Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα το Ευρωβαρόμετρο του 2024, εστιάζοντας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και την αποδοτική χρήση των πόρων. Η έρευνα στοχεύει να υποστηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να γίνουν πιο οικολογικές και να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, το 93% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ έχει ήδη εφαρμόσει τουλάχιστον ένα μέτρο που προάγει την αποδοτική χρήση των πόρων. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν πρακτικές όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση αποβλήτων και η ανακύκλωση. Εντυπωσιακό είναι ότι το 25% των ΜμΕ έχει αναπτύξει στρατηγικές μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα ή επιδιώκει την κλιματική ουδετερότητα.
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: το 12% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές επιτόπου, ενώ το 23% προμηθεύεται ενέργεια από προμηθευτές ανανεώσιμης ενέργειας. Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν την αυξανόμενη δέσμευση των ΜμΕ προς τη βιωσιμότητα.
Προκλήσεις στην υλοποίηση
Ωστόσο, οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην εφαρμογή μέτρων αποδοτικής χρήσης των πόρων. Το 35% αναφέρει πολύπλοκες διοικητικές και νομικές διαδικασίες, ενώ το 28% επικαλείται το υψηλό κόστος υλοποίησης. Αυτές οι δυσκολίες καθιστούν αναγκαία τη στήριξη και τις κατάλληλες πολιτικές που θα διευκολύνουν τη μετάβαση σε πιο οικολογικές πρακτικές.
Στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στην ΕΕ, οι περίπου 26 εκατομμύρια ΜμΕ απασχολούν σχεδόν 90 εκατομμύρια άτομα και συνεισφέρουν πάνω από το μισό ΑΕΠ της Ευρώπης. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν σημαντική επίδραση στις εκπομπές CO2 και, για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να ενισχύσει τη μετάβαση τους σε πιο βιώσιμες πρακτικές.
Πρωτοβουλίες όπως οι σύμβουλοι βιωσιμότητας του δικτύου Enterprise Europe Network και το πρόγραμμα InvestEU παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη, βοηθώντας τις ΜμΕ να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο και να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους. Επίσης, τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ενισχύουν τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την αποδοτικότερη χρήση των πόρων.