Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία του μεταλλείου των Σκουριών, στη Χαλκιδική, από την Ελληνικός Χρυσός. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 76% των έργων και από τα μέσα της επόμενης χρονιάς αναμένεται να αρχίσει η παραγωγή χρυσού και χαλκού στη μορφή συμπυκνωμάτων, με την έναρξη της εμπορικής παραγωγής να τοποθετείται χρονικά για τέλος του 2025. Η πλήρης ανάπτυξη των μεταλλείων έχει τη δυναμική να καταστήσει την Ελλάδα 3η παραγωγό χώρα χρυσού στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Πρόκειται για το πιο σύγχρονο μεταλλείο χαλκού και χρυσού στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη, περιλαμβάνοντας τις πλέον καινοτόμες και διαθέσιμες βέλτιστες τεχνολογίες του μεταλλευτικού κλάδου διεθνώς. Στην περιοχή έχει εντοπιστεί ένα κοίτασμα παγκόσμιου βεληνεκούς, με τα πιθανά και βεβαιωμένα αποθέματα να υπολογίζονται σε 740.000 τόνους χαλκού και σε 3,6 εκατ. ουγγιές χρυσού. Μάλιστα, η αύξηση της τελευταίας διετίας στις τιμές των μετάλλων ( +26% στο χαλκό και +57% στο χρυσό) δημιουργεί υψηλότερες προσδοκίες απόδοσης σε σύγκριση με την περίοδο κατά την οποία είχε καταστρωθεί το αρχικό επενδυτικό πλάνο της εταιρίας.
Με βάση τη μελέτη σκοπιμότητας, η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιές χρυσού και 67 εκατ. λίβρες χαλκού. Η εκμετάλλευση θα είναι συνδυασμός υπόγειας και επιφανειακής. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρίας, στην πρώτη φάση, που θα διαρκέσει περίπου εννέα χρόνια, θα αρχίσει η επιφανειακή εκμετάλλευση, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της υπόγειας εξόρυξης, που θα διαρκέσει 11 επιπλέον χρόνια.
Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας (μεταλλευτικά έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας) αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο, συνολικής αξίας άνω των 3 δισ. δολ., που θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός. Σε μια χρονική συγκυρία που η Ε.Ε. δίνει ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στην ενδογενή παραγωγή, μέσω της πράξης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (το λεγόμενο Critical Raw Materials Act), και τη ζήτηση για χαλκό να αυξάνεται διαρκώς, εν μέσω της πράσινης μετάβασης, η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μέσα από το μεταλλείο των Σκουριών. Ως απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή τεχνολογιών αιχμής, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο χαλκός καθιστά το έργο των Σκουριών στρατηγικό για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης.
Οσον αφορά τις θέσεις εργασίας, αυτή τη στιγμή στο έργο των Σκουριών απασχολούνται 1.010 εργαζόμενοι και μέχρι το τέλος του έτους θα φθάσουν τους 1.300. Αντίστοιχα στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας εργάζονται περισσότερα από 900 άτομα, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας ο συνολικός αριθμός του προσωπικού αναμένεται να ξεπεράσεις τους 3.000.
«Τρέχουν» οι επενδύσεις και στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας
Με υψηλούς ρυθμούς τρέχουν οι επενδύσεις και στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, το οποίο παράγει συμπυκνώματα χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου και τα εξάγει σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπου υπάρχουν εργοστάσια μεταλλουργίας. Οι συνολικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού έχουν φτάσει τα 800 εκατ. δολ., παράγονται 470.000 τόνοι ανά έτος, ενώ φέτος καταγράφεται αύξηση της παραγωγής κατά 21%, στους 793.692 τόνους. Στην ενίσχυση της παραγωγικότητας συνέβαλε η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών και μεθόδων, όπως η απομακρυσμένη πυροδότηση και το απομακρυσμένο ξεμπάζωμα με τηλεχειρισμό των φορτωτών – μηχανημάτων απομακρυσμένα από το Κέντρο Ελέγχου στην επιφάνεια. Στόχος της Ελληνικός Χρυσός είναι έως το 2027 το εργοστάσιο να αναβαθμιστεί, ώστε να επεξεργάζεται 650.000 τόνους/έτος.
Τα πιθανά και επιβεβαιωμένα αποθέματα φτάνουν τις 1,9 εκατ. ουγγιές χρυσού, τις 35,8 εκατ. ουγγιές αργύρου, τους 374.000 τόνους μολύβδου και τους 468.000 τόνους ψευδαργύρου. Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής είναι 15 έτη, ενώ η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει στον καθαρισμό 4 εκατ. τόνων παλαιών τελμάτων από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες (από την περίοδο Μποδοσάκη), με το ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 120 εκατ. δολ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 1/11/2024)