Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Υπερβαίνουν πλέον το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ τα αθροιστικά έσοδα των βασικότερων παικτών της εγχώριας αγοράς πληροφορικής, με προοπτική να πλησιάσουν άμεσα και το 1,5 δισ. ευρώ, όταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια, πριν από την έναρξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, το αντίστοιχο ποσό βρισκόταν περίπου στο… 1/3 του σημερινού του ύψους.
Παρά τις καθυστερήσεις στα χρηματοδοτούμενα από το RFF μεγάλα έργα ψηφιοποίησης για τον δημόσιο τομέα και στην απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, τις σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό και την παρουσία πολλών ομίλων οι οποίοι μοιράζονται την ίδια «πίτα», ο κλάδος εξακολουθεί να αποτελεί… χρυσωρυχείο για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.
Η συνεχής επέκταση των δραστηριοτήτων πολλών εξ αυτών στο εξωτερικό και η σταθερά ισχυρή ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα εκτινάσσουν τους κύκλους εργασιών από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Οπου «πέφτει» πολύ χρήμα, βέβαια, δημιουργείται η υπόνοια ότι δεν είναι όλα «αγγελικά πλασμένα». Πόσο μάλλον όταν οι εταιρίες θα μοιραστούν δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τέλη του περασμένου Μαρτίου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων πληροφορικής, όπως ανέφερε και σε ανακοίνωσή της, «στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας για πιθανή οριζόντια σύμπραξη νόθευσης δημόσιων διαγωνισμών (bid rigging) κατά παράβαση άρθρων της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Οι αντιδράσεις των εταιριών ήταν ψύχραιμες, χωρίς πολλά σχόλια, με χαρακτηριστική την αντίδραση μεγαλομετόχου κορυφαίου ομίλου: «Αυτά συνήθως αργούν. Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε»…
Netcompany-Intrasoft και Uni Systems οδηγούν το «ράλι» των εσόδων, με επιδόσεις 283 εκατ. ευρώ και 214 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη ετήσια χρήση, με αυξητικές τάσεις για το 2023.
Η πρώτη εξαγοράστηκε προ τριετίας από εισηγμένη στη Δανία, η δεύτερη είναι θυγατρική του Ομίλου Quest και μαζί «γράφουν» τζίρο κοντά στο μισό δισ., με το μισό ή και το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από το εξωτερικό!
Στη 10άδα των πρωταγωνιστών της ελληνικής αγοράς πληροφορικής που ξεπερνούν σε συνολικές πωλήσεις το όριο του 1 δισ. ευρώ έπονται η εισηγμένη Space Hellas με 148,1 εκατ. ευρώ, η Ideal Holdings φτάνει στα 100,8 εκατ. ευρώ, με αιχμή του δόρατός της την Byte, ενώ οι δύο όμιλοι που βγήκαν από το Χρηματιστήριο έπειτα από τα deals του 2024 και τις αλλαγές στις μετοχικές τους συνθέσεις, Epsilon Net και Entersoft, κατέγραψαν ετήσια έσοδα 93,2 εκατ. ευρώ και 37,8 εκατ. ευρώ.
Από τις άλλες εισηγμένες, η Performance Technologies ανέβηκε στα 57,7 εκατ. ευρώ, η Real Consulting στα 30,2 εκατ. ευρώ και η Profile Software στα 30,1 εκατ. ευρώ.
Η μη εισηγμένη SoftOne, του Ομίλου Olympia, αύξησε τα δικά της έσοδα στα 50 εκατ. ευρώ και μόνο η 10άδα αυτή εμφανίζει επίδοση 1,45 δισ. ευρώ στον ετήσιο τζίρο της, χωρίς να υπολογιστούν οι φετινές αυξήσεις πωλήσεων και οι εκτιμήσεις για τις προσεχείς χρήσεις.
Από άλλες μη εισηγμένες, ξεχωρίζουν σε μεγέθη ανερχόμενες άλλες εταιρίες, κάποιες από τις οποίες δραστηριοποιούνται και στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, όπως οι Cosmos Business Systems (66 εκατ. ευρώ), Adaptit (35 εκατ. ευρώ), Active Computer Systems (50 εκατ. ευρώ) και πολλές άλλες μικρότερες, συνεπώς το «φράγμα» του 1,5 δισ. ευρώ δεν είναι μακριά.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο κλάδος «κουβαλά» ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβασιοποιημένων έργων 2-2,5 δισ. ευρώ, σε μια αγορά που δεν σταματά να αναπτύσσεται.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την κερδοφορία των εταιριών (υψηλά επιτόκια, αυξημένο μισθολογικό κόστος, επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και λειτουργικές δαπάνες).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 25/10/2024)