Η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της χώρας σε «θετικές» από «σταθερές», υποδεικνύοντας ότι οι συνθήκες μπορεί να βελτιωθούν στο μέλλον. Παράλληλα, διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο Ba1, μία βαθμίδα χαμηλότερα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
Τι σημαίνει η αναβάθμιση των προοπτικών
Η Moody’s ανέφερε πως η αλλαγή του outlook σε θετικό αντανακλά τη σταθερή βελτίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο πλέον είναι σε καλύτερη θέση να στηρίξει την οικονομία και να μειώσει πιθανά ρίσκα για την κυβέρνηση. Η αυξημένη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργούν μια πιο σταθερή βάση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μπορεί να ξεπεράσει τις τρέχουσες προσδοκίες, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει την δημοσιονομική θέση της χώρας. Η ενίσχυση των θεσμών και η βελτίωση της παραγωγικότητας είναι καίριας σημασίας για την περαιτέρω οικονομική σταθερότητα.
Δείτε ακόμη: Μεσάνυχτα η δήλωση Χατζηδάκη για τη Moody’s
Πού βρίσκονται οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης
Ενώ η Moody’s εξακολουθεί να διατηρεί την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από το investment grade, άλλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη δώσει στη χώρα αυτήν την πολυπόθητη αναγνώριση. Η DBRS και η Scope προχώρησαν πρώτες σε αναβάθμιση τον Σεπτέμβριο του 2023, ακολουθούμενες από τις S&P και Fitch.
Σημαντικά επόμενα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης περιλαμβάνουν την αναθεώρηση από τη Standard and Poor’s στις 18 Οκτωβρίου και τη Fitch στις 22 Νοεμβρίου. Η Moody’s δεν αποκλείεται να ακολουθήσει με νέα αξιολόγηση μέσα στους επόμενους μήνες, αν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται.
Η κατάσταση του τραπεζικού τομέα
Στην έκθεσή της, η Moody’s τονίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος είναι πλέον σε καλύτερη θέση να ανταπεξέλθει σε μελλοντικές οικονομικές πιέσεις. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, οι ελληνικές τράπεζες πλησιάζουν πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δείκτες κεφαλαιοποίησης. Ειδικότερα, ο δείκτης CET1 των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται στο 15,5%, έναντι του 16% στην ΕΕ.
Παρά τη βελτίωση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) παραμένουν υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, η τάση είναι καθοδική, με προβλέψεις για περαιτέρω μείωση κοντά στο 1,9% των συνολικών δανείων τα επόμενα 1-2 χρόνια.
Δημοσιονομική πορεία και χρέος
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία, με στόχο την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Σύμφωνα με τη Moody’s, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, φτάνοντας στο 1% του ΑΕΠ από το 2024 έως το 2026, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να φτάσει το 2,2% για την ίδια περίοδο.
Το χρέος της Ελλάδας, αν και παραμένει υψηλό, βρίσκεται σε σταθερή πορεία μείωσης. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μπορεί να πέσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025 και κάτω από το 140% μέχρι το 2027.