Σημαντικές αποδόσεις αναμένεται να έχουν οι επενδύσεις σε εναλλακτικά ακίνητα, οικιστικά ενεργειακά ή συνδεδεμένα με διάφορα είδη τουρισμού, αλλά και χώροι για logistics, υποδομές υγείας και γραφεία, μέσα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, για να «ανοίξει» περισσότερο αυτή η αγορά του real estate απαιτείται να επιλυθούν μια σειρά γραφειοκρατικού -και όχι μόνο- χαρακτήρα «αγκάθια», όπως η συμπίεση του χρόνου αναμονής για τη χορήγηση των απαραίτητων αδειών και της παροχής ρεύματος και ίντερνετ.
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν, μεταξύ άλλων, από την 25η Prodexpo, το συνέδριο για το real estate, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τον ορισμό του «εναλλακτικού ακινήτου» έδωσε η Business Development Director, DKG Development Αντζελα Μιχαλοπούλου. Η κυρία Μιχαλοπούλου έφερε ως παράδειγμα τις βίλες, τους αμπελώνες, τον αγροτουρισμό, τα ενεργειακά ακίνητα, τη φοιτητική στέγη, τα logistics, τις υποδομές υγείας, το silver economy και τα ακίνητα για τους ψηφιακούς νομάδες και τα στελέχη επιχειρήσεων. Για το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας επισήμανε πως μέσα σε πέντε χρόνια η εταιρία διαθέτει περισσότερα από 121.000 τ.μ., με το 47% να προέρχεται από serviced apartments, το 30% από οικιστικά και τα υπόλοιπα ακίνητα είναι οι γραφειακοί χώροι leed και το retail. Πρόσθεσε ότι στον τομέα των serviced apartments η εταιρία είδε ένα κενό και παρατήρησε ότι οι αποδόσεις είναι μεγαλύτερες. Αυτός είναι και ο λόγος που το χαρτοφυλάκιο serviced apartments της ανέρχεται στα 1.000 διαμερίσματα, ενώ πρόσφατα υπεγράφη και νέα συνεργασία για επιπλέον 170 serviced apartments στον Πειραιά, τα οποία θα παραδοθούν στα τέλη του 2026.
Από την πλευρά της, η Ελευθερία Ρήγα, της Principal, Strategy, Risk & Transactions Advisory, Deloitte, παρατήρησε πως υπάρχει ένα πλήθος παραγόντων που οδηγεί σε αναζήτηση για εναλλακτικά ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα μέσα από τη λειτουργία τους. Αυτοί είναι η μείωση των αποδόσεων παραδοσιακών των ακινήτων, το υψηλό κόστος δανεισμού και η αύξηση του πληθωρισμού. Στις κατηγορίες των εναλλακτικών ακινήτων ενέταξε την κοινωνική υποδομή, τη διαβίωση και την ελαφριά υποδομή. Δηλαδή την υγεία, τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κλάδο στέγασης και τα υποστηρικτικά ακίνητα για τις επιχειρήσεις, δηλαδή τα data centers, το self-Storage και τα πάρκα καινοτομίας.
Για τα επόμενα χρόνια η κυρία Ρήγα εκτίμησε πως τα εναλλακτικά ακίνητα θα γνωρίσουν μεγάλη ζήτηση, με πρωταγωνιστές τα data centers. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κυρία Ρήγα, τα εναλλακτικά ακίνητα που εξετάζονται αφορούν την εκπαίδευση, λόγω και της ανόδου των ιδιωτικών σχολών με τη νέα νομοθεσία, τόσο για τα βασικά ακίνητα όσο και για τα συνοδευτικά. Επίσης και data centers πρωταγωνιστούν, αλλά πρέπει να λυθούν θέματα, όπως οι άδειες, το ρεύμα και το ίντερνετ.
Η Μάτα Χατζηχαράλαμπους, Director Supply Chain and Procurement PWC Greece, επισήμανε ότι άνοδο στην αγορά καταγράφουν τα logistics λόγω του e-commerce, καθώς οι πελάτες θέλουν όσο το δυνατό γρηγορότερα τα προϊόντα που παραγγέλνουν στο σπίτι τους. Πρόκειται εν ολίγοις για μία σύνθετη αλυσίδα αξίας, στην οποία γίνονται γνωστά και χρησιμοποιούνται τα δεδομένα του καταναλωτή. «Επομένως, υπάρχει πλήρης εικόνα του τι ψωνίζει, πόσο συχνά και πώς θα επηρεαστεί, εάν παραλάβει την επόμενη ημέρα στην ώρα τους το ακίνητό σου και πώς θα το εξοπλίσεις και πόσο καιρό θέλει για να είναι λειτουργικό» κατέληξε.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 25/10/2024)