Αύξηση 17% στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στη χώρα μας καταγράφει η πρόσφατη έρευνα «Η Ψηφιακή Ετοιμότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την COSMOTE, ο μέσος όρος του δείκτη ανέβηκε σε 5,24/10 το 2024, από 4,49/10 το 2022.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά τον Μάιο του 2024, καταγράφει την ψηφιακή ωριμότητα των ΜμΕ σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο, η μεταποίηση, οι επαγγελματίες-επιστήμονες, ο τουρισμός-εστίαση, οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι υπηρεσίες. Οι επιχειρήσεις αξιολογήθηκαν με βάση την υιοθέτηση 10 κρίσιμων ψηφιακών εργαλείων και υποδομών, όπως οι ιστοσελίδες, τα e-shop, οι καμπάνιες στα social media, οι υποδομές Cloud, και τα διοικητικά συστήματα όπως το ERP και το CRM.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι η βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και η αυξημένη παραγωγικότητα αποτελούν τα κύρια οφέλη από τη χρήση αυτών των τεχνολογιών. Ωστόσο, η περιορισμένη χρηματοδότηση και η έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού παραμένουν ανασταλτικοί παράγοντες. Μόνο το 25% των ΜμΕ χρησιμοποίησε επιχορηγήσεις για τεχνολογικές επενδύσεις.
Ανάγκη για βελτίωση της ψηφιακής ασφάλειας
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι η ανάγκη για βελτίωση της ψηφιακής ασφάλειας. Οι επιχειρήσεις καλούνται να οργανώσουν σχέδια δράσης που περιλαμβάνουν εκπαίδευση προσωπικού, οργανωμένα backup και λύσεις ασφαλείας στο cloud και στο IoT, προκειμένου να προστατευτούν από κυβερνοεπιθέσεις και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους.
Ο κ. Θάνος Φαλάγγας, Διευθυντής B2B Marketing της COSMOTE, δήλωσε: «Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι κρίσιμη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην COSMOTE, στηρίζουμε έμπρακτα την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με υπηρεσίες και λύσεις που προάγουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό».
Ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε ότι, παρά την πρόοδο, η ψηφιακή ετοιμότητα των ΜμΕ είναι ακόμη σε πρώιμα στάδια. Η χρήση των γνωστών ψηφιακών τεχνολογιών είναι περιορισμένη, με μόνο το 50% των συστημάτων να χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο και μόνο το 25% να έχει αξιοποιήσει επιχορηγήσεις.
Το 2024, το 39% των ΜμΕ βρίσκονται ακόμα στα αρχικά στάδια του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, ενώ το 33% κατατάσσεται σε προχωρημένα στάδια. Παρά τις θετικές εξελίξεις, η χρήση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) παραμένει περιορισμένη, αν και 8 στις 10 ΜμΕ δηλώνουν πρόθυμες να εξετάσουν την εφαρμογή εργαλείων Generative AI στο μέλλον.
Η έρευνα επισημαίνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, ωστόσο η πρόοδος που σημειώνεται είναι ενθαρρυντική και υποδηλώνει μια θετική κατεύθυνση προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.