Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Η διαχείριση των απορριμμάτων και γενικότερα κάθε μορφής αποβλήτων αποτελεί μια παλιά ιστορία για τη χώρα. Το πρόβλημα έγινε πιεστικό τα προηγούμενα χρόνια, με δεκάδες έργα «παγωμένα» ουσιαστικά, αλλά με τη σημερινή προσπάθεια για την επανεκκίνησή τους (ή απλά εκκίνηση) να συνδυάζεται με νέους όρους χρηματοδότησης, φέτος, από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το ευφυολόγημα που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στο πρόσφατο παρελθόν για θέματα τα οποία άπτονται της επεξεργασίας και της ανακύκλωσής τους ήταν ότι πολλοί ισχυροί όμιλοι έψαχναν, με τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, χρυσάφι στα σκουπίδια…
Η ουσία είναι ότι η Ε.Ε. καθιερώνει νέους όρους στην όλη διαδικασία, με την Ελλάδα να μπαίνει σε μια άτυπη «κούρσα» τριετούς διάρκειας, από το 2025, για την υλοποίηση μιας σειράς έργων του συγκεκριμένου τομέα, με στόχο να καλυφθεί το χαμένος έδαφος.
Οι business των απορριμμάτων με προγράμματα ΣΔΙΤ φαίνεται να «ανοίγουν» πάλι, δημιουργώντας μια «πίτα» εσόδων, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ.
«Λεφτά και δουλειά υπάρχουν για όλους», σε ένα «στοίχημα» που πρέπει να κερδηθεί και σε αυτό αναμένεται να συνδράμουν αρκετοί ισχυροί παίκτες του κατασκευαστικού κλάδου και των υποδομών.
Οι συμμαχίες μεταξύ των μεγάλων της αγοράς δεν λείπουν φυσικά. Ενδεικτικά, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Tιτάν διεκδικούν τη διαχείριση των αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, έργο ΣΔΙΤ με budget 202 εκατ. ευρώ, ενώ Intrakat-Watt-Geocycle, AVAX-Thalis, ΗΛΕΚΤΩΡ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Metlen-METKA έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό των 450 εκατ. ευρώ στη βόρεια Ελλάδα.
Ενα χαρακτηριστικό του νέου σκηνικού το οποίο διαμορφώνεται είναι οι συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα και οι εξαγορές. Η Motor Oil προσάρτησε στο άρμα της, μεταξύ άλλων, τη Thalis E.S. (διαχείριση στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού, υγρών αποβλήτων κ.ά.) και την ΗΛΕΚΤΩΡ (εταιρία leader στον τομέα των περιβαλλοντικών έργων), ο Ομιλος Ηρακλής τη Watt (η δεύτερη διαθέτει δύο σύγχρονα κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Φυλή και το Κορωπί Αττικής, με δυναμικότητα επεξεργασίας περίπου 150.000 τόνων αστικών αποβλήτων ετησίως), η Metlen κάνει ανάλογες κινήσεις και η ΔΕΗ «βλέπει» την είσοδό της στον τομέα (κατέθεσαν προτάσεις για τη χωροθέτηση μονάδων καύσης – επεξεργασίας απορριμμάτων).
Εν κατακλείδι, τα μέχρι πρότινος στοιχεία έδειχναν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να θάβει το 77,7% των σκουπιδιών, ποσοστό υπερτριπλάσιο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε., η οποία έχει θέσει στόχο να πέσει κάτω από το 10% το 2035 και στην ανακύκλωση απορριμμάτων δεν ξεκολλά από το 21%, έναντι απαίτησης για 55% το 2025.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 25/10/2024)