Εγινε και αυτό, το ελληνικό χρέος να «τιμολογείται» φθηνότερα από το γαλλικό. Ο λόγος; Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (26/9), στις σειρές 5ετούς διάρκειας το GR5Y είχε απόδοση 2,476%, έναντι 2,510% του αντίστοιχου της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Πώς έγινε αυτό; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: το γαλλικό (κρατικό) χρέος ξεπερνά τα 2,6 τρισ. ευρώ, με το 50% να είναι σε χέρια διαχειριστών ξένων funds, όταν (σύμφωνα με στοιχεία της Barclays) τα αντίστοιχα ποσοστά είναι στο 28% για τις ΗΠΑ, στο 30% για την Ιταλία, στο 40% για την Ισπανία, στο 45% για τη Γερμανία κ.ο.κ.
Πρακτικά το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει επιβαρυνθεί μετά την προκήρυξη εκλογών από τον Ε. Μακρόν, παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, αποκλιμακώθηκε κάπως την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, για να ξαναπάρει την ανιούσα με τον σχηματισμό κυβέρνησης και τον ορισμό του Αντουάν Αρμάν στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο προερχόμενος από το «κόμμα Μακρόν» 33χρονος κάθεται στην «ηλεκτρική καρέκλα» σε μία περίοδο που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ καλείται να… τετραγωνίσει τον κύκλο. Περιορισμός του υπέρβαρου ελλείμματος, αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία -υπό την πίεση πιθανότατης υποχρεωτικής εφαρμογής των επικαιροποιημένων Συμφώνων Σταθερότητας, εκτός εάν δείξουν στοιχειώδη ευελιξία στις Βρυξέλλες-, με μια βαθιά διχασμένη Εθνοσυνέλευση κ.λ.π.
«Αχίλλειος πτέρνα» για το Παρίσι η κυριαρχία των hedge funds στο γαλλικό χρέος, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας TradeWeb, ελέγχουν πάνω από το 50% (του χρέους σε «ξένα-τρίτα χέρια»). Τεράστιο το ποσοστό έκθεσης στα κάθε λογής vulture funds, κυρίως αυτά που υποχρέωσαν Οκτώβριο 2022 σε… παραίτηση τη Λιζ Τρας, μόλις 45 ημέρες αφότου είχε αναλάβει την πρωθυπουργία στο Ηνωμένο Βασίλειο). Ολα αυτά -αλλά όχι μόνον- έχουν άμεση επίπτωση στα ζητήματα χρέους (κόστη, αντασφάλιση κινδύνου κ.ά.), που αρχές εβδομάδας έφεραν το FR10Y ακριβότερο από το SP10Y, με το ισπανικό χρέος να ξεπερνά (φθηνότερο) το γαλλικό. Τάση επιβάρυνσης για τα γνωστά ως Obligation Αssimilable du Trésor, σε σημείο που η πιο κοντινή σειρά (5ετία) υποσκελίστηκε από το αντίστοιχο ελληνικό.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για το Ελληνικό Δημόσιο την εγχώρια επιχειρηματικότητα; Το προφανές, ανταγωνιστικά κόστη χρηματοδότησης/δανεισμού είτε πρόκειται για το υπουργείο Οικονομικών/ΟΔΔΗΧ είτε για μία συστημική τράπεζα, μία επιχείρηση (εγγυημένης πιστοληπτικής αξιολόγησης). Το ισχυρότερο συγκριτικό πλεονέκτημα για την Αθήνα; Το μεγαλύτερο μέρος είναι στα χέρια των ECB και ESM (EFSF), το δε free float ελέγχεται μεθοδικά από τον ΟΔΔΗΧ. Υπό τη γενική διεύθυνση του Δημήτρη Τσάκωνα το team της Ομήρου «κεντάει» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση, αποτέλεσμα και της άριστης σχέσης/επικοινωνίας μεταξύ ΟΔΔΗΧ και Μαξίμου, πλατεία Συντάγματος και Τράπεζα της Ελλάδος.
Μεθοδική η… μπαλίτσα που παίζει το «καρέ» σε ένα πολύ δύσκολο γήπεδο. Με χαμηλά κόστη, περιορισμένες ανάγκες χρηματοδότησης, όταν λ.χ. η γείτων Ιταλία θα πρέπει μόνο για δανεισμό/αναχρηματοδότηση, συν τόκους/χρεολύσια κ.ά., να βγει στις αγορές για 100 δισ. ευρώ.
Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής: Η ισχύς εν τη ενώσει οδήγησε σε ολοκλήρωση του έργου εντός χρονοδιαγράμματος
Επιτυχής ο πρώτος έλεγχος δοκιμαστικής λειτουργίας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής. Κοινή επένδυση των Ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, με το κοινοπρακτικό σχήμα να φιλοδοξεί να καταστεί βασικός τροφοδότης στην ευρύτερη
νευραλγικής σημασίας περιοχή. Από 50% οι δύο όμιλοι, εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στη μονάδα παραγωγής με βάση το φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 877 MW.
Η επένδυση του Combined Cycle Gas Turbine (αεριοστρόβιλος συνδυασμένου κύκλου), ύψους 375 εκατ., ολοκληρώθηκε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται εφικτή η εμπορική λειτουργία μέσα στο πρώτο 3μηνο 2025. Προφανές πως οι διοικήσεις των δύο ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Περιστέρης) – Motor Oil (Βαρδινογιάννης) συνενώνουν τις δυνάμεις τους στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας. Αμφότεροι υλοποιούν ένα πρώτο, βασικό βήμα, με προέκταση και στην αγορά λιανικής ενέργειας, όπου δραστηριοποιούνται με τις εταιρίες ΗΡΩΝ και NRG, αντίστοιχα.
Ανάλογα με την κατηγορία (ιδιώτες, υψηλή τάση, χαμηλή τάση), ειδικότερα όμως στην κύρια (από το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ), η κατάταξη είναι ΔΕΗ Protergia, ΗΡΩΝ, NRG και Elpedison. Πέραν της ΔΕΗ, που διατηρεί μερίδιο κοντά στο 50%, η Protergia ελέγχει ένα 20% και τους άλλους τρεις, με ποσοστά κρίσιμα ως προς την κατάταξη εάν και εφόσον υπάρξουν ανακατατάξεις. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι επικαλούνται τις άριστες σχέσεις των πλευρών Βαρδινογιάννη – Περιστέρη, συνδυαστικά με τη συμπληρωματικότητα του ευρύτερου χαρτοφυλακίου των ομίλων δεν θα απέκλειαν το ενδεχόμενο να συνεξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργειών, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος. Για παράδειγμα, «παραγωγή ενέργειας-λιανική», «διαχείριση απορριμμάτων», «παραχωρήσεις», αλλά όχι μόνο, είναι κοινοί παρονομαστές των δύο ομίλων, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ευρύτερα σε βάθος χρόνου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 4/10/2024)