Με μόνη ελπίδα νέες προσθήκες με το… σταγονόμετρο, λόγω υπεραπόδοσης των φορολογικών μέτρων, διαμορφώνεται το πλαίσιο φορολόγησης του 2025, που οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Μόνη προσθήκη είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2024 (δηλώσεις 2025) για όλα τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή και των εργαζομένων με μπλοκάκι που απασχολούνται σε έως τρεις εργοδότες ή που το 75% του εισοδήματός τους προέρχεται από έναν εργοδότη. Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει πως το «χαράτσι» θα καταργούταν το 2027, αλλά ήρθε δύο χρόνια πιο νωρίς. Αντιθέτως, παραμένει για δύο χρόνια το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις και για τα υποκαταστήματά τους. Και τούτο παράλληλα με τα επιπλέον βάρη που έφερε το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, στο οποίο τα «μερεμέτια» είναι οριακά, αλλά και με υποσχετικές για ελαφρύνσεις.
Αναφορικά με το τι μπορεί να βρεθεί στο τραπέζι αν υπάρχει το περιθώριο, πρώτο στη λίστα είναι το «κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και μια επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, που προς το παρόν προσδιορίζεται για το 2027 (από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά μία μονάδα). Οσο για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, που προβλεπόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα (του κανονικού συντελεστή από το 24% στο 22% και του μειωμένου από το 13% στο 11%), ακόμη μένει στο «ράφι».
Το τέλος επιτηδεύματος διατηρείται για τα νομικά πρόσωπα (ΙΚΕ, Ο.Ε., Α.Ε., ΕΠΕ, Ε.Ε. κ.λπ.) και τα υποκαταστήματά τους και φθάνει έως 1.000 ευρώ. Στα 1.000 ευρώ διαμορφώνεται για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους. Στα 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους. Επιπλέον τέλος 600 ευρώ ετησίως επιβάλλεται αν συστήνεται υποκατάστημα από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.
Από την πληρωμή του τέλους απαλλάσσονται μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και εμπορικές επιχειρήσεις που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
Νέο καθεστώς με αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ τον μήνα θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, με άμεση εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου. Εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται, επίσης, από ασφαλιστικές εισφορές. Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών όμως, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.
Επίσης, ορίζεται προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, στο οποίο θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις: από 15 Μαρτίου έως και 15 Ιουλίου. Προβλέπεται έκπτωση έως 4% για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου και ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης (με μέγιστο όφελος την υποβολή έως 30 Απριλίου). Μονιμοποιείται η καταβολή του φόρου σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Οι τρεις αλλαγές στο τεκμαρτό
Το φορολογικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ περιλαμβάνει και τις μικροαλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα που θα ισχύσουν από το 2025 και το υπόλοιπο πακέτο παρεμβάσεων που εξαγγέλθηκε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Προβλέπει το «πάγωμα» του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι το τέλος του 2025 και την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων των οικειοθελών χρηματικών παροχών από εργοδότη σε νέο γονέα και των vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Προωθεί την απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% των συμβολαίων υγείας για παιδιά και την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών γιατρών του ΕΣΥ, με συντελεστή 22%.
Επίσης, θεσπίζει την έκπτωση ΕΝΦΙΑ 20% (από 10%) σε ασφαλισμένες κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ και την απαλλαγή για τρία χρόνια από τον φόρο εισοδήματος για ιδιοκτήτες που θα ενοικιάσουν κλειστά ακίνητα ή θα μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.
Η πιο βασική από τις αλλαγές στο τεκμαρτό σύστημα των επαγγελματιών είναι η μείωση κατά 50% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους (από 500 κατοίκους σήμερα). Επίσης, το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου ως βάση σύγκρισης μεταφέρεται στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων. Αναπροσαρμόζεται επιπλέον προς τα πάνω ο μέσος τζίρος του ΚΑΔ και άρα μειώνεται το ποσό επιβολής επί του τζίρου. Τώρα ισχύει πως σε περίπτωση που ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο του ΚΑΔ του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει και πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδά του, υπολογίζεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς. Θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω ο μέσος όρος του ετήσιου τζίρου των ΚΑΔ για τον υπολογισμό της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό έτος 2024.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 18/10/2024)