Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) εκφράζει μια συγκρατημένη αλλά θετική στάση απέναντι στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ-Τ), το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού. Παρά την αναγνώριση της αναγκαιότητας αναθεώρησης του υφιστάμενου πλαισίου, η ΚΕΕΕ εντοπίζει ορισμένα σημεία που χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η δομή του νέου χωροταξικού πλαισίου
Το νέο σχέδιο χωρίζει την ελληνική επικράτεια σε πέντε κατηγορίες, με βάση τον τουριστικό κορεσμό. Κεντρικό κριτήριο είναι η αναλογία κλινών ανά 1000 στρέμματα σε κάθε δημοτική ενότητα. Η ΚΕΕΕ επισημαίνει πως στον υπολογισμό των κλινών θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (πλατφόρμες τύπου Airbnb), καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τουριστικής αγοράς.
ΚΕΕΕ: Τα θετικά σημεία του σχεδίου
Η ΚΕΕΕ αναγνωρίζει τη θετική κατεύθυνση του νέου πλαισίου, ιδίως σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές και την οργάνωση των υποδομών μεταφορών, ενέργειας και υγείας. Αυτές οι παρεμβάσεις θεωρούνται σημαντικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές αλλά και σε όλη τη χώρα.
Σημεία που χρειάζονται βελτίωση
Παρά τα θετικά στοιχεία, η ΚΕΕΕ τονίζει πως απαιτείται περισσότερη εξειδίκευση σε θέματα όπως η σχέση των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων με τα μικρότερα καταλύματα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Υποστηρίζει πως η τρέχουσα μορφή του σχεδίου φαίνεται να ευνοεί τα μεγάλα all-inclusive ξενοδοχεία εις βάρος των μικρών τοπικών καταλυμάτων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης, δήλωσε πως η Ένωση θα συμμετάσχει ενεργά στη δημόσια διαβούλευση, με στόχο η τουριστική ανάπτυξη να είναι προς όφελος όλων των επιχειρήσεων, σε ισορροπία με το περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες.