Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), Γκάρι Γκένσλερ, εξέφρασε ανησυχίες για την πιθανότητα μιας μελλοντικής χρηματοπιστωτικής κρίσης που θα μπορούσε να προκληθεί από την υπερβολική εξάρτηση των χρηματιστών από τα ίδια μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Γκένσλερ υπογράμμισε ότι η ευρεία χρήση παρόμοιων συστημάτων ΑΙ από πολλούς επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευάλωτο οικοσύστημα. Εάν αυτά τα μοντέλα λάβουν λανθασμένες αποφάσεις ή αντιμετωπίσουν απροσδόκητες καταστάσεις, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τις αγορές.
Η ομοιομορφία στις στρατηγικές επένδυσης που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε φούσκες περιουσιακών στοιχείων και σε απότομες κατολισθήσεις όταν αυτές οι φούσκες σκάσουν. Επιπλέον, η έλλειψη διαφοροποίησης θα μπορούσε να αφήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα ευάλωτο σε εξωγενείς σοκ, όπως μια γεωπολιτική κρίση ή μια νέα πανδημία.
Οι δηλώσεις του Γκένσλερ έρχονται σε μια περίοδο που η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένη στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Παρόλο που η ΑΙ προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως αυξημένη αποτελεσματικότητα και νέες δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων, η υπερβολική εξάρτηση από αυτήν ενέχει σημαντικούς κινδύνους.
«Η χρηματοπιστωτική κρίση του μέλλοντος θα μπορούσε να προκύψει εάν οι παίκτες της αγοράς βασίζονταν όλοι στο ίδιο μοντέλο, στον ίδιο αλγόριθμο, στα ίδια δεδομένα», εξήγησε ο Γκένσλερ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ο Γκένσλερ λάτρης του κινηματογράφου, παρομοίασε τον κίνδυνο με το ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που παρουσιάστηκε στην ταινία «Her», στην οποία οι χιλιάδες ερωτικοί σύντροφοι του χαρακτήρα της Σκάρλετ Γιόχανσον έμειναν «πληγωμένοι» όταν το σύστημα βγήκε εκτός λειτουργίας. «Δεν θέλω να συμβεί αυτό στον χρηματοπιστωτικό τομέα», δήλωσε.
Η τεχνολογία υπόσχεται όντως καινοτομία και μεγαλύτερη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί η ύπαρξη ποικιλίας αλγορίθμων και η προστασία από την απάτη, είπε.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε πρόταση το 2023 να απαιτήσει από τους χρηματιστές και τους συμβούλους επενδύσεων να μετριάσουν τις συγκρούσεις συμφερόντων κατά τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που ενδέχεται να θέσουν τα συμφέροντά τους πάνω από τους πελάτες. Ο Γκένσλερ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το προσωπικό της SEC εξακολουθεί να εργάζεται για την επαναδιατύπωση του κανόνα μετά από έναν αρχικό γύρο σχολίων.