Με μια μακρά και λαμπρή ιστορία, που ξεδιπλώνεται εδώ και περίπου έναν αιώνα, η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της Ελλάδας. Από το 1926, έτος ίδρυσης της ΔΕΘ, μέχρι σήμερα ήταν και συνεχίζει να είναι ο καθρέπτης της οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης της χώρας.
Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η ΔΕΘ φιλοξένησε σημαντικές επιχειρηματικές συναλλαγές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά καιρούς, όπως οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και οι οικονομικές κρίσεις, η ΔΕΘ κατάφερε να ανακάμψει και να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο εκθεσιακό φορέα, με μια μεγάλη ιστορία, ένα λαμπρό παρόν και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.
Η ιστορία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης είναι για όλους τους Ελληνες άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της οικονομίας στη χώρα, αντανακλώντας τους ρυθμούς και το κλίμα όχι μόνο της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, η ΔΕΘ συνέβαλε και συνεχίζει να εισφέρει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, με την οργάνωση καλλιτεχνικών και αθλητικών γεγονότων.
Σήμερα η ΔΕΘ αποτελεί έναν πολυδιάστατο οργανισμό, που διοργανώνει μια ευρεία γκάμα εκδηλώσεων, από εμπορικές εκθέσεις και συνέδρια μέχρι πολιτιστικά φεστιβάλ. Με τη συνεχή ανανέωση και την προσαρμογή στις σύγχρονες τάσεις, η ΔΕΘ συνεχίζει να είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και ένα σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη.
Ποιοι είναι, όμως, οι βασικοί «σταθμοί» στην ιστορία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης; Από την ίδρυσής της, 98 χρόνια πριν, μέχρι σήμερα οι πιο σημαντικές περίοδος της ιστορίας της είναι οι εξής:
1926: Η δημιουργία
Τα εορταστικά εγκαίνια της πρώτης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκη, στις 3 Οκτωβρίου 1926, τραβούν τα βλέμματα των μεγαλύτερων Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών της εποχής. Ο εμπνευστής του μεγάλου αυτού γεγονότος, ο πολιτικός Νικόλαος Γερμανός, ανοίγει μια πύλη τεράστιας σημασίας για την οικονομία, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το πρώτο εκθεσιακό κέντρο της χώρας είναι πραγματικότητα και η 1η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης υποδέχεται 100.000 επισκέπτες στο Πεδίον του Αρεως (σημερινό 3ο Σώμα Στρατού).
1937-1940: Εξέλιξη… μετ’ εμποδίων
Το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ μεταφέρεται στις σημερινές του εγκαταστάσεις το 1937 και συνεχίζει το πολυσήμαντο έργο του. Η ΕΚΘΕΣΗ πλέον -όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται- είναι ο καθρέφτης της ανάπτυξης της χώρας και συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της επιχειρηματικότητας και της κοσμικής κοινωνίας. Το 1940, ωστόσο, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος διακόπτει τη λειτουργία της, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στις υποδομές της και για περίπου δέκα χρόνια απενεργοποιείται.
Στα μεταπολεμικά χρόνια
Η συμβολή της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν καθοριστική. Με την υποστήριξη του σχεδίου Μάρσαλ, η ΔΕΘ αναγεννήθηκε κι έγινε ο πυρήνας της οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας της χώρας.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70, η ΔΕΘ βίωσε μια περίοδο άνθησης, φιλοξενώντας σημαντικές επιχειρηματικές συναλλαγές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και καινοτόμες ιδέες. Η έκθεση εξελίχθηκε από έναν τοπικό θεσμό σε έναν διεθνή πόλο έλξης, συμβάλλοντας στην προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα:
1951-1960: Και ξανά προς τη δόξα τραβά…
Η Θεσσαλονίκη στη μεταπολεμική περίοδο προσπαθεί να ξαναβρεί τους ρυθμούς της και η ΔΕΘ είναι το μεγάλο της ατού για να το πετύχει. Το σχέδιο Μάρσαλ το 1951-η οικονομική ενίσχυση ευρωπαϊκών χωρών από την Αμερική μετά το Β’ Π.Π.- συμπεριλαμβάνει στον προϋπολογισμό του και τους λεηλατημένους χώρους της ΔΕΘ. Ετσι, χρηματοδοτεί την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεών της και η έκθεση «ξανά προς τη δόξα τραβά». Στη δεκαετία που ακολουθεί οι ετήσιες διοργανώσεις της ΔΕΘ θα φιλοξενήσουν πανελλαδικές και παγκόσμιες καινοτομίες, επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας, διάσημες προσωπικότητες και διεθνείς καλλιτέχνες, που θα αναδείξουν το life style της εποχής.
1960-1970: Στο απόγειο!
Με 1.634.540 επισκέπτες, το 1966 είναι η χρονιά-ορόσημο μέσα στη δεκαετία του ’60, όπου η ΔΕΘ φτάνει στο απόγειο της επιτυχίας της. Οι Ελληνες εκθέτες ανέρχονται σε 400 και οι ξένοι σε 1.500 κατά μέσο όρο ανά διοργάνωση! Την ίδια χρονιά κατασκευάστηκε μέσα στις εγκαταστάσεις της το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο – το στάδιο με τη γαλλική προσφώνηση και γραφή Palais des Sports. Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, πέραν του επιχειρηματικού της ενδιαφέροντος, αναπτύσσει δραστηριότητές που επεκτείνονται και στον τομέα του πολιτισμού, με την καθιέρωση του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (1960), του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού (1962) και αποτελεί πλέον το κοσμικό και καλλιτεχνικό γεγονός της χώρας. Τα πυροτεχνήματα, η κοσμοσυρροή, το λούνα παρκ, τα shows, γενικά η λάμψη αυτού του πολύ μεγάλου γεγονότος μέλλει να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη των αναρίθμητων θαυμαστών του για πάντα.
1970-1999: Καινοτομίες
Σε αυτές τις δεκαετίες η ΔΕΘ επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της με μεγαλύτερους εκθεσιακούς χώρους, για να φιλοξενεί όλο και πιο σημαντικά διεθνή γεγονότα σε έκταση 180.000 τ.μ. Αρχές τις δεκαετίας του ’70, στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ ξεπροβάλλει ένα αριστοτεχνικό κατασκεύασμα υψηλής τεχνολογίας για την εποχή του, ο Πύργος του ΟΤΕ (1971), ο οποίος έκτοτε αποτελεί ένα ισχυρό και επιβλητικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Το 1973 καθιερώνονται οι κλαδικές εκθέσεις, ενώ το 1977 ο φορέας που διοργανώνει την έκθεση μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία, μετονομάζεται σε HELEXPO και με τα χρόνια εξελίσσεται στον επίσημο φορέα διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα. Το 1998, στην 63η ΔΕΘ, εισάγεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει την τιμητική της.
Αναδιοργάνωση και εξέλιξη
Το διάστημα 2000-2013 σηματοδότησε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών και προσαρμογής για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η διάσπαση του εκθεσιακού φορέα και η ανάγκη για ανανέωση οδήγησαν σε μια περίοδο αναδιοργάνωσης και αναζήτησης νέων στρατηγικών.
Παρότι αντιμετώπισε προκλήσεις, η έκθεση κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική της και να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Η ΔΕΘ συνεχίζει να εξελίσσεται, επενδύοντας σε σύγχρονες υποδομές και καινοτόμες υπηρεσίες, με στόχο να παραμείνει ένας κορυφαίος εκθεσιακός προορισμός στην περιοχή.
2000-2013: Οι αλλαγές
Το 2000 ο εθνικός εκθεσιακός φορέας γιορτάζει τα 75 του χρόνια! Η αλλαγή του αιώνα, ωστόσο, βρίσκει τον εκθεσιακό φορέα σε διάσπαση, με τη δημιουργία δύο εταιριών, τη ΔΕΘ Α.Ε. και τη HELEXPO – ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ Α.Ε. Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης διοργανώνεται πλέον από τη HELEXPO και καλείται να εισαγάγει νέες υπηρεσίες και τεχνολογίες για να γίνει ανταγωνιστική και να διατηρήσει την αίγλη της ως γενική έκθεση, μια και με την πάροδο των ετών και την ανάπτυξη των κλαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα σημειώνει απώλειες… Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει την πορεία της, με σημαντικές πρωτοβουλίες και ευρηματικά θεματικά αφιερώματα, που καταφέρνουν να κρατήσουν ασβέστη τη φλόγα και το ενδιαφέρον του κοινού της.
2013: Η νέα εποχή
Δεκατρία χρόνια μετά έρχεται η επανένωση των δύο εταιριών, σε ένα κοινό σχήμα, με την επωνυμία ΔΕΘ HELEXPO A.E. που θα συνεχίσει, ως ένας νέος φορέας πλέον, την αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας. Το 2013 είναι η χρονιά που η νέα εταιρία αρχίζει σταδιακά μια πιο εξωστρεφή διαδρομή, με τη δημιουργία νέων εκθεσιακών γεγονότων και θεματικών πάρκων, αλλά και με την επίτευξη σημαντικών συνεργειών με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς. Στην περίοδο που ακολουθεί η ΔΕΘ HELEXPO αναβαθμίζει τα οργανωτικά της χαρακτηριστικά, αλλά και τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την επαναφορά του θεσμού της «τιμώμενης χώρας», μέσω του οποίου καλεί και φιλοξενεί παγκόσμιες οικονομικές υπερδυνάμεις.
Σήμερα
Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο εκθεσιακό θεσμό στη χώρα και ένα πολυδιάστατο γεγονός επιχειρηματικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος με διεθνή ακτινοβολία. Το όραμα της ΔΕΘ HELEXPO για την επόμενη ημέρα είναι καταρχάς η ανάπλαση του Εκθεσιακού & Συνεδριακού της Κέντρου με ισχυρή ταυτότητα, αντάξια της ιστορίας του, η οποία θα πληροί τα υψηλότερα πρότυπα σύγχρονων εγκαταστάσεων και θα συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 6/09/2024)