«Stop» στα λουκέτα για την κλωστοϋφαντουργία

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Η κλωστοϋφαντουργία θεωρείται ένας από τους κλάδους της εγχώριας οικονομίας που πέρασαν τις μεγαλύτερες περιπέτειες στα «πέτρινα χρόνια» της κρίσης, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι τα… δεινά συνεχίζονται γι’ αυτόν και σε «εποχές ανάπτυξης».

Τα λουκέτα που προηγήθηκαν δεν έδωσαν τα μαθήματα που έπρεπε κατά τα φαινόμενα και μοιραία τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι αρκετά και σοβαρά, για έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα της ελληνικής βιομηχανίας, ο οποίος προσπαθεί να βρει στηρίγματα και από την κυβέρνηση, για να καταφέρει να βάλει «stop» στον κατήφορο.
Το υπέρογκο κόστος της ενέργειας και τα μεγάλα δάνεια δεν αποτελούν τα μοναδικά «αγκάθια», καθώς ο μεχρι πρότινος ισχυρός ανταγωνισμός από το εξωτερικό και ο «πόλεμος τιμών» από άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Κίνα, όσο και τα «φθηνά εργατικά χέρια» προστέθηκαν στις αιτίες του κακού, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση άλλοτε κραταιές επιχειρήσεις της κλωστοϋφαντουργίας, ή συγγενών κλάδων.

Το νέο σήμα κινδύνου εξέπεμψε από τις αρχές του φετινού φθινοπώρου για έναν κατ’ εξοχήν εξωστρεφή κλάδο η μείωση των παραγγελιών από παραδοσιακούς αγοραστές, κάτι που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η κάθετη πτώση της ζήτησης στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Απόρροια του πληθωρισμού και της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος πολλών καταναλωτών σε διάφορες χώρες, οι οποίοι αναγκάζονται να περικόψουν μεταξύ άλλων έξοδα για την αγορά ενδυμάτων!

42 43 sel foto entheti dimosieyma dealnews06092024 page 0001Η «DEAL NEWS» σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το «S.O.S. … διαρκείας» του κλάδου, είχε αναφερθεί εκτενώς στην υπόθεση της κάποτε ισχυρής Fieratex – εταιρείας παραγωγής υφασμάτων από το Κιλκίς με πορεία ετών – η οποία οδηγήθηκε στην πτώχευση μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Όμως δεν είναι η μόνη περίπτωση…

Το «καμπανάκι» του κινδύνου ήχησε και πάλι για τη θεσσαλική Επίλεκτος της οικογένειας Δοντά, τα ίδια κεφάλαια της οποίας ήταν αρνητικά στις 31/12/2023 (-6,9 εκατ. ευρώ) με τον καθαρό δανεισμό της να είχε διαμορφωθεί στα 59 εκατ. ευρώ και το ενδιαφέρον να στρέφεται στα ετήσια αποτελέσματα του 2024. Ο συγκεκριμένος όμιλος, όπως και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, καλείται ανάμεσα σε άλλα να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση που εξακολουθεί να πλήττει την κλωστοϋφαντουργία στην Ευρώπη αυτό τον καιρό.

Ως «αντίβαρο» της Επίλεκτος απέναντι στη νέα αρνητική συγκυρία, η αγορά αναγνωρίζει την υψηλή παραγωγική δυναμικότητα και την εξωστρέφεια της εισηγμένης. Ως βασική παράμετρο για την ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξής της σε μεσομακροπρόθεσμη βάση ωστόσο θέτουν οι ίδιες πηγές να επιτευχθεί μια «γερή» αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων.

Δεν κινδυνεύει με το «μοιραίο» ούτε η Εριουργία Τρία Άλφα της οικογένειας Εφραίμογλου, αλλά το γεγονός δεν αναιρεί την ανάγκη αύξησης των χαμηλών πωλήσεών της εισηγμένης, η οποία διαθέτει περιορισμένο σχετικά δανεισμό και κατέχει ακίνητο σημαντικής αξίας, που φέρεται να είχε βγει προς πώληση.
Στα μέσα της χρονιάς είχε αναφερθεί μάλιστα ότι η παραγωγική διαδικασία της είχε διακοπεί και αντικατασταθεί με εισαγωγές.

Η προσπάθεια της νέας γενιάς εκ των μετόχων και της διοίκησης για την ανάκαμψη της εταιρείας βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αρνείται το ενδεχόμενο εξόδου από το ΧΑ.

Οι υποθέσεις της «Βαρβαρέσος» που επίσης «έσβησε μηχανές» νωρίτερα φέτος, πριν από την αίτηση πτώχευσης της Fieratex και παλαιότερα, της ιστορικής Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, που μπήκε από πέρυσι σε νέα περίοδο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, της ΕΛΥΦ και άλλων εταιριών ή ομίλων αποτελούν κομμάτια του ίδιου «παζλ».

Η Fieratex Αφών Ανεζουλάκη «πλήρωσε» την πολυετή έλλειψη ρευστότητας και την κάθετη πτώση των πωλήσεών της, αλλά το ίδιο φαινόμενο πλήττει και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

ΑΝΑΓΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Και ίσως κάπου εδώ μπαίνει ξανά στο τραπέζι το αίτημα για τη δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής και για τον πολύπαθο αυτό κλάδο… Το γιατί συνεχίζεται η κρίση από την εποχή των… σκληρών μνημονίων για έναν τομέα που κάποτε μεσουρανούσε στην ελληνική αγορά δεν είναι κρυφό.

Ωστόσο, επειδή το πρόβλημα εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη, μόλις πριν από μερικά 24ωρα, μετά την επανεκλογή τόσο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Προέδρου στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ένδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας Euratex, η τελευταία απέστειλε επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν ζητώντας επείγοντα μέτρα στήριξης του κλάδου, με σειρά αιτημάτων (ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, κατάργηση του κανονισμού Deminimis, ίση μεταχείριση των ευρωπαϊκών προϊόντων με τα εισαγόμενα, στοχευμένα μέτρα).

Η απώλεια ακινήτων και οι πλημμύρες του 2023

Η περίπτωση της ΕΛΥΦ δείχνει χαρακτηριστική για τα διαχρονικά προβλήματα της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας, καθώς όσοι ασχολούνται με αυτό το κομμάτι της βιομηχανίας θυμούνται ότι η διοίκηση συζητούσε για λύσεις με τις τράπεζες προ δεκαετίας, στη «δίνη» της οικονομικής ύφεσης για τη χώρα και εν έτη 2024 δεν σταματά η εμπλοκή της στην επώδυνη και μακρά πολλές φορές διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η βιομηχανία «Ελληνική Υφαντουργία», της γνωστής οικογένειας Ακκά που αποτέλεσε ένα από τα ισχυρότερα εργοστάσια παραγωγής denim στην Ευρώπη, βλέπει ένα-ένα τα ακίνητά της να περνούν σε άλλα χέρια.

Μάλιστα, στις 9 Οκτωβρίου συνέβη αυτό και με το μεγάλο συγκρότημα ΕΛΥΦ στα Γιαννιτσά, έδρα μέχρι πρότινος της εταιρείας, το οποία είναι στο 42ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας.

Το κατά κάποιον τρόπο παράδοξο είναι ότι παρά το σοβαρό πλήγμα που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες του 2023 στη Θεσσαλία στην εγχώρια παραγωγή βαμβακιού, η οποία μειώθηκε πέρσι κατά 50%, τα αποθέματα της πρώτης ύλης δεν επηρεάστηκαν σε ανάλογο βαθμό.

Ως αιτία, παρουσιάζεται η εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση σε διεθνές επίπεδο. Η ελληνική παραγωγή σε μεγάλο ποσοστό εξάγεται, αλλά όσο τα εισοδήματα δεν επιτρέπουν υψηλές αγορές σε ένδυση για εκατομμύρια Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες, δημιουργείται ένας «φαύλος κύκλος».

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η φετινή παραγωγή βαμβακιού αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 250-260.000 τόνους, παρουσιάζοντας μια σταδιακή ανάκαμψη σε σχέση με το 2023, με τους παραγωγούς να βλέπουν τις καλλιεργίσιμες εκτάσεις μειωμένες…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 25/10/2024)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ