Με μια ιδιαίτερα σκληρή για τα μέχρι πρότινος δεδομένα των φορέων εκπροσώπησης των επιχειρήσεων, 12 εργοδοτικές οργανώσεις, με προεξάρχοντα τον ΣΕΒ, έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί το κόστος του ρεύματος, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, δηλαδή μόλις 2 ημέρες πριν από την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Η παρέμβαση τους προκάλεσε εντύπωση και ερωτήματα, με αρκετούς να αναρωτιούνται σε σχέση με τον λόγο που προκάλεσε την «έκρηξη» του ΣΕΒ και των υπόλοιπων, ισχυρών φορέων εκπροσώπησης του επιχειρείν και την αλλαγή στάσης τους, συγκριτικά με τον «comme il faut» τρόπο που μέχρι πρότινος τοποθετούνταν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DEALnews, η αλλαγή στάσης των εργοδοτικών φορέων οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους:
Στο γεγονός ότι, πραγματικά, ο κόσμος του επιχειρείν και κυρίως οι παραγωγικές μονάδες αλλά και ο χώρος των λιανικών πωλήσεων «βλέπουν» ότι το ήδη μεγάλο πρόβλημα που τους δημιουργεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, όχι μόνο δεν αναμένεται να περιοριστεί αλλά, αντίθετα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω αυξήσεις, ικανές πλέον να οδηγήσουν σε μείωση δραστηριοτήτων, ακόμη και σε «λουκέτα». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό τους τελευταίους μήνες έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές αντικείμενο μεγάλου προβληματισμού σε κατ’ ιδίαν, και όχι μόνο, συζητήσεις των μελών και των επικεφαλής των εν λόγω επιχειρηματικών φορέων.
Η αλλαγή φιλοσοφίας, μετά τις πρόσφατες αλλαγές σε θέσεις καίριας ευθύνης εντός των φορέων αυτών, με ενδεικτική την ανάληψη της προεδρίας του ΣΕΒ από τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, έναν άνθρωπο ο οποίος, για όσους των γνωρίζουν, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος μαζί του, είναι από αυτούς που «δεν μασούν τα λόγια τους» και διατυπώνουν καθαρά και απλά τη θέση τους. Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν, μετά τη σκληρή ανακοίνωση της περασμένης Πέμπτης, ότι εφεξής, ο ΣΕΒ και οι υπόλοιποι εργοδοτικοί φορείς, αν και δεν θα προκαλέσουν «επανάσταση», αναμένεται να συνεχίσουν με πολύ πιο έντονο τρόπο σε σχέση με το παρελθόν να θέτουν τα ανοικτά ζητήματα στην κυβέρνηση, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις και λύσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία.
Η αλλαγή στάσης των επιχειρηματικών φορέων, φυσικά, ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας για τον πρωθυπουργό και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ενόψει του φετινού Χειμώνα που εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολος από τον αμέσως προηγούμενο. Όσο κι αν μέσω φίλα προσκείμενων Μέσων Ενημέρωσης, οι αιτιάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων δεν θα είναι στις πρώτες θέσεις των ειδήσεων, η δημιουργία ενός ακόμη «μετώπου», μετά από όσα ήδη έχουν ανοίξει με άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, θα κάνει να φαίνονται ανηφορικοί για την κυβέρνηση οι επόμενοι μήνες.
Διαβάστε εδώ: Καμπανάκια 12 φορέων προς την κυβέρνηση: Το κόστος του ρεύματος απειλεί τις επιχειρήσεις