Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του σχετικά με την επίτευξη του στόχου του τριπλασιασμού της παγκόσμιας δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2030, δηλώνοντας ότι αυτή η πρόβλεψη είναι πλέον ανέφικτη.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ο IEA αναφέρει ότι, παρά την αύξηση της εγκατάστασης ΑΠΕ, ο κόσμος δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για να επιτύχει τους φιλόδοξους αυτούς στόχους.
Προβλέψεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ
Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια ικανότητα σε ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7 φορές έως το 2030, υπερβαίνοντας τις υφιστάμενες φιλοδοξίες κατά περίπου 25%. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη δεν αρκεί για να φτάσει τον στόχο του τριπλασιασμού που καθορίστηκε από σχεδόν 200 χώρες στη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα.
Η πρόβλεψη του IEA αναφέρει ότι 5.500 GW νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2030, με τις ετήσιες προσθήκες να φτάνουν σχεδόν τα 940 GW.
Ο ρόλος των κυβερνήσεων
Ο IEA υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ενσωμάτωση των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ηλεκτρικά δίκτυα. Αναφέρει ότι οι περικοπές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έχουν αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας το 10% σε ορισμένες χώρες. Η επιτυχία της αναπτυξιακής πορείας εξαρτάται από τη δυνατότητα των κρατών να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αφορούν τη διαδικασία αδειοδότησης και τις συνδέσεις με το δίκτυο.
Η ανάγκη για υποδομές
Για να ξεκλειδώσουν τα πλήρη οφέλη του στόχου του τριπλασιασμού, απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες από τις χώρες για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό 25 εκατομμυρίων χιλιομέτρων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030. Επιπλέον, ο κόσμος θα χρειαστεί 1.500 GW ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας μέχρι το 2030, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων.
Η έκθεση του IEA επισημαίνει την ανάγκη για αποφασιστικότητα και στρατηγικές που θα ενισχύσουν τη μετάβαση στις ΑΠΕ και θα συνεισφέρουν στην ενεργειακή ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών είναι εφικτή, αλλά απαιτεί συνεργασία και δράση σε παγκόσμιο επίπεδο.