Του Γιώργου Λαμπρόπουλου
Επειτα από χρόνια κρατικής νηνεμίας, το υπουργείο Τουρισμού προκήρυξε πρόγραμμα επενδυτικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του καταδυτικού τουρισμού, έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς εναλλακτικού τουρισμού, καθοριστικού για την προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδήματος και για την επιμήκυνση της σεζόν. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με μειωμένο προϋπολογισμό 6,2 εκατ. ευρώ, αν και ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν στα 22 εκατ. ευρώ. Εστω κι έτσι, οι ιδιοκτήτες καταδυτικών κέντρων με τους οποίους μίλησε η «DEALnews» αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα «καλό πρώτο βήμα» για την ενίσχυση του κλάδου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα πιο «γενναιόδωρα». Ακολουθούν αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης.
Το πρόγραμμα, η μειωμένη χρηματοδότηση και ο σκοπός του:
Το υπουργείο Τουρισμού απεύθυνε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την επενδυτική ενίσχυση του τομέα του καταδυτικού τουρισμού μέσω της δράσης SUB7: «Καταδυτικός και Υποβρύχιος Τουρισμός»: Υποέργο 3: «Ενισχύσεις Καταδυτικού Τουρισμού», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της δράσης 16931: «Τουριστική Ανάπτυξη»), με 6.200.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τη διεύθυνση χωρικού σχεδιασμού και υποδομών του υπουργείου Τουρισμού. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη δεύτερη τροποποίηση απόφασης ένταξης του έργου στο ΠΔΕ στις 02/017/2024, ο αρχικός προτεινόμενος προϋπολογισμός του έργου ήταν 22.046.952, που μετατράπηκε σε 8.057.200 ευρώ, προτού καταλήξει σε 6.200.000 ευρώ. Πρόκειται για μια δράση ευθυγραμμισμένη με τις αρχές της «γαλάζιας ανάπτυξης», για την προστασία και την προώθηση του υποβρύχιου περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Αποσκοπεί στη δημιουργία και την αναβάθμιση καταδυτικών πάρκων και στην ανάδειξη του υποβρύχιου περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, καθώς και στην προσθήκη μιας νέας μη εποχικής δραστηριότητας στο ελληνικό τουριστικό χαρτοφυλάκιο.
Ποιοι οι δικαιούχοι και τα ποσά επιχορήγησης:
Οι δικαιούχοι για να χρηματοδοτηθούν από τη δράση ενίσχυσης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι:
– Φορείς διαχείρισης καταδυτικών πάρκων: με προϋπολογισμό ανά σχέδιο από 100.000 ως 300.000 ευρώ και ένταση ενίσχυσης 100%.
– Πάροχοι καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής: από 20.000 έως 200.000 ευρώ και ενίσχυση 60%.
– Νομικά πρόσωπα για τη δημιουργία ελεύθερων τεχνητών υποβρύχιων αξιοθέατων: από 50.000 έως 300.000 και ενίσχυση 100%.
Τι αφορά η ενίσχυση:
Το έργο αφορά την αναβάθμιση και κατασκευή καταδυτικών πάρκων, τη δημιουργία τεχνητών υποβρύχιων πάρκων, τη δημιουργία υποδομών, αγορά εξοπλισμού για υπηρεσίες κατάδυσης, δαπάνες για μελέτες, σκάφη, εξοπλισμό κατάδυσης και συμβουλευτικές επενδυτικές υπηρεσίες
Ημερομηνία αιτήσεων – χρονοδιάγραμμα:
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέχρι τις 20/12/2024, αλλά σημειώνεται ότι η περίοδος υποβολής των προτάσεων δύναται να λήξει νωρίτερα σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας (first come – first served). Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 12 μήνες συν παράταση δύο μηνών, ενώ η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν θα υπερβεί τις 31/12/2025.
Κριτήρια αποκλεισμού – άλλοι περιορισμοί:
Αποκλείονται φορείς που έχουν απλήρωτο πρόστιμο για παραβάσεις αντίστοιχων προγραμμάτων, όπως και για «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Θα πρέπει, επίσης, οι δραστηριότητες να συμμορφώνονται με τη σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία. Τέλος, τα επενδυτικά σχέδια οφείλουν να διασφαλίζουν συνθήκες προσβασιμότητας σε ευπαθείς ομάδες, περιλαμβάνοντας διακριτές επιλέξιμες δαπάνες για άτομα με αναπηρία.
Τι περιλαμβάνει η διαδικασία αξιολόγησης:
Η αρχική διαδικασία αξιολόγησης περιλαμβάνει: α) τον έλεγχο πληρότητας των αιτήσεων, β) την προσκόμιση τυχόν απαιτούμενων πρόσθετων εγγράφων, γ) την αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης και την προσκόμιση τυχόν απαιτούμενων δικαιολογητικών, δ) την έκδοση των σχετικών εγκριτικών αποφάσεων και ε) την αποδοχή τους από τους δικαιούχους. Στη συνέχεια αξιολογητής ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών και γνωμοδοτεί για την έγκριση/απόρριψη της αίτησης. Σε περίπτωση απόρριψης αυτής, οι υποψήφιοι δικαιούνται να υποβάλουν ένσταση εντός 10 ημερών.
Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις – παρέχονται πληροφορίες:
Οι αιτήσεις – δικαιολογητικά υποβάλλονται στο https://tourism.development.mintour.gov.gr, ενώ λεπτομέρειες για την πρόσκλησή υπάρχουν στο https://greece20.gov.gr/ (τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3736528 ή email στο [email protected]).
«Θετικό βήμα, αλλά χρειάζονται κι άλλα πιο γενναιόδωρα» λένε οι ιδιοκτήτες των σχολών
Οι ιδιοκτήτες καταδυτικών σχολών, με τους οποίους μίλησε η «DEALnews», αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πρώτη θετική δράση ενίσχυσης του «ξεχασμένου» κλάδου τους, που ωστόσο απευθύνεται κυρίως στα μεγάλα επενδυτικά projects, με πολύ πιο περιορισμένα badgets για την πλειονότητα των ΜμΕ καταδυτικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδος (ΣΥΚΑΚΕΛ) Γιάννη Μωραΐτη «τα περισσότερα καταδυτικά είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν μπορούν να επενδύσουν 200-300 χιλιάρικα, μπορούν να επενδύσουν λίγα χιλιάρικα, να πάρουν κάνα κομπρεσέρ καινούργιο, εξοπλισμό καινούργιο, άντε να πάρουν ένα σκάφος. Θετικά είναι όλα αυτά, μπορούν να γίνουν κι άλλα χωρίς κόστη».
«Προφανώς είναι κάτι που θα βοηθήσει όλα τα καταδυτικά, που εκτιμούν αυτή την ευκαιρία» δηλώνει ο Κώστας Ντάνης, από το IIkion Diving στην Αλόννησο, που θα κινηθούν στην κατεύθυνση της ανανέωσης του εξοπλισμού, ενώ θεωρεί λίγο μικρό και άστοχο τον προϋπολογισμό για τα ηλεκτροκίνητα σκάφη (30.000 ευρώ), με τον οποίο «ενδεχομένως μόνο μπαταρίες μπορείς να πάρεις». Για τον Νίκο Μαϊτό, του Nima Dive Center στην Αγία Αννα της Νάξου, κρίνει τη δράση ως «είναι ωραίο πρόγραμμα, αυτό που χρειάζεται ο κλάδος μας, θα πρέπει όμως να ανοιχτεί λίγο παραπάνω», επισημαίνοντας ότι «θα μπορούσε να ήταν λίγο παραπάνω από 60%, στο 70%, το ποσοστό συμμετοχής της προκήρυξης, καθώς για όλες τις επιχειρήσεις τα έξοδα τρέχουν», όπως και τις δυσκολίες που συνεπάγεται για πολλές εποχικές ΜμΕ το ζήτημα της επίδειξης τραπεζικού υπόλοιπου. Τέλος, θεωρεί ότι θα χρησίμευε να είναι πιο διακριτό κι εύκολο το πώς μια επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσει καταδυτικούς υφάλους. «Στο εξωτερικό βυθίζουν καράβια, αεροπλάνα, τανκς, ελικόπτερα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου πλούτος και τον δημιουργούν» δηλώνει χαρακτηριστικά, ζητώντας «να τρέξουμε λίγο παραπάνω».
Αναλυτικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υπαγωγή στη δράση
Στην αίτηση απαιτούνται να αναφέρονται η επωνυμία και το μέγεθος της επιχείρησης, η περιγραφή του έργου με ημερομηνίες έναρξης και λήξης, η περιοχή υλοποίησής του, ο κατάλογος επιλέξιμων δαπανών, το είδος της ενίσχυσης (π.χ., επιχορήγηση, δάνειο, εγγύηση, επιστρεπτέα προκαταβολή) και το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης που απαιτείται.
Στα δικαιολογητικά απαιτείται από όλους:
– Υποβολή αίτησης ενίσχυσης.
– Ανάλυση και τεκμηρίωση των επενδυτικών δαπανών.
– Φορολογικά έντυπα ή και οικονομικές καταστάσεις των τριών τελευταίων διαχειριστικών χρήσεων.
– Λίστα ελέγχου για την ύπαρξη κρατικής ενίσχυσης.
– Δήλωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μόνο για επιχειρήσεις).
– Νόμιμη σύσταση δικαιούχου.
– Υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τη σώρευση κρατικών ενισχύσεων.
– Υπεύθυνη δήλωση περί μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης.
– Υπεύθυνη δήλωση δυνητικών δικαιούχων.
– Φερεγγυότητα φορέα.
-Νόμιμη ένδειξη τόπου υλοποίησης (εξασφάλιση τόπου εγκατάστασης).
– Στα δικαιολογητικά επιλεξιμότητας απαιτείται ιδιωτική συμμετοχή δυνητικού δικαιούχου, στα δικαιολογητικά φυσικού αντικειμένου φωτογραφική τεκμηρίωση για όλες τις δαπάνες, στα δικαιολογητικά οικονομικού αντικειμένου αποδεικτικά πληρωμής, καταβολή της ενίσχυσης, κατάθεση επιχορήγησης και αίτηση προκαταβολής, αίτημα χρήσης καταπιστευτικού λογαριασμού και εκχώρηση του ποσού της επιχορήγησης.
Ειδικά για φορείς καταδυτικών πάρκων και για νομικά πρόσωπα δημιουργίας ελεύθερων τεχνητών υποβρύχιων αξιοθέατων απαιτείται επιπλέον στα δικαιολογητικά επιλεξιμότητας μια νόμιμη ένδειξη τόπου υλοποίησης (απόφαση πόντισης). Για παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής απαιτούνται επιπλέον μια ιδιωτική συμμετοχή δικαιούχου και άδεια πάροχου καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 1/11/2024)