Η ελληνική οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία και η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να ενισχύσει περαιτέρω τη χρηματοοικονομική της θέση. Όπως ανακοίνωσαν δύο κυβερνητικές πηγές στο Reuters, η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές χρέους το 2025 ένα σημαντικό ποσό που εκτιμάται μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (ήτοι περίπου 8,85 έως 11,06 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει:
- Εκδόσεις ομολόγων: Η άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, τόσο βραχυπρόθεσμων όσο και μακροπρόθεσμων.
- Πρόωρη αποπληρωμή δανείων: Παράλληλα, η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα όχι μόνο μειώνει το συνολικό της χρέος αλλά ενισχύει και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Σχεδιάζουμε να αντλήσουμε 8-10 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Η Ελλάδα έχει αντλήσει περίπου 9 δισ. ευρώ από νέες εκδόσεις ομολόγων και επανακυκλοφορίες ομολόγων μέχρι στιγμής φέτος. Από το 2020, το χρέος της -το υψηλότερο στην ευρωζώνη- έχει συρρικνωθεί κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 160% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2023 και αναμένεται να μειωθεί στο 152% του ΑΕΠ φέτος.
Η Ελλάδα το 2022 άρχισε να αποπληρώνει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα τα δάνεια που έλαβε από τις χώρες της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του πρώτου πακέτου διάσωσης το 2010-2012, επωφελούμενη από την οικονομική της ανάκαμψη και τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού της.
«Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε την ίδια πορεία το 2025 για να μπορέσουμε να έχουμε ισχυρή παρουσία στις αγορές ομολόγων χωρίς να αυξήσουμε το χρέος μας», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ποσό.
Τον Δεκέμβριο η Ελλάδα θα αποπληρώσει επίσης 8 δισ. ευρώ, που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028, καθώς η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2024 και με παρόμοιο ρυθμό το 2025, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Συμπεριλαμβανομένης της προγραμματισμένης πληρωμής φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης από το πρώτο δάνειο διάσωσης που ήταν ύψους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2022, η χώρα αποπλήρωσε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Η χώρα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα – εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων – ύψους 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, βασική προϋπόθεση για να διατηρήσει το δημόσιο χρέος της βιώσιμο, αναφέρει το Reuters.
Η Ελλάδα αποκλείστηκε από τις διεθνείς αγορές όταν βυθίστηκε σε μια σχεδόν δεκαετή κρίση χρέους, αναγκάζοντάς την να υπογράψει τρία διεθνή πακέτα διάσωσης ύψους περίπου 280 δισεκατομμυρίων ευρώ για να παραμείνει στη ζωή. Επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας το 2023, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.