Του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σχεδόν 10 μήνες μετά το placement από ΡΟ&ΙΗ και ΤΑΙΠΕΔ για το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της HelleniQ Energy και στα στρατόπεδα των ενδιαφερομένων επανέρχονται σενάρια για τον χρονισμό της επόμενης διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού του ομίλου. Ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή, για να έχουμε σαφέστερη εικόνα της κατάστασης, κυρίως όμως των προοπτικών που διανοίγονται, καθοριστικών και για τη μελλοντική μετοχική σύνθεση της εισηγμένης.
Στις 12 Δεκεμβρίου, και έπειτα από πολύμηνη μεθοδική προεργασία, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στη διάθεση 13.128.317 μετοχών του και η Paneuropean 20.491.553 μτχ. στην τιμή των 7 ευρώ/μτχ. Τα ποσοστά των δύο κύριων μετόχων μειώθηκαν σε 31,2% και 40,4%, αντίστοιχα, με lock up για (δυνητική) νέας διάθεσης το 6μηνο, διάστημα που έχει παρέλθει προ πολλού, ενώ η τιμή της μετοχής έπειτα από έναν ανοδικό σχηματισμό έως τα 8,42 ευρώ (στις 9 Ιουλίου) υποχώρησε έως τα 6,90 (στις 6 Αυγούστου) έκτοτε, συσσωρεύοντας σε στενότατο εύρος διακύμανσης, με την όποια προσφορά να απορροφάται από «ισχυρά χέρια». Πολλά έχουν λεχθεί σε αυτό το διάστημα για έναν μεγαλοεπιχειρηματία που ενισχύει το ποσοστό του, για το άλλο fund που μαζεύει ό,τι κινείται κ.ο.κ., σύμφωνα με το Ταμείο ισχυρή μειοψηφική θέση «ενός» που πλησιάζει το όριο του 5% δεν υφίσταται. Τι έχει συμβεί, όμως, αυτή την περίοδο; Σύμφωνα με τον Αρη Στεφάτο, κάτι καλό έχει βρεθεί νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), να χαρακτηρίζει πολύ θετικά τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων που διενεργούν από κοινού ExxonMobil και HelleniQ Energy.
Είχε προηγηθεί η έκδοση NAVTEX (22 Φεβρουαρίου) από το Πολεμικό Ναυτικό, με την οποία δεσμεύτηκε περιοχή από τις 22/2 μέχρι και τις 31/3/3024 προκειμένου να διενεργηθούν οι εργασίες των σεισμικών ερευνών από την PGS. Απαραίτητη η ανωτέρω παρένθεση, καθώς στην όλη διαδικασία εμπλέκεται ο John Adrill, αντιπρόεδρος διεθνών εξορύξεων της ExxonMobil, με τον ίδιο να ταξιδεύει με τρεις συνεργάτες του από το Χιούστον/Τέξας που είναι η έδρα του (συγκεκριμένου τμήματος) και όχι από την Ουάσινγκτον (όπου εδρεύει η μητρική ExxonMobil) στο Κάιρο, όπου και συναντήθηκε με την Αλεξάνδρα Σδούκου (20 Φεβρουαρίου, στην έκθεση EGYPES). Η υφυπουργός είναι από τα πιο clear minded στον ενεργειακό κλάδο, με εξειδικευμένο team και στα πετρελαϊκά, θεωρείται δε από τους Αμερικανούς πρόσωπο-κλειδί στην όλη διαδικασία. Γιατί αναφέρομαι στην υφυπουργό; Επειδή ως insighter είχα πληροφόρηση από τη συνάντησή της με τον Rochdi Younsi στην Ουάσινγκτον. Ο εν λόγω είναι αντιπρόεδρος της διεύθυνσης διεθνών κυβερνητικών υποθέσεων της ExxonMobil, στα κεντρικά του ομίλου. Τότε μας είχε μεταφερθεί το μότο πως «…ένας κολοσσός μεγέθους της ExxonMobil δεν ξοδεύει εκατοντάδες εκατ. δολάρια σε ανεξερεύνητη περιοχή εάν δεν έχει ισχυρές/βάσιμες ενδείξεις για κάτι μεγάλο, δηλαδή ένα (δυνητικό) κοίτασμα 250-300 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου…», όντως. Σημειωτέον ότι ο International Energy Association ενημερώνει το ίδιο διάστημα την Κομισιόν πως το κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει για μία 10ετία το κενό που θα άφηνε το ρωσικό φυσικό αέριο. Πάντα δυνητικά όλα αυτά, καθώς ακόμη δεν είμαστε καν στη μέση της όλης διαδικασίας, αλλά… από πολλές πλευρές ενισχύεται η «εμπορευσιμότητα» του κοιτάσματος.
Και ερχόμαστε σήμερα (18/10) με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει μεν στην ατζέντα του την προοπτική μιας επόμενης/δεύτερης διάθεσης ισχυρού μειοψηφικού ποσοστού, αλλά να μην την προτεραιοποιεί ως άμεση. Προηγούνται άλλες διαδικασίες, στις οποίες έχει ρόλο η HelleniQ Energy (ElpEdison/ΔΕΠΑ Εμπορίας), μετοχικό και ουσιαστικό, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να μην έχουν αποσαφηνίσει τις προθέσεις τους, λ.χ., ενώ μέχρι πρόσφατα η πλευρά των Ιταλών συζητούσε το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ElpEdison, η Ρώμη δείχνει να αλλάζει στάση, καθώς η Τζόρτζια Μελόνι ρίχνει βάρος σε κάθε project που θα μπορούσε να αποφέρει «ενέργεια» για τη χώρα της/τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Στα 2,145 δισ. η τρέχουσα αποτίμηση της HelleniQ Energy, δηλαδή οι πλευρές των ΡΟ&ΙΗ/Λάτσης και ΤΑΙΠΕΔ έχουν θέσεις αξίας 880 εκατ. και 670 εκατ., αντίστοιχα (σε όρους χρηματιστηριακής αξίας), με talk of the town πως τουλάχιστον η Metlen διαθέτει ένα ποσοστό 1%-1,5% (από το placement του Δεκεμβρίου 2023), συμμετοχή που έχει αποφέρει έσοδα μόνο από τις διανομές (κερδών). Κατά καιρούς έχει φημολογηθεί πως για απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού ενδιαφέρονται funds, εφοπλιστές της ποντοπόρου -και εύλογα θα πει κάποιος-, αλλά από την πλευρά του Ταμείου δηλώνεται κατηγορηματικά άγνοια για το οτιδήποτε, καθώς ούτε καν ανεπίσημη κρούση δεν έχει γίνει. Θα μπορούσε κάποιος ενδιαφερόμενος να μαζεύει από την αγορά; Ειδικά το διάστημα 5 Αυγούστου – σήμερα που η μετοχή κυμαίνεται σε πολύ στενό εύρος μεταξύ 6,75-7,28 ευρώ; Είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο, μόνο που προσώρας εικάζεται πως αφορά κυρίως επενδυτικού χαρακτήρα τακτική, και όχι στρατηγική, δηλαδή να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα στην περίπτωση που, λ.χ., η πλευρά Λάτση θα μπορούσε να συζητήσει το ενδεχόμενο σημαντικής (ή ολικής) διάθεσης από το 40% που διαθέτει μέσω της ΡΟ&ΙΗ.
Βάσει όσων είναι σε γνώση του b.i/BnB, η προοπτική μετοχικών αλλαγών στη HelleniQ Energy τοποθετείται από το πρώτο 3μηνο 2025 και μετά. Και πάντα συνδυαστικά με το επενδυτικό κλίμα διεθνώς και τις επιχειρηματικές ισορροπίες εντός.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 18/10/2024)