Η Νάξος αποτελεί αγαπημένη και σταθερή επιλογή Ευρωπαίων surfers, υψηλού εισοδήματος και περιβαλλοντικά ευαίσθητων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Του Γιώργου Λαμπρόπουλου
Η Νάξος αναδεικνύεται διαχρονικά ως ένας από τους ιδανικούς προορισμούς στον κόσμο για windsurf, με τα κυκλαδίτικα μελτέμια να σπρώχνουν τα πανιά μιας μορφής θεματικού τουρισμού που παίζει καθοριστικό ρόλο στην τοπική οικονομία και συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με τη γαλλική ταξιδιωτική ιστοσελίδα airinfo.org, κι όπως επιβεβαιώνουν πολλοί έμπειροι φίλοι των θαλάσσιων σπορ, η Νάξος βρίσκεται στο top-5 των κορυφαίων προορισμών για windserf παγκοσμίως. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, “το μαργαριτάρι των Κυκλάδων” αποτελεί έναν από τους διασημότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, με τα γαλαζοπράσινα νερά της και τα μελτέμια του Αιγαίου να σαγηνεύουν τους φίλους του θαλάσσιου σπορ από όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τα κριτήρια της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας ή Νάξος βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα προορισμών για ιστιοσανίδα, μαζί με “παραδεισένιους” προορισμούς σαν τη Χαβάη, την ισπανική Ταρίφα, την Κόστα Ρίκα και τις Κανάριες Νήσους.
Η ιδιαίτερη γεωμορφολογία του νησιού, με κομμάτια στεριάς και θάλασσας να “μαλώνουν” για αιώνες για το μερίδιο τους κάτω από τον κυκλαδίτικο ήλιο, διαμορφώνουν ουκ ολίγες παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού που προσφέρονται για windsurfing. Πιο γνωστή είναι η κοντινή στη Χώρα παραλία του Άγιου Γιώργη, με τους κολπίσκους που δημιουργεί δίπλα στον ξεχωριστό υγροβιότοπο της Λαγκούνας. Πρόκειται για μια παραλία που θεωρείται ιδανική επιλογή για εκείνους που τους αρέσει το freestyle, καθώς oι ύφαλοι Κλεφτονήσια και η βραχονησίδα Μαντώ μπροστά από τις αμμουδιές δημιουργούν ένα προστατευόμενο από τα κύματα θαλάσσιο σημείο κατάλληλο για αυτό το είδος surfing. Άλλες γνωστές παραλίες για surfers είναι η Μικρή Βίγλα και η Πλάκα, που επίσης προσφέρουν ήρεμες συνθήκες, καθιστώντας τις ιδανικές για αρχάριους και για όσους θέλουν να κάνουν εξάσκηση στα αναπτυσσόμενα είδη του kitesurf (όπου ο αθλητής πέρα από το σκάφος είναι συνδεδεμένος και με έναν αετό -kite) και του wind foil (όπου πέραν της σανίδας υπάρχει κι ένα φτερό (foil) τοποθετημένο κάτω από τη σανίδα και ένα κατάρτι με πανί). Πιο προχωρημένους serfers που δεν φοβούνται να δαμάσουν τα άγρια κύματα (wave riding) μπορείς να συναντήσεις και στον Αμίτη στη βόρεια πλευρά.
Πραγματοποιώντας ρεπορτάζ για τη δυναμική του αθλήματος στην τουριστική οικονομία του νησιού, η Dealnews μίλησε με δύο ιδιοκτήτες αθλητικών κέντρων για windsurf στην παραλία του Άη Γιώργη κι ένα στην παραλία της Μικρής Βίγλας. Ο Σταμάτης Προμπονάς λάτρης των extreme sports από την εφηβεία του, είναι εκπαιδευτής ιστιοσανίδας και ιδιοκτήτης των Laguna Beach Park και του Laguna Naxos surf μας πληροφορεί ότι η παραθαλάσσια περιοχή του Αγίου Γεώργιου στη Λαγκούνα της Νάξου συνδυάζει 4 διαφορετικά σημεία διαφορετικής εξάσκησης σε ένα μέρος. “Είναι ένα μοναδικό σημείο στον κόσμο για windsurf, καθώς ο ύφαλος εμποδίζει τα κύματα, ενώ ο αέρας που τροφοδοτεί τη σανίδα συνεχίζει να φυσά. Οπότε είναι ιδανικό σημείο για εξάσκηση του είδους freestyle που δε θέλει πάρα πολύ μεγάλα κύματα, και ταιριάζει τόσο για αρχάριους, όσο και για κάποιον μεσαίου επιπέδου”, αναφέρει. Τα προτερήματα της συγκεκριμένης παραλίας μας τα επιβεβαιώνει και ο Μανώλης Ορφανός, ιδιοκτήτης της πιο παλιάς και γνωστής σχολής θαλάσσιων σπορ του νησιού, της Flisvos Watersports 1974, που φέτος κλείνει 50 χρόνια δραστηριοποίησης. “Στον Άγιο Γεώργιο έχουμε δύο μέρη που είναι και κοντά στη Χώρα, το wave spot που είναι το κύριο σημείο για έμπειρους αθλητές και τη Λαγκούνα που έχει πολύ καλές συνθήκες για αρχάριους”, δηλώνει. Για την παραλία της Μικρής Βίγλας, ο Αλφρέδος Μάλλης από τη σχολή Ride with the Gods μας αναφέρει επίσης ότι λόγω των πλευρικών ανέμων, που διατηρούν επίπεδη τη θάλασσα σε μια αμμώδη και ρηχή παραλία, αυτή είναι ιδανική για μικρές ηλικίες που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο windsurf, το kitesurf και το wind foil.
Windsurfers απ’ όλο τον κόσμο
Όλοι όσοι μιλήσαμε μας επιβεβαιώνουν ότι η Νάξος με τα προτερήματα της είναι αρκετά γνωστή στους λάτρεις του surf στο εξωτερικό. Και τα τρία κέντρα έχουν αρκετούς σταθερούς πελάτες που έρχονται πολλές φορές οδικώς από χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, με την Ελβετία, Γερμανία και Γαλλία να συγκαταλέγονται σίγουρα στους λαούς που αγαπάνε το άθλημα και ακολουθούν Ιταλία, Αγγλία και Αυστρία. Για τον Στ. Προμπονά το προφίλ του windsurfer είναι αυτό που καλύπτει το πακέτο εξάσκησης μιας οικογένειας, με την παραλία του Αη Γιώργη να βοηθά “να μάθουν το πρωί τα παιδιά κι να εξασκηθεί αργότερα στη μέρα ο σύζυγος, που μπορεί να είναι μεσαίου επιπέδου”. Το ίδιο μας αναφέρει και ο Αλφρ. Μάλλης που η σχολή του δραστηριοποιείται 8 χρόνια στη Μικρή Βίγλα, ότι πρόκειται για ένα άθλημα που ενώνει τα δύο ηλικιακά άκρα, με πολλούς μαθητές από 6-7 χρονών ως 14 να εξασκούνται στα ήρεμα και γαλανά νερά του νησιού μαζί με τους ηλικιωμένους πατεράδες τους, που μπορεί να ήταν παλιοί campers και serfers τις δεκαετίες του 80-90, όταν «η Νάξος δεν είχε τίποτα». «Είμαστε χαρούμενοι που μεταλαμπαδεύουμε τις γνώσεις μας για ένα ολυμπιακό άθλημα ειδικά στις μικρότερες ηλικίες», μας δηλώνει ο κ. Μάλλης.
Σίγουρα, επίσης, πρόκειται κατά πλειοψηφία για κόσμο της μεσαίας τάξης καθώς το άθλημα δεν είναι φθηνό: για αγορά εξοπλισμού ιστιοσανίδας κάποιος χρειάζεται τουλάχιστον 2.000-2.500 ευρώ, με τα συνολικά έξοδα να προσεγγίζουν πολλές φορές και τα 5.000 ευρώ. Μια ώρα ατομικού μαθήματος, δε, κατά μέσο όρο κοστίζει 50-70 ευρώ. Ο συνδυασμός οικονομικής ευρωστίας μαζί με την αφοσίωση που χρειάζεται το άθλημα και τα προτερήματα που προσφέρει η Νάξος, συνεπάγεται την γενική ενίσχυση της τοπική οικονομίας, πέραν της τουριστικής βιομηχανίας. Για τον κ. Μάλλη δεν είναι μυστικό ότι «από τα θαλάσσια σπορ ζει όλη η νοτιοδυτική Νάξος», καθώς οι serfers κυρίως «θέλουν να φάνε και να κοιμηθούνε καλά». Όπως μας πληροφορεί δε ως ντόπιος ο Μ. Ορφανός “το 60% όσων αγοράζουν σπίτια από το εξωτερικό στο νησί κάνουν surf”, γιατί θεωρούν ότι “αυτό είναι το μέρος τους”. Ταυτόχρονα, καθώς πρόκειται για ένα μη μηχανοκίνητο σπορ, οι serfers χαρακτηρίζονται συνήθως από περιβαλλοντική συνείδηση, γιατί “έρχονται σε επαφή με τη φύση, μαθαίνουν να σέβονται τη θάλασσα, θέλουν να είναι καθαρή η παραλία”. Ο κος Μάλλης θωρεί άλλωστε ότι το νησί, παρά τις ελλείψεις υποδομών, έχει καταφέρει να προσεγγίσει ένα τέτοιο προφίλ ποιοτικού τουρισμού (που δεν ενδιαφέρεται τόσο για πάρτυ και νυχτερινή ζωή), λόγω της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Επέκταση της τουριστικής σεζόν
Το windsurf είναι επίσης μια αθλητική δραστηριότητα που βοηθάει στην επέκταση της τουριστικής σεζόν. “Πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για να ασχοληθείς, να μείνεις τουλάχιστον 10 μέρες με 2 εβδομάδες, καθώς δεν είναι στάνταρ ότι θα φυσήξει. Οπότε πρόκειται για ένα target group που χαρακτηρίζεται από μεγάλα διαστήματα παραμονής”, αναφέρει ο κ. Ορφανός. Ο κ. Προμπονάς επιβεβαιώνει ότι “ ο σερφίστας θα έρθει και με ψύχρα τον νοιάζει περισσότερο ο αέρας κι όχι η θερμοκρασία”, γι αυτό άλλωστε και “ πολλοί κοιτάνε τον καιρό πριν έρθουν”. «Την πρώτη σαιζόν ανοίξαμε ενάμιση μήνα, τώρα λειτουργούμε έξι μήνες, που αυτός είναι κι ο στόχος συνολικά για το νησί», μας πληροφορεί ο κος Μάλλης.
Με συνεχή αύξηση τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια (πέραν του διαστήματος covid) «φέτος πάμε πολύ δυνατά», υποστηρίζει ο ίδιος για τη φετινή σαιζόν. Πιο συγκρατημένα αισιόδοξος, ο κ. Ορφανός αναφέρει ότι ο φετινός Μάιος (παρά τ’ ότι το Πάσχα έπεσε αργά) ήταν καλύτερος σίγουρα, ενώ ο Ιούνιος και ο Ιούλιος (ίσως και λόγω Euro) δεν πήγε και τόσο καλά συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Η σχολή του, Flisvos Watersports, πάντως περιμένει αρκετούς λάτρεις του αθλήματος τον Οκτώβριο (16-20/10), όταν και θα αναλάβει την τελική διοργάνωση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ιστιοσανίδας EFPT Freestyle Pro Tour, στην οποία μεγάλο φαβορί για το τρόπαιο είναι ο Ναξιώτης με Γερμανίδα μητέρα Λέναρτ Νοϊμπάουερ, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αθλήματος αυτή τη στιγμή παγκοσμίως.
«Η Νάξος κερδίζει κάθε χρόνο περισσότερους φίλους των θαλάσσιων σπορ, των καταδύσεων, της πεζοπορίας και της ποδηλασίας. Οι θεματικές μορφές τουρισμού συμβάλλουν στην επιμήκυνση της σεζόν και στην προσέλκυση ταξιδιωτών με περιβαλλοντικές ανησυχίες και αποτελούν το μέλλον τη Νάξου», δήλωσε για το ίδιο θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ