο να διαπιστωθεί για όλες η ακριβής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει μια δεδομένη στιγμή, όπως και το καθεστώς που τις διέπει. Η λίστα, όμως, εμφανίζεται γεμάτη. Σεπτέμβριο μήνα φιγουράρει στην πλατφόρμα, ανάμεσα σε άλλους, και το όνομα της Επεξύλ Α.Ε. Παραγωγής, Τοποθέτησης και Εμπορίας Ειδικών Ξύλινων Κατασκευών, με τον σχετικό πλειστηριασμό 681.780 ευρώ να έχει τεθεί σε αναστολή, για εξοπλισμό και διάφορα αντικείμενα, με επισπεύδοντα την Optima Bank.
«Απ’ όλα έχει ο μπαξές», φυσικά. Από τα πτωχευμένα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη για πλειστηριασμούς οχημάτων, με πρώτη τιμή εκποίησης… 900 ευρώ και 750 ευρώ, μέχρι το ακριβότερο «σφυρί» του μήνα κατά της υπό πτώχευση (από το 2014) Στακόρ ΑΒΕΕΑ, της οικογένειας Κορτέση, η οποία δραστηριοποιούνταν στον χώρο των αυτοκινήτων, αντιπροσωπεύοντας κυρίως τις μάρκες Ford και Mazda, για ακίνητο με πρώτη τιμή προσφοράς 14.605.875 ευρώ (ο πρώτος πλειστηριασμός απέβη άκαρπος, με ποσό εκκίνησης 19.474.500 ευρώ).
Από τους μεγάλους πλειστηριασμούς και αυτοί της «λυθείσας και τεθείσας υπό εκκαθάριση» G.ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Α.Ε. για επαγγελματικό χώρο, με τιμή 1.926.000 ευρώ, της Κίσσαβος ΕΠΕ για βιομηχανικό/βιοτεχνικό χώρο, για 322.800 ευρώ, της Ψυγεία Ταΰγετος (ακίνητο-οικόπεδο με κτίσμα) για 4.008.000 ευρώ, της πτωχευμένης Cardico για εργοστάσιο στο Σχηματάρι αντί 4.796.500 ευρώ, από 9.593.000 ευρώ στον πρώτο πλειστηριασμό, αλλά και της Ι.Ε. Λαϊνόπουλος για το ιστορικό για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου ακίνητο στη Νέα Κηφισιά, με τιµή πρώτης προσφοράς 3,929 εκατ. ευρώ.
Τα Κλωστήρια – Πλεκτήρια Σίνδου, η Enimex Α.Ε., η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε., οι Αφοί Χάλαρη, η Τρίτων Α.Ε., ΑΚΟΙΛ Α.Ε., Μεκάλ, Οινοποιία Καλοχωρίου κ.ά. είναι άλλα γνωστά ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στην «black list» του Σεπτεμβρίου 2024.
Αυτονόητα, δεν θα ήταν εφικτό να αναφερθούν τόσες επωνυμίες με τις λεπτομέρειες κάθε υπόθεσης. Οι πλειστηριασμοί είναι πολλοί και η παράθεση χαρακτηριστικών περιπτώσεων θεωρείται ενδεικτική, αφού συνολικά έχουν αναρτηθεί περίπου 12.000 μελλοντικοί, επί συνόλου 271.465!
ΑΠΟ 54.558 ΜΕΧΡΙ 6.696.958,43 ΕΥΡΩ
Οι 13 «κανονιές» κατά της ΔΕΜΚΟ
Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά… 13 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι για τις 25 Σεπτεμβρίου σε βάρος της ΔΕΜΚΟ Επενδυτική και Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία, με μεγαλύτερο αυτόν των 6.696.958,43 ευρώ και μικρότερο έναν αξίας 54.558 ευρώ, για ισάριθμα ακίνητα στις εγκαταστάσεις της στην Παλλήνη.
Πρόκειται για την εταιρία του αείμνηστου επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, η οποία θα δεχτεί 13 «σφυριά», αν έως εκείνη την ημερομηνία δεν υπάρξει κάποια προσπάθεια αναστολής των διαδικασιών.
Με επισπεύδουσα την Intrum περιλαμβάνονται τρεις πλειστηριασμοί και με τη Eurobank άλλοι δέκα. Προηγήθηκε σειρά αντίστοιχων πλειστηριασμών τον Μάρτιο για 8 assets χαμηλότερης αξίας. Από τα «βαριά σφυριά» του Σεπτεμβρίου και αυτό των 5.399.000 ευρώ (25/9) για ακίνητο-οικόπεδο με κτίσμα της Ηλτσιος Parking Εμπορία Αυτοκινήτων Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 30/08/2024)