Στο 2,9% «κλειδώνει» ο πληθωρισμός για το 2024, σύμφωνα με την ΤτΕ

Στο 2,9% αναμένεται να κλείσει ο πληθωρισμός για το 2024, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Η νέα αυτή πρόβλεψη είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση του 3%, λόγω της συνεχούς μείωσης στις τιμές των τροφίμων, των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων και των υπηρεσιών.

Αν και η ελληνική οικονομία έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αποτελεί ένα θετικό σημάδι για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα συνεχίζει να κινείται σε θετικό ρυθμό. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η ελληνική οικονομία σημείωσε ετήσια αύξηση 2,3%, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Παρά τη μείωση των τιμών ενέργειας από το 2023, ο πληθωρισμός παραμένει σχετικά αυξημένος στο 3% για το πρώτο εννεάμηνο του 2024, λόγω των αυξήσεων στις υπηρεσίες.

Αξιοσημείωτη είναι και η αγορά κατοικίας, όπου οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν το 2023, με τον ρυθμό αύξησης να επιβραδύνεται ελαφρώς το πρώτο εξάμηνο του 2024. Παράλληλα, η αγορά εργασίας συνεχίζει να παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα, με την ανεργία να διαμορφώνεται σε μονοψήφια επίπεδα.

Η ΤτΕ προβλέπει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη για το 2024 και τα επόμενα χρόνια, με κινητήριες δυνάμεις την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Ειδικότερα, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% κατά την περίοδο 2024-2026, ενώ οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξάνονται κατά 8,5% ετησίως, χάρη στη στήριξη από ευρωπαϊκούς πόρους και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, προσελκύει νέες επενδύσεις, συμβάλλοντας στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,8% ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Παρά τις θετικές προοπτικές, η ΤτΕ προειδοποιεί ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη. Αυτοί περιλαμβάνουν πιθανή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος διεθνώς, χαμηλότερη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και γεωπολιτικές εντάσεις. Επίσης, η εντεινόμενη πίεση στην αγορά εργασίας και οι φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής αποτελούν επιπλέον προκλήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ