Πλοίαρχοι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι – ηλεκτρονικοί, οι ειδικότητες στο Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. στη Χίο και θα εργάζονται στα πλοία του στόλου
Ο Ομιλος Τσάκου εκπαιδεύει μια νέα γενιά ναυτικών στις ειδικότητες του πλοιάρχου, του μηχανικού και του ηλεκτρολόγου – ηλεκτρονικού σε δικά του, ιδιόκτητα εκπαιδευτήρια και τους εξασφαλίζει και απασχόληση στα πλοία του στόλου του. Με απλά λόγια, ένα νέο παιδί έχει τη δυνατότητα από τη Β’ γυμνασίου να είναι οικότροφος στο «Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα και να παρακολουθεί μαθήματα στο Λιβένειο Γυμνάσιο και Λύκειο Καρδαμύλων.
Στη συνέχεια έχει τη δυνατότητα να φοιτήσει στο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο, του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Τσάκος Ναυτικά Εκπαιδευτήρια». Στο Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. ο νέος ή νέα μπορεί να εκπαιδευτεί στον κλάδο των πλοιάρχων, των μηχανικών και των ηλεκτρολόγων. Η εκπαίδευση στο ΕΠΑ.Λ. Είναι εντελώς δωρεάν.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο Π.ΕΠΑ.Λ., ο έφηβος πλέον μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, που ίδρυσε ο Ομιλος Τσάκου, για να γίνει πλοίαρχος ή μηχανικός.
Η φοίτηση είναι διετής και μετά με 12 μήνες θαλάσσια υπηρεσία γίνεται ανθυποπλοίαρχος εμπορικού ναυτικού ή μηχανικός εμπορικού ναυτικού. Το κόστος της εκπαίδευσης των σπουδαστών για τη διετία είναι 8.000 ευρώ. Αυτό το ποσό, αν υπάρχουν οικογενειακά προβλήματα και οικονομικές αδυναμίες, ο νέος μπορεί να το εξοφλήσει κατά τη διάρκεια της ναυτολόγησής του στα πλοία της εταιρίας στα επόμενα χρόνια.
Το σημαντικότερο είναι ότι ο Ομιλος Τσάκου για τους αποφοίτους της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού εξασφαλίζει και συνεχείς ναυτολογήσεις και μετεκπαιδεύσεις. Στη συνέχεια μπορεί να αναδειχθεί σε στέλεχος των ναυτιλιακών γραφείων του ομίλου. Αυτή η αλυσίδα μόρφωσης, εκπαίδευσης, εργασίας μπορεί να σε οδηγήσει έπειτα από δύο με τρεις δεκαετίες στη συνταξιοδότηση. Επίσης, να επισημανθεί ότι ο Ομιλος Τσάκου έχει ιδρύσει και λειτουργεί Ιδιωτικό Επικουρικό Ταμείο για τους υπαλλήλους του, το οποίο εξασφαλίζει ένα σημαντικό εφάπαξ.
Ολα αυτό το πρόγραμμα, όπως φάνηκε και στα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, που έχει την αναγνώριση και την πιστοποίηση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κύπρου, το εγγυάται σύσσωμη η οικογένεια Τσάκου. Ο ίδιος ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο γιος του Νίκος Π. Τσάκος και ο εγγονός του Παναγιώτης Ν. Τσάκος. Αυτοί οι τρεις άνδρες δήλωσαν μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους της ναυτιλίας και της Χίου ότι όλα αυτά τα υλοποίησαν στη μνήμη της Ειρήνης Σαρόγλου και της Μαρίας Τσάκου, γιαγιάς και θυγατέρας, που έχουν φύγει από τη ζωή. Ο Παναγιώτης Ν. Τσάκος, με την προτροπή του πατέρα του και ιδρυτή της εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρίας Νίκου Τσάκου, μετέφερε τη θέληση του πατέρα του Νίκου Τσάκου και της οικογένειας να συνεχιστεί το μεγαλεπήβολο αυτό έργο.
Το «προφίλ»
Το Κοινωφελές Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Ερευνας & Παράδοσης, συμμετέχοντας στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), υπό την επωνυμία «Τσάκος Ναυτική Παιδεία», ίδρυσε το πρώτο ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό επαγγελματικό λύκειο ναυτικής κατεύθυνσης στην Ελλάδα, με έδρα τη Χίο, με την επωνυμία «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών (TEENS)».
Η έναρξη λειτουργίας του ναυτικού λυκείου πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, με τη φοίτηση των μαθητών/τριών της Α’ λυκείου, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 εντάχθηκε στο πρόγραμμα και η Β’ λυκείου και τον Σεπτέμβριο του 2020 το λύκειο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία και με τις τρεις τάξεις και τις ειδικότητες πλοιάρχου και μηχανικού Ε.Ν. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 λειτουργεί και Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, εισάγοντας το TEENS ακόμα περισσότερο στην ψηφιακή εποχή.
Από τον Φεβρουάριο του 2023 το σχολείο χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο (Π.ΕΠΑ.Λ.). Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο του 2023 η ΑΜΚΕ «Τσάκος Ναυτική Παιδεία» εφαρμόζει για το ναυτικό λύκειο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, με σκοπό την ποιοτική παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών και την τυποποίηση των εκπαιδευτικών και οργανωτικών διαδικασιών, και έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 9001:2015.
Τον Ιούνιο του 2024 ανακοινώθηκε, με βαθύ αίσθημα ευθύνης και υπερηφάνειας, η ίδρυση από το Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Ερευνας και Παράδοσης της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Χίο. Η ακαδημία θα συμπληρώνει και βελτιώνει, στο ανώτατο επίπεδο, την εκπαίδευση που ήδη παρέχεται από το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών (TEENS)», με εξαιρετικά αποτελέσματα, ως απεδείχθη και από τα αποτελέσματα των πρόσφατων πανελλαδικών, στις οποίες επετεύχθη ποσοστό 100%.
Η Ακαδημία Ε.Ν. TEENS πιστοποιήθηκε από το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Αξιωματικού Φυλακής Γέφυρας» και «Αξιωματικού Φυλακής Μηχανοστασίου», σύμφωνα με τα διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα, όπως απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Πιστοποίησης και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW – International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Η Ακαδημία ΤΕΕΝS θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, υποδεχόμενη πρωτοετείς σπουδαστές, δόκιμους πλοιάρχους και μηχανικούς Ε.Ν. Μετά την ολοκλήρωση σπουδών των δύο ακαδημαϊκών ετών, οι εν λόγω δόκιμοι πλοίαρχοι και μηχανικοί της ιδρυόμενης Ακαδημίας θα πραγματοποιούν τα, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, προβλεπόμενα θαλάσσια εκπαιδευτικά ταξίδια (συνολικής διάρκειας 12 μηνών), με πλοία του Ομίλου Εταιριών Τσάκου, για την απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητάς ως πλοίαρχοι και μηχανικοί Γ’ τάξης Ε.Ν., άξια στελέχη της μεγάλης οικογένειας της ελληνικής ναυτιλίας.
Οι εγκαταστάσεις του Λυκείου και της Ακαδημίας TEENS βρίσκονται στην περιοχή «Παναγία Φάρκαινα», στην πόλη της Χίου, επί της οδού Αεροπόρου Χρήστου Ροδοκανάκη 38. Η σύγχρονη αισθητική και η εργονομία αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των εγκαταστάσεων, ξεπερνώντας τα 1.200 τ.μ. κτιριακών και τα 2.500 τ.μ. αθλητικών εγκαταστάσεων.
Στο σύνολο των υποδομών συμπεριλαμβάνεται και το εκπαιδευτικό σκάφος, το παραδοσιακό ιστιοφόρο «Μάνια», το οποίο μαζί με τα εργαστήρια προσομοίωσης γέφυρας και μηχανής συμβάλλει σε μια πιο αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία, διατηρώντας ταυτόχρονα τους κανόνες της ναυτικής τέχνης και παράδοσης.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Ιδρύματα που φέρουν τη σφραγίδα του Καπετάν Τσάκου»
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του τόνισε ότι τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα φέρουν την προσωπική σφραγίδα του καπετάν Τσάκου και είναι έκφραση της μέριμνάς του για τη νεότητα και της αγάπης του για τη θάλασσα.
«Με ενθουσιασμόν και ρεαλισμόν, με θάρρος και αυτοπεποίθησιν, με γνώσιν και μαεστρίαν, εδημιουργήσατε ένα αξιοζήλευτον εμπορικόν στόλον. Τα πλοία σας διασχίζουν τας θαλάσσας και τους ωκεανούς και μεταφέρουν, μαζί με τα υλικά αγαθά, το μήνυμα αδελφοσύνης και ειρήνης. Οντως, αγαπητέ Αρχων, εσείς είδατε την θάλασσαν ως μίαν δύναμιν, η οποία συνδέει και ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς. Και ιδού! Χαρίζετε εις την νέαν γενεάν, διά μέσου του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Ερευνας και Παράδοσης και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Τσάκος Ναυτιλιακή Παιδεία”, χαρίζετε στα νιάτα το πρώτον ιδιωτικόν επαγγελματικόν λύκειον ναυτικής κατευθύνσεως εις την Ελλάδα, με έδραν την Χίον, και την πρώτην Ακαδημίαν Εμπορικού Ναυτικού, η οποία έλαβε πιστοποίησιν εκ του υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σας συγχαίρομεν ολοκαρδίως διά τας πρωτοβουλίας σας αυτάς, διά των οποίων το όνομά σας θα γραφή με χρυσά γράμματα εις τας βίβλους των μοχθησάντων διά την μόρφωσιν και την παιδείαν της νέας γενεάς. Μεταλαμπαδεύετε εις τους φερέλπιδας νέους την αγάπην και τον σεβασμόν προς την θάλασσαν και προς τον πολιτισμόν της ναυτοσύνης ως ουσιαστικόν στοιχείον της ταυτότητός των και εις την διακονίαν ενός αγαθού σκοπού. Οι νέοι πλοίαρχοι και οι μηχανικοί εμπορικού ναυτικού θα είναι οι συνεχισταί της παραδόσεως των ναυτικών της Χίου, οι οποίοι διεκρίθησαν εις τον τομέα της ναυτιλίας και κατέστησαν την ερατεινήν αυτήν νήσον παγκοσμίως γνωστήν» επισήμανε.
«Οραματιζόμαστε την ακαδημία μας ως πόλο έλξης»
Στην αφήγηση του, στην τελετή των εγκαινίων της ΑΕΝ, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος ανέφερε: «Οταν πριν από 14 χρόνια με την αείμνηστη σύζυγό μου Ειρήνη και τον γιο μας Νίκο αποφασίσαμε την ίδρυση του ιδρύματος στη μνήμη της λατρεμένης Μαρίας μας, θέσαμε ως σκοπό του την προώθηση του ναυτικού πολιτισμού, της ναυτοσύνης μας, της ναυτικής εκπαίδευσης και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Και δεν το μετανιώσαμε, γιατί οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν… Αρχίσαμε μετατρέποντας το σπίτι της Μαρίας μας στα Καρδάμυλα σε οικοτροφείο φιλοξενίας αγοριών από όλη την Ελλάδα που επιλέγονται με αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια. Τα παιδιά αυτά πληθαίνουν τα Καρδάμυλα, στηρίζοντας τη βιωσιμότητα του Λιβάνειου Γυμνασίου και Λυκείου Καρδαμύλων, γιατί δίχως αυτά τα σχολεία μας θα είχαν κλείσει, με το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Κυρίως, όμως τα παιδιά αυτά γαλουχούνται στις αξίες, στις αρχές και τις παραδόσεις της μακραίωνης ναυτοσύνης μας. Και όσα επιθυμούν σταδιοδρομούν στη θάλασσα με τη στήριξή μας.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί από τις πύλες της Στέγης έχουν περάσει μέχρι σήμερα πάνω από 100 νέοι, με άριστες επιδόσεις, που ήδη σταδιοδρομούν στο ναυτικό επάγγελμα και σε άλλους τομείς της επιλογής τους. Με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας, πριν από έξι χρόνια, με γνώμονα πάντοτε την προσέλκυση νέων, αγοριών και κοριτσιών, στο ναυτικό επάγγελμα, κάναμε ένα δεύτερο, μεγάλο βήμα και ιδρύσαμε στον ιδιόκτητο χώρο που μας φιλοξενεί απόψε, το πρώτο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Ναυτικό Λύκειο, στο οποίο οι σπουδαστές μας φοιτούν εντελώς δωρεάν, καθώς το συνολικό κόστος λειτουργίας καλύπτεται από το ίδρυμά μας. Ενα λύκειο, η επιτυχία του οποίου γρήγορα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, στο άριστο εκπαιδευτικό μας προσωπικό, στον εξοπλισμό του με τεχνολογίες αιχμής και στη διάθεση για την εξοικείωση των μαθητών με τη θάλασσα, εκπαιδευτικού ιστιοφόρου σκάφους μας “Μάνια”. Ολα αυτά επέτρεψαν στο υπουργείο Παιδείας να αναγνωρίσει το λύκειό μας ως Πρότυπο. Μέχρι σήμερα από το λύκειο έχουν αποφοιτήσει 143 μαθητές και μαθήτριες με άριστες επιδόσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις και οι περισσότεροι έχουν ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα.
Οραματιζόμαστε την ακαδημία μας ως πόλο έλξης νέων, όχι μόνο για να στελεχώσουν τα πλοία της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά ταυτόχρονα να τους δώσουμε τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης και καταξίωσης, υπηρετώντας το υπερήφανο ναυτικό επάγγελμα, λειτούργημα το λέω εγώ.
Ως προς τη συνεργασία μας με τη Μεγαλόνησο Κύπρο μας, δράττομαι της ευκαιρίας να απονείμω εύσημα αγαστής και δημιουργικής συνεργασίας πρώτα από όλους στην υφυπουργό Ναυτιλίας, κυρία Μαρίνα Χατζημανώλη, που μας τιμά με την εδώ παρουσία της. Ο ηγετικός της ρόλος, η διορατική και προσωπική συμμετοχή της στις απαιτούμενες πολυσχιδείς διαδικασίες ήταν καθοριστικός, ώστε να αχθή σε αίσιο πέρα το έργο που αναλάβαμε».
Μ. Χατζημανώλη
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρο Μαρίνα Χατζημανώλη, η οποία ήταν εκείνη που έβαλε με την υπογραφή της τη λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού του Ομίλου Τσάκου, τόνισε: «Είμαι πεπεισμένη ότι η διαδρομή που μαζί χαράξαμε δεν ολοκληρώνεται, αλλά θα συνεχίσει να ενισχύεται, να μεγαλώνει σε όλους τους τομείς και μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης παγκόσμιας ναυτιλίας». Απευθυνόμενη δε προς τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, είπε: «Καπετάνιε μου, η συνεισφορά σου στην ελληνική αλλά και παγκόσμια ναυτιλία είναι ανεκτίμητη και χωρίς αμφιβολία όλοι εμείς, που ίσως έτυχε να ασχοληθούμε με τη ναυτιλία για άλλους λόγους, σου οφείλουμε τα μέγιστα. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσωπικά του ΠτΔ Νίκου Χριστοδουλίδη στον καπετάνιο Τσάκο, ο οποίος, όντας και ο ίδιος παιδί ναυτικής οικογένειας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (13/9/2024)