Η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley προβλέπει σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου μέσα στους επόμενους μήνες, με τις εκτιμήσεις της να κάνουν λόγο για μια ισοτιμία που θα αγγίξει το 1,02 δολάριο μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή η πτώση αντιπροσωπεύει υποτίμηση περίπου 7% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της τράπεζας για την ομάδα των 10, David Adams.
Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Η κύρια αιτία για την αναμενόμενη αυτή πτώση του ευρώ είναι οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται να ενισχύσει την πολιτική χαλάρωσης για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον Adams, η ΕΚΤ είναι πιθανό να προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, ενώ δεν αποκλείεται μια μεγαλύτερη μείωση κατά 0,5%. Αυτή η πολιτική θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω το ευρώ έναντι του δολαρίου.
Παράλληλα, άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι το ευρώ ενδέχεται να κινηθεί διαφορετικά, με αρκετούς να προβλέπουν ισχυρότερη ισοτιμία στα 1,11 δολάρια. Ωστόσο, η εκτίμηση της Morgan Stanley παραμένει από τις πιο απαισιόδοξες στην αγορά.
Επιπτώσεις από τις επερχόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ
Η τρέχουσα αναμονή για τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι πλέον στο επίκεντρο των επενδυτών και των traders. Ειδικά αυτή την Πέμπτη, η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να είναι καθοριστική, με μια πιθανή μείωση 0,25% να προσελκύει μεγάλη προσοχή. Αν και η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει μια χαλάρωση περίπου 60 μονάδων βάσης για φέτος, οι περαιτέρω κινήσεις της ΕΚΤ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη βαθύτερες μειώσεις.
Ο Adams τονίζει ότι οι μελλοντικές συνεδριάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικούς καταλύτες για την αλλαγή στις εκτιμήσεις των επενδυτών, υπογραμμίζοντας ότι η χαλάρωση στην Ευρώπη ενδέχεται να προχωρήσει γρηγορότερα από ό,τι αναμένεται σήμερα.
Πολιτική αβεβαιότητα και οικονομική επιβράδυνση
Εκτός από τα οικονομικά δεδομένα, η Morgan Stanley εστιάζει και στους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Γερμανία και τη Γαλλία αυξάνουν την αβεβαιότητα για τη μελλοντική πολιτική σταθερότητα της περιοχής, κάτι που επηρεάζει αρνητικά το ευρώ. Ο Adams επισημαίνει ότι η αύξηση των ασφάλιστρων κινδύνου και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης κάνουν τους επενδυτές πιο διστακτικούς να επενδύσουν στην Ευρωζώνη.