Καθώς μια αυξανόμενη μερίδα του κοινού ευαισθητοποιείται γύρω από θέματα βιωσιμότητας, η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών από ξενοδοχεία προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την επιχείρηση.
Το ΙΝΣΕΤΕ, έχοντας ως στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τη δημιουργία πρακτικών εργαλείων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση, παρουσίασε το νέο εγχειρίδιο «10 απλές πρακτικές για βιώσιμα ξενοδοχεία: Μικρά βήματα, μεγάλη διαφορά».
Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, η βιωσιμότητα δεν θέλει κόπο, θέλει… τρόπο. Ο καθορισμός σαφών, μετρήσιμων στόχων και η παρακολούθηση της προόδου εξασφαλίζουν συνεχή βελτίωση. Αρχίζοντας από τη διεξαγωγή τακτικών ελέγχων βιωσιμότητας για τον εντοπισμό περιοχών προς βελτίωση, ένα ξενοδοχείο έπειτα μπορεί να αναζητήσει αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις που θα παρέχουν εξωτερική επικύρωση των προσπαθειών, βοηθώντας στη συγκριτική αξιολόγηση έναντι των βιομηχανικών προτύπων. Αλλες πράσινες λύσεις είναι:
– Ενεργειακή απόδοσης και ΑΠΕ
Η διεξαγωγή ενεργειακών ελέγχων είναι βασική για τον εντοπισμό της ενεργειακής σπατάλης, ενώ οι επενδύσεις σε φωτισμό LED και σύγχρονες μονάδες κλιματισμού, ηλιακά πάνελ μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά αποδοτικές.
– Υδάτινοι πόροι
Κεφαλές ντους χαμηλής ροής, τουαλέτες με διπλή ροή, συστήματα συλλογής βρόχινου νερού μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση νερού. Δραστική εξοικονόμηση προσφέρει και η ανακύκλωση του «γκρίζου» νερού (του επαναχρησιμοποιούμενου από καθημερινές δραστηριότητες).
– Προμήθειες
Η προμήθεια προϊόντων τοπικών παραγωγών υποστηρίζει την τοπική οικονομία. Ακόμα περισσότερο αν πρόκειται για προμηθευτές αφοσιωμένους στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και στις δίκαιες εργασιακές πρακτικές και για «πράσινα» προϊόντα βιοδιασπώμενα ή ανακυκλωμένα.
– Διαχείριση αποβλήτων
Περιβαλλοντικά κρίσιμη είναι η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων, μέσω ενός διαφοροποιημένου προγράμματος ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης των τροφίμων, την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και την εισαγωγή εναλλακτικών λύσεων.
– Μεταφορές
Τα ξενοδοχεία χρειάζεται να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους για τη χρήση ηλεκτρικών/υβριδικών οχημάτων. Συνιστούνται, επίσης, η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και η προσφορά υπηρεσιών μεταφοράς με ξενοδοχειακό λεωφορείο ή ΜΜΜ.
– Βιοποικιλότητα και προστασία οικοσυστήματος
Αλλη μια βιώσιμη πρακτική είναι η προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων και της τοπικής άγριας ζωής. Προτείνονται δράσεις όπως κήποι με αυτοφυή φυτά που απαιτούν λιγότερο νερό και η συμμετοχή σε τοπικά έργα βιοποικιλότητας.
– Ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας
Η πρόσληψη εντόπιου προσωπικού και η προσφορά δίκαιων μισθών και συνθηκών εργασίας συμβάλλουν στην τοπική οικονομία, όπως και η υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων. Η συμμετοχή σε έργα κοινοτικής ανάπτυξης έχει, επίσης, θετικό αντίκτυπο.
– Διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
Τους δεσμούς με την κοινότητα ενισχύει και η προώθηση της τοπικής ταυτότητας, τραβώντας σίγουρα το ενδιαφέρον όσων αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες. Προτείνεται η ενσωμάτωση τοπικών αρχιτεκτονικών, μαζί με την ενημέρωση για τα τοπικά πολιτιστικά φεστιβάλ.
– Εκπαίδευση και δέσμευση των επισκεπτών και των εργαζομένων
Για ένα «πράσινο» ξενοδοχείο κρίνεται απαραίτητη και η εκπαίδευση επισκεπτών και εργαζομένων σχετικά με βιώσιμες πρακτικές, μέσω, π.χ., επισκέψεων σε αγροκτήματα – τοπικούς παραγωγούς ή εθελοντικών περιβαλλοντικών δράσεων, ενώ ενθαρρύνεται και η συλλογή σχολίων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (18/10)