Επιμέλεια: Βασίλης Κωνσταντουλάκης
Στον χώρο των επενδύσεων μεγάλη ή αν θέλετε πρωτεύουσα θέση έχει η εξασφάλιση του αρχικού κεφαλαίου και κατόπιν η αύξησή του μέσω μερισμάτων, επιτοκίων σταθερών ή μη.
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η εξασφάλιση αυτή είναι ανύπαρκτη στα CFD στο FOREX, πόσο μάλλον στα κρυπτονομίσματα, που λειτουργούν με τεράστια μεταβλητότητα και φυσικά δεν εξασφαλίζουν κανένα μέρισμα ή εγγύηση για τα χρήματά σας. Εκτός από μια περίπτωση που σπάει τα ταμεία, όπως θα λέγαμε λαϊκά, και είναι εφεύρεση, γιατί περί πατέντας πρόκειται, ενός πανέξυπνου ανθρώπου, του Αμάρ Γκοέλ, που είναι ο ιδρυτής και CEO του BITO. Τι είναι, όμως, το ΒΙΤΟ ETF; Στην πραγματικότητα, όπως υποψιάζεστε, είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που βασίζεται στο bitcoin μεν, αλλά διαχειρίζεται με σχεδόν το 50% του κεφαλαίου του και αγορές χρυσού, bonds ακόμα και κάποιες μετοχές. Οι τρεις μεγάλες διαφορές του είναι ότι δεν αγοράζεται απευθείας από την εταιρία Proshares, που ανήκει ως αμοιβαίο, αλλά το αγοράζεις απευθείας από την κανονική αγορά στην οποία διαπραγματεύεται. Η δεύτερη και πιο μεγάλη διαφορά του είναι ότι δεν αγοράζουν και πουλάνε ο Γκοέλ και οι χειριστές του bitcoin, αλλά ποντάρουν στα futures του bitcoin, άρα κερδίζει και από την πτώση του κρυπτονομίσματος.
Και το τελευταίο και κορυφαίο, κάθε μήνα δίνει μέρισμα μηνιαίο στους κατόχους μεριδίων. Ενα μέρισμα που στους 9 μήνες του 2024 έχει φτάσει τα 11,53 δολάρια, δηλαδή με κλείσιμο στις 24 /9 στα 19,52 ευρώ, το απίστευτο 59%…
Τι είπατε για προθεσμιακές καταθέσεις και άλλα τέτοια γραφικά των τραπεζών… Μα όλα είναι τόσο ευοίωνα, τότε γιατί δεν γίνεται χαμός; Μα γίνεται απλώς πρέπει να έχεις γραφτεί σε μια πλατφόρμα από τις δεκάδες που υπάρχουν και να αγοράζεις και να πουλάς μόνος σου και φυσικά να αρχίσεις με ένα κεφάλαιο αρκετά σοβαρό, γιατί δεν παύεις να παίζεις με ένα παράγωγο, άρα στην πρώτη αναποδιά που μπορεί να είναι οτιδήποτε γεωπολιτικό ή οικονομικό πρέπει να έχεις μια κάβα και να μην είσαι πλεονέκτης.
Εν κρυπτώ: η απόφαση που επέτρεψε το ρίσκο και στα κρυπτονομίσματα
Αγγιξε τα 2,4 τρισ. η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων την περασμένη εβδομάδα. Ενα από τα πιο υψηλά επίπεδα του καλοκαιριού. Η αιτία ήταν ξεκάθαρα η απόφαση της FED να ρίξει τα επιτόκια κατά 0,50%, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο πληθωρισμός και ο κίνδυνος του είναι τουλάχιστον για τις ΗΠΑ παρελθόν. Αυτό αυτομάτως έφερε τους δείκτες του χρηματιστηρίου σε νέα ρεκόρ, ειδικά τον DOW, ενώ επέτρεψε στους τολμηρούς επενδυτές να πάρουν μεγαλύτερα ρίσκα και στα κρυπτονομίσματα. Αυτό έστειλε ξανά το bιtcoin πάνω από τα 64.000 δολάρια, νούμερο που είχε να δει από τις αρχές Απριλίου, όταν είχε ανακοινωθεί το περίφημο halvag, που θα πραγματοποιούνταν κάποια στιγμή τον Ιούνιο. Η πτώση των επιτοκίων βοήθησε ο παραδοσιακά κακός Σεπτέμβριος να μετριάσει τις απώλειές του, για την ώρα τουλάχιστον. Ετσι κι αλλιώς, για τους αισιόδοξους το πάρτι αρχίζει πάντα Οκτώβριο.
ΑΝΟΔΙΚΑ ΤΟP 3
BITTESENSOR 86,08%
IMX 38,84 %
SUI 36,77%
BAΣΙΚΑ CRYPTOS TIΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 7 ΗΜΕΡΕΣ
1.ΒΙΤCOIN 7,76%
2.ETHEREUM 14,42%
3.SOLANA 10,52%
4.XRP -0,32
5.DOGE 6,30%
Λεξιλόγιο: HALVING
Τι είναι το περίφημο halving, που σας αναφέραμε σήμερα και στην «Εν Κρυπτώ» στήλη μας; Πρόκειται για μια διαδικασία που πραγματοποιείται μία φορά ανά τέσσερα χρόνια στο bitcoin και η οποία μειώνει στο μισό την «αμοιβή» των miners, οι οποίοι αποζημιώνονται με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα για την «εξόρυξη» τους.
Πρακτικά και σε απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως μειώνεται η προσφορά των κρυπτονομισμάτων τα οποία διοχετεύονται στην αγορά και, ως εκ τούτου, ωθείται ανοδικά η τιμή. Λογικό… Μοιάζει κάπως σαν την επαναγορά μετοχών των εισηγμένων και την ακόλουθη ακύρωσή τους. Βγάζω, δηλαδή, από την αγορά bitcoins, Αρα αποκτά μεγαλύτερη αξία η κατοχή. Το τελευταίο halving έγινε τον Απρίλιο και ήταν το τέταρτο στην ιστορία του bitcoin. Τα προηγούμενα έδωσαν αποδόσεις σε μια περίοδο περίπου 16 μηνών έως και 93 φορές την άξια του. Γι’ αυτό οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι το κρυπτονόμισμα τέτοια εποχή του χρόνου θα είναι στα 120.000.
Alert
Οσο και αν προσπάθησα να καταλάβω τι ιδιαίτερο έχει το SUI και πετάει τον τελευταίο καιρό, 65% από τις 17 Σεπτεμβρίου και κοντά στο 1 δισ. πια κεφαλαιοποίηση, δεν το βρήκα και δεν θα μεταφέρω κάποια σπέκουλα, βέβαια. Πάντως, ο Γιώργος Δανέζης, ένας εκ των τριών πρώην υπαλλήλων του facebook, δημιουργός του και ιδιοκτήτης, εφευρέτης όπως θέλετε πείτε τον, πιστεύει ότι η ασφάλεια του wallet που προσφέρει το κρυπτονόμισμά του είναι η βασική αιτία. Μα, και τα υπόλοιπα 16.000 κρυπτονομίσματα το ίδιο δεν λένε…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 27/09/2024)