Τη στιγμή που η στεγαστική κρίση πλήττει ιδιαίτερα τις μεγάλες πόλεις της χώρας και οι λύσεις που προτείνονται κρίνονται ως αμφίβολης αποτελεσματικότητας, η ελληνική κτηματαγορά συνεχίζει να βρίσκεται σε φάση έντονης ανόδου. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τιμές των ακινήτων στην Αττική έχουν καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό, προκαλώντας τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες για τους επενδυτές και τους αγοραστές.
Αύξηση τιμών στην Αττική και άλλες περιοχές
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι τιμές πώλησης των κατοικιών στην Αττική αυξήθηκαν κατά 9,1%, ενώ πανελλαδικά η αύξηση ανήλθε στο 9,2%. Στη Θεσσαλονίκη, η αύξηση ήταν ακόμα πιο έντονη, φτάνοντας το 12,1%, ενώ σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας η αύξηση διαμορφώθηκε στο 7,3%. Στις τουριστικές περιοχές, όπου η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες παραμένει υψηλή, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,4%.
Νεόδμητα ακίνητα έναντι παλαιότερων διαμερισμάτων
Οι τιμές των νεόδμητων ακινήτων έχουν ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό του 2008 κατά 2,2%, ενώ τα παλαιότερα διαμερίσματα παραμένουν 5,4% χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό. Αυτό δείχνει τη συνεχιζόμενη ζήτηση για καινούργια ακίνητα, σε αντίθεση με τα παλαιότερα, που δεν προσελκύουν την ίδια προσοχή από τους αγοραστές.
Προκλήσεις για την αγορά ακινήτων
Οι τιμές στην Αττική είναι τώρα 88% υψηλότερες σε σχέση με το 2017. Η ΤτΕ προειδοποιεί ότι η αύξηση αυτή δεν συνάδει με το διαθέσιμο εισόδημα των περισσότερων νοικοκυριών, καθιστώντας τη στέγαση ιδιαίτερα δύσκολη για τα ελληνικά νοικοκυριά. Η ανάγκη για λύσεις που θα εξισορροπήσουν την αγορά είναι επιτακτική.
Η πρόεδρος της NEWDEAL, Σταυρούλα Βαμβάκα, επισημαίνει ότι παρά την άνοδο των τιμών, η αγορά ακινήτων συνεχίζει να παρουσιάζει ευκαιρίες, ιδιαίτερα για τους επενδυτές που αναζητούν ποιοτικά ακίνητα. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να εξισορροπήσουμε την προσφορά με τη ζήτηση, ώστε η αγορά να παραμείνει βιώσιμη και προσβάσιμη για όλους», σημειώνει η κ. Βαμβάκα.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας NEWDEAL, με την αναμενόμενη εφαρμογή του νέου κύκλου του προγράμματος «Σπίτι Μου» το 2025, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, ενώ προκλήσεις όπως η γεωπολιτική αστάθεια και ο πληθωρισμός θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την αγορά.
«Η ανάγκη για προσιτή στέγαση αποτελεί σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν πολιτικές που θα βοηθήσουν στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών, αποτρέποντας την περαιτέρω άνοδο των τιμών» καταλήγει η ανακοίνωση.