Επιμέλεια: Βασίλης Κωνσταντουλάκης
Λεξιλόγιο: Δείκτης φόβου και απληστίας
Υπάρχουν πολλοί δείκτες που έχουν εφευρεθεί με βάση διάφορους αλγορίθμους που βασίζονται στην κεφαλαιοποίηση αλλά και στη συμπεριφορά των επενδυτών. Συνήθως ένας τέτοιος δείκτης αρχίζει από το 0 και φτάνει έως το 100. Οταν η τιμή είναι πιο κοντά στο 0, η αγορά βρίσκεται σε ακραίο φόβο και οι επενδυτές έχουν υπερ-πουλήσει παράλογα. Αυτό βέβαια είναι καθαρά θεωρητικό, μια και σπανίως ο δείκτης έχει φτάσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Οταν η τιμή είναι πιο κοντά στο 100, η αγορά βρίσκεται σε Extreme Greed, υποδεικνύοντας μια πιθανή διόρθωση της αγοράς. Για παράδειγμα, όταν το bιtcoin είχε φτάσει τα 73.000, ο δείκτης είχε φτάσει στο 94, χαρακτηριστικό της απληστίας που είχε κυριεύσει τους επενδυτές να τοποθετηθούν στα κτυπτονομίσματα, με προοπτική άμεσης υπεραξίας. Hταν η εποχή που αναμενόταν το περίφημο halvag, που -θεωρητικά πάντα- θα εκτίνασσε το bitcoin στα 200.000.
Το CoinMarketCap και το Αlternative.me χρησιμοποιούν τις τιμές και τα δεδομένα συναλλαγών των πιο δημοφιλών κρυπτονομισμάτων μαζί με τα μοναδικά δεδομένα συμπεριφοράς χρηστών που διαθέτουν, ώστε να παρουσιάζουν ένα όσο δυνατό και ακριβές συναίσθημα στην αγορά κρυπτογράφησης.
BITCOIN: Σε ελεγχόμενη ακόμη πτώση
Θεωρείται σίγουρο ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα αφήσουν την κεφαλαιοποίηση του bitcoin να υποχωρήσει κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο
Ηταν μια δύσκολη εβδομάδα για τα κρυπτονομίσματα η περασμένη και φυσικά η πτώση του bitcoin άνω του 4% είχε σαν αποτέλεσμα να παρασυρθούν και χιλιάδες άλλα cryptos της αγοράς. Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα έκανε χαμηλό στα 52.859, προτού ανέβει ξανά στα επίπεδα των 54.000 και διατηρηθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις. Η στήριξη πάντως στα 54.000 δολάρια φαίνεται να είναι δυνατή, μια και εκεί κοντά στα 52.800 έως 53.000 βγήκαν δυνατά πορτοφόλια και άρχισαν να αγοράζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλο πορτοφόλι του Binance έκανε με τρεις αγορές σε έξι ήμερες 136 εκατ. δολάρια. Κάποιες φάλαινες, λοιπόν, καραδοκούν, περιμένοντας είτε κάποιους που φοβούνται είτε κάποιους που γράφουν κέρδη και ρευστοποιούν, θέλοντας ρευστότητα και κατοχύρωση κερδών. Οπως και να ‘ναι, όπως σας γράφαμε και την περασμένη εβδομάδα ο Σεπτέμβριος είναι χαρακτηριστικά μήνας ρευστοποιήσεων. Ενα ερώτημα, πάντως, που απασχολεί ήδη επενδύτες και δημοσιογράφους του Bloomberg είναι ποια θα είναι η αντίδραση στην αγορά των cryptos από την επικείμενη πτώση των επιτοκίων από τη Fed κατά 0,25. Οι πιθανότητες λένε ότι πάμε για μια ισχυροποίηση της αγοράς… Ενα είναι σίγουρο, πάντως, ότι κανείς υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα αφήσει την κεφαλαιοποίηση του bitcoin να υποχωρήσει κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο. Ας πούμε ότι είναι ένα ψυχολογικό όριο που έχει κερδηθεί.
Νούμερα εβδομάδας
ΑΝΟΔΙΚΑ ΤΟP 3
SU 20, 64
STARKNET 17,99
QUANT 16,33
BAΣΙΚΑ CRYPTOS TIΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 7 ΗΜΕΡΕΣ
1. ΒΙΤCOIN -5,17%
2. ETHEREUM -6,10%
3. SOLANA 0,30%
4. XRP -3,58%
5. DOGE 1,3%
H πρόταση της εβδομάδας για επενδύσεις με κέρδη MSTR
Από τη φύση τους τα κρυπτονομίσματα έχουν ρίσκο, ίσως ακόμα μεγαλύτερο και από τα CFD, οπότε αναζητούμε εδώ μετοχές ή αμοιβαία που να συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα αλλά να παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Μια τέτοια μετοχή είναι η περίφημη ΜSTR, η γνωστή σε όλους μας ως ΜΙCROSTRATEGY.
H ΜSTR είναι μια εταιρία μεσαίου λογισμικού, που ιδρύθηκε το 1989 και παρέχει υπηρεσίες για κινητά, αλλά και εταιρίες σαν τη Mcdonald και τη Ford, που βασίζονται στο cloud. Kαι ως εδώ τα πράγματα είναι απλά και συνηθισμένα, όμως οι τρεις ευφυείς ιδιοκτήτες αποφάσισαν να επενδύσουν από πολύ νωρίς και να συνεχίζουν τα κέρδη και τα αποθεματικά τους σε bitcoin, αντί για μέρισμα και επαναγορές μετοχών. Ετσι σήμερα κατέχουν 226.000 bitcoins, μέσο όρο αγοράς τα 36.000, δηλαδή η εταιρία κάθεται πάνω σε ένα απίστευτο cash 8,1 δισ. με καθαρό περίπου τα 2. Καταλαβαίνεται τι σημαίνει αυτό ως collateral για τις τράπεζες ως collateral φτηνού δανεισμού σε εποχή υψηλών επιτοκίων. Η μετοχή τρέχει φέτος με κέρδη 66,81%, σε επίπεδο δωδεκαμήνου 233,53% και πενταετίας 683,5 %. Τι είπατε περί nvda; Παρακαλώ, θυμίζω MSTR.
Εν κρυπτώ: Πώς «άντεξαν» τις πιέσεις solana και doge
Ισως παρατηρήσατε ότι δύο από τα σημαντικά cryptos δεν ακολούθησαν την πτώση αυτής της εβδομάδας. Υπάρχει λόγος που άντεξαν τις ρευστοποιήσεις. Για το μεν solana όλο και περισσότερο ακούγεται ότι αυτό θα πάρει την τρίτη άδεια για να εκδώσει αμοιβαίο στη spot αγορά, άρα θα εκτοξευτεί η αξία του, και το δε doge γιατί ο εκδότης του Ιλον Μασκ κέρδισε ένα δικαστήριο που είχε εναντίον του λόγω υποτιθέμενης χειραγώγησης του δικού του crypto. Αλήθεια ή ψέματα, αυξήθηκε και το νόμισμα πήρε πάλι την ανηφόρα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 20/09/2024)