Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τη Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε από την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová, κατά τη διάρκεια της ανεπίσημης διάσκεψης Υπουργών Δικαιοσύνης των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Βίλνιους, Λιθουανία.
Η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής σύμβαση για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Σύμβαση αυτή αποτελεί το πρώτο διεθνές νομικά δεσμευτικό εργαλείο που αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Ενσωματώνει σημαντικές έννοιες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ΤΝ, ο οποίος είναι ο πρώτος παγκοσμίως πλήρης κανονιστικός πλαίσιο για την ΤΝ.
Η Σύμβαση επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την ΤΝ είναι συμβατές με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ενώ ταυτόχρονα προάγει την καινοτομία και την εμπιστοσύνη.
Η Σύμβαση επικεντρώνεται σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ΤΝ, ακολουθώντας μια βασισμένη σε κινδύνους προσέγγιση. Ενσωματώνει θεμελιώδη στοιχεία για την αξιόπιστη ΤΝ, όπως διαφάνεια, ανθεκτικότητα, ασφάλεια, διακυβέρνηση και προστασία δεδομένων. Επίσης, καθορίζει υποχρεώσεις για τη διαχείριση κινδύνων, την τεκμηρίωση, και τη διαχείριση των αλληλεπιδράσεων με συστήματα ΤΝ.
Η Σύμβαση καλύπτει τις δραστηριότητες των δημοσίων αρχών και των ιδιωτικών φορέων, με την επιλογή για τους τελευταίους είτε να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις της Σύμβασης απευθείας είτε να υιοθετήσουν εναλλακτικά μέτρα που να είναι κατάλληλα.
Επόμενα Βήματα και υλοποίηση
Με την υπογραφή της Σύμβασης, η ΕΕ εκφράζει την πρόθεσή της να γίνει Μέλος της Σύμβασης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ετοιμάσει πρόταση για απόφαση του Συμβουλίου για την ολοκλήρωση της Σύμβασης, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να δώσει τη συναίνεσή του.
Η Σύμβαση αναμένεται να ενσωματωθεί στην ΕΕ μέσω του Κανονισμού για την ΤΝ, ο οποίος παρέχει ένα πλήρως εναρμονισμένο σύνολο κανόνων για την αγορά, τη χρήση και τη λειτουργία συστημάτων ΤΝ. Η Σύμβαση είναι ανοικτή για προσχώρηση από τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ΕΕ και άλλες τρίτες χώρες παγκοσμίως.
Η Σύμβαση-Πλαίσιο, που διαπραγματεύτηκε από τον Σεπτέμβριο του 2022, αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και διεθνών φορέων, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη και συμπεριληπτική προσέγγιση.