Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα παρουσίασε υποχώρηση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ. Παρά την αισιοδοξία των προηγούμενων μηνών, ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε πτώση, αντανακλώντας τις αυξανόμενες αβεβαιότητες που πλήττουν την εγχώρια οικονομία.
Η βιομηχανία φαίνεται να είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά το οικονομικό κλίμα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ασκούν πιέσεις στο εξωστρεφές τμήμα της ελληνικής βιομηχανίας, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές των εξαγωγών. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες στην προμήθεια πρώτων υλών και ενέργειας, γεγονός που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής.
Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι εντελώς σκοτεινή. Ο τουρισμός, παρά την μικρή κάμψη σε σχέση με προηγούμενα έτη, συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική οικονομία, ενώ τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Καταναλωτές
Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ασκώντας πίεση στα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών και περιορίζοντας την καταναλωτική δαπάνη. Παρόλο που παρατηρείται μια μικρή βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές.
Αναλυτικότερα:
➢ στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα εντάθηκαν, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν.
➢ στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν, ενώ αντίθετα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν.
➢ στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν οριακά, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται αμετάβλητο και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων να βελτιώνονται.
➢ στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρούνται αμετάβλητες, ενώ παράλληλα εξασθενούν ήπια οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να κινούνται ήπια ανοδικά.
➢ στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας περιορίστηκαν, ενώ αντίστοιχα ενισχύθηκαν οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, υποχώρησαν ελαφρά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές ενώ εξασθένισε η πρόθεση για αποταμίευση.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Σημαντική υποχώρηση προσδοκιών λόγω εξασθένισης των προβλέψεων των παραγγελιών, της ζήτησης και της παραγωγής τους προσεχείς μήνες
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένισε σημαντικά τον Οκτώβριο, στις 103,5, από 110,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε, ενώ παράλληλα το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησε έντονα, και το ύψος των αποθεμάτων ενισχύθηκε. Αναλυτικά:
α) Το αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ενισχύθηκε στις -9 (από -1) μονάδες τον Οκτώβριο με το 24% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 15% (από 18%) να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο υποχώρησε έντονα (+16 μονάδες από +27 μονάδες), με το 29% (από 38%) των επιχειρήσεων προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και το 12% ( από 10%) μείωσή της.
γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το ισοζύγιο κλιμακώνεται στις +7 μονάδες, με το 14% (από 13%) των επιχειρήσεων να αναφέρει αποθέματα υψηλότερα από τα συνήθη για την εποχή.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν μικτές τάσεις: οι προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν στις +14 (από +4) μονάδες, ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού διατηρήθηκαν (-15 από -14 μονάδες).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον ενισχύεται, καθώς στην ερώτηση που αφορά στην ευκολία πρόβλεψης της μελλοντικής ανάπτυξης της επιχείρησης, τον Οκτώβριο το 47% των επιχειρήσεων θεώρησαν ότι αυτή μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, από 42% τον Σεπτέμβριο.
Σε επίπεδο βασικών τομέων, ο δείκτης προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά υποχώρησε στις 108,0 μονάδες (από 111,5 μον.). Σημειώθηκε οριακή βελτίωση στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες, ενώ παράλληλα οι ήπια θετικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες περιορίστηκαν ελαφρά. Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά ο δείκτης βελτιώθηκε σημαντικά στις 130,0 μονάδες, από 121,7 τον Σεπτέμβριο. Η ενίσχυση του δείκτη οφείλεται στις έντονα ανοδικές εκτιμήσεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες, με τις παραγγελίες και τη ζήτηση να βελτιώνονται και τα αποθέματα να κλιμακώνονται ελαφρά. Αισθητή επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 93,3 (από 107,6) μονάδες, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να εντείνονται έντονα, την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να εξασθενεί σημαντικά και τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται ήπια.