Η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS διατηρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2024 στο 2,5%, παρά τις οικονομικές αβεβαιότητες.
Σύμφωνα με την UBS, οι πρόσφατες ενδείξεις από το δεύτερο τρίμηνο δείχνουν θετικά σημάδια, όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι πωλήσεις αυτοκινήτων, ο καταναλωτικός δανεισμός και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Αύξηση του ΔΤΚ και υπέρβαση στόχων πλεονάσματος
Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) έφτασε το 2,7% ετησίως τον Ιούλιο, με τον βασικό ΔΤΚ να κυμαίνεται γύρω στο 3%.
Παρά τη συνολική αύξηση των τιμών, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο των 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης, το επικαιροποιημένο σχέδιο RRF της Ελλάδας εγκρίθηκε από το ECOFIN, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή υποστήριξη για τη χώρα.
Η UBS αναμένει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί στο 3% το 2025, υπερβαίνοντας την πρόβλεψη του 2% που έχουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι. Η εκτίμηση της UBS για το δείκτη τιμών καταναλωτή είναι ότι θα μειωθεί στο 2% το 2025 από 2,5% φέτος.
Αναφορικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, η κατάσταση είναι ποικιλόμορφη. Στη Γερμανία, η ανάπτυξη παρουσίασε αρνητική τάση με μείωση 0,1% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Οι δείκτες κλίματος υποδεικνύουν επιδείνωση, και η πρόβλεψη για το 2024 έχει μειωθεί στο 0,1%. Στη Γαλλία, αντίθετα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο και η πρόβλεψη για το 2024 έχει αναθεωρηθεί στο 1,2%, λόγω της πολιτικής αστάθειας που συνεχίζεται.
Η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στην Ιταλία, η ανάπτυξη του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο ήταν μόλις 0,2%, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και για τη χώρα. Στην Ισπανία, η πρόβλεψη για το 2024 είναι αύξηση 2,2%, με ανοδικό κίνδυνο, και 1,9% το 2025. Στην Πορτογαλία, η πολιτική κατάσταση μετά τις εκλογές του Μαρτίου παρακολουθείται στενά, με την κυβέρνηση υπό τον Luís Montenegro να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο.
Σε επίπεδο ευρωζώνης, η ανάπτυξη προβλέπεται να φτάσει το 0,6% το 2024 και 1,2% το 2025, με τις αγορές εργασίας να παραμένουν ισχυρές. Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στον στόχο του 2% το 2025, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια έως το τέλος του 2025. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για επτά χώρες της ΕΕ.
Η UBS επισημαίνει ότι, παρά τη πρόσφατη αποπληθωριστική τάση, οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί, καθιστώντας απαραίτητες τις στρατηγικές προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.