Εκλογική χρονιά και για τον επιχειρηματικό κόσμο στην Ελλάδα η φετινή, μετά το… σερί που άρχισε πέρσι με τις εθνικές εκλογές, τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.
Προηγήθηκε, βεβαίως, η ανάδειξη νέου προέδρου από την κάλπη του ΣΕΒ, στο πρόσωπο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με αντίπαλο την Ιουλία Τσέτη στην κούρσα της διαδοχής του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, και τώρα παίρνει σειρά η «μάχη» των επιμελητηρίων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), οι εκλογές του 2024 θα πραγματοποιηθούν το διάστημα μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου σε όλα (59) τα τοπικά επιμελητήρια της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι όλη επιχειρηματική αγορά βρίσκεται στο πόδι, καθώς αρχίζει πλέον η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή των νέων αντιπροσώπων της και των Δ.Σ. σε όλες τις περιοχές.
Αναπόφευκτα σε πρώτο πλάνο μπαίνει το ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών), όπου αναμένεται η μητέρα των μαχών, όπως, άλλωστε, και το ΕΕΑ και τα επιμελητήρια Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
Τρία χρόνια από την αδόκητη και πρόωρη απώλεια του Κωνσταντίνου Μίχαλου, από τις κορυφαίες προσωπικότητες του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου, το κενό του παραμένει δυσαναπλήρωτο μέχρι σήμερα από οποιονδήποτε πιθανό διάδοχό του.
Ο Γιάννης Μπρατάκος θα διεκδικήσει απέναντι στον Νίκο Σοφιανό, 30 Νοεμβρίου και 1-2 Δεκεμβρίου, την προεδρία του ΕΒΕΑ, δεύτερου μεγαλύτερου επιμελητηρίου της Ελλάδας, μετά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, όπου κυριαρχεί ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, νυν πρόεδρος και επικεφαλής του συνδυασμού «Το Επιμελητήριό μας», έχοντας ανακοινώσει τους 220 πρώτους υποψηφίους.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ
Με ντεζαβαντάζ για τον πρώτο από τους δύο, όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς, το γεγονός ότι μεταφέρει μια πολύ έντονη και ξεκάθαρη κομματική χροιά σε αυτές τις εκλογές του επιμελητηρίου – λόγω και της φθοράς που έχει υποστεί η κυβέρνηση από τις αστοχίες της, αλλά και των παραπόνων που υπάρχουν από πολλούς επιχειρηματίες για τη φορολογική αντιμετώπισή τους. Κάτι το οποίο κατ’ άλλους μπορεί να λειτουργήσει και ως αβαντάζ του. Η κομματική ταυτότητα του κ. Μπρατάκου, δηλαδή.
Από την πλευρά του, ο συνυποψήφιός του, ο κ. Σοφιανός, έχει παρουσιάσει τον συνδυασμό του με υπερκομματικό προφίλ, αν και προερχόμενος από τον ίδιο χώρο, εστιάζει στα συμφέροντα των μελών του ΕΒΕΑ, με σύνθημα «Το ΕΒΕΑ στα μέλη του», και όχι στις πολιτικές του καταβολές και στοχεύει να προσελκύσει ευρύ φάσμα επιχειρηματιών, οι οποίοι επιθυμούν έναν ανανεωμένο ρόλο του επιμελητηρίου.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για τη χαμηλή συμμετοχή των μελών στις εκλογές και προσδοκά ότι θα βοηθήσει για να αντιστραφεί το φαινόμενο κι εκεί μάλλον θα κριθούν πολλά.
Υπενθυμίζεται ότι σημερινή επικεφαλής του ΕΒΕΑ είναι η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση από το 2022, η οποία ανέλαβε καθήκοντα την εποχή που ο Γιάννης Μπρατάκος, αντικαθιστώντας τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μίχαλο το 2021, όντας και γενικός διευθυντής της Ν.Δ., παραιτήθηκε με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να καταλάβει τη θέση του διευθυντή της γενικής γραμματείας του και τον ρόλο του υπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ.
Κυρίαρχη δύναμη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) αποτελεί ο δημοφιλής Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος παρουσίασε πρόσφατα τους 100 υποψηφίους του ενιαίου επιμελητηριακού συνδυασμού «Επιχειρηματική Ανάπτυξη Πειραιά», σε ένα ψηφοδέλτιο «ενιαίο, ανοικτό στην επιχειρηματικότητα και αντιπροσωπευτικό ανά κλάδο, δραστηριότητα, εντοπιότητα, αξιολόγηση και επιλογή».
Οι εκλογές του επιχειρηματικού κόσμου, σημειώνεται, διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, με τελευταία το 2017, καθώς μεσολάβησαν οι αναβολές εξαιτίας της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 11/10/2024)