Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Η «παλαιά φρουρά» του ελληνικού επιχειρείν εξακολουθεί να δίνει δυναμικό «παρών» στις εξελίξεις της αγοράς. «Βαριά» ονόματα Ελλήνων businessmen, από τους πρωταγωνιστές προηγούμενων δεκαετιών, καταγράφουν και σήμερα στο ενεργητικό τους έναν σημαντικό αριθμό από νέα deals, αθροιστικής αξίας αρκετών δισ. ευρώ, σε διάφορους κλάδους, εκτός του εφοπλιστικού χώρου.
Από τις εμβληματικές μορφές της επιχειρηματικής «ελίτ», ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Γιώργος Περιστέρης, ο Πάνος Γερμανός, ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο Θεόδωρος Φέσσας, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος συνεχίζουν να αφήνουν το στίγμα τους στη διεθνή και οικονομία, με «χρυσά» deals, με επενδύσεις και με τζίρους ρεκόρ.
Χωρίς πολλά λόγια, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Energy & Metals κ. Μυτιληναίος, εκλεγμένος πρόεδρος της πανευρωπαϊκής ενωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί βιομηχανίες μη σιδηρούχων μετάλλων στην Ευρώπη, πιστώνεται τη δημιουργία μιας από τις κορυφαίες βιομηχανικές και ενεργειακές εταιρίες η οποία παράγει το 3% του ελληνικού ΑΕΠ και αναμένεται να φτάσει στο 4% το 2024.
Με παρουσία σε 40 χώρες και των πέντε ηπείρων, η Metlen απασχολεί 6.500 άμεσους και έμμεσους εργαζομένους, ενώ το 2023 διέθετε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 5,492 δισ. ευρώ και EBITDA 1,014 δισ. ευρώ. Από τις κορυφαίες πρόσφατες στρατηγικές συμφωνίες της, ενδεικτικά, αναφέρεται η φετινή με τη ΔΕΗ για ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ενεργειακών έργων έως 2.000MW σε τέσσερις χώρες, με αξία έως 2 δισ. ευρώ εντός τριετίας.
Το mega deal των 3,27 δισ. ευρώ για την παραχώρηση της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί μία από τις μεγάλες επιτυχίες της χρονιάς για τον κατασκευαστικό όμιλο υπό την ηγεσία του κ. Περιστέρη. Η πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στην αραβική Masdar, με enterprise value στα 3,2 δισ. ευρώ, μπαίνει επίσης στη λίστα, για έναν όμιλο με έσοδα 3.499,2 δισ. ευρώ στην τελευταία ετήσια δημοσιευμένη χρήση του 2023 και EBITDA 585,5 εκατ. ευρώ.
Ο Ομιλος Olympia, με ιδρυτή και μέντορα τον κ. Γερμανό, «χτίζει» πρωταθλητές στους κλάδους της πληροφορικής, μετά και την εξαγορά της Entersoft, με αποτίμηση 240 εκατ. ευρώ, της συσσώρευσης ενέργειας, με σερί εξαγορών από τη Sunlight Group, του retail και e-commerce, με επενδύσεις δεκάδων εκατ. στην αλυσίδα Public, του εμπορίου (Westnet), με σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο (5%) στη Lamda Development και κατ’ επέκταση στο giga project των 8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό.
Με σειρά από deals επενδύσεων και αποεπενδύσεων ο κ. Κόκκαλης παραμένει ενεργός στην πρώτη γραμμή της αγοράς ως πρόεδρος και CEO της Intracom Holdings (Intracom Properties, Intracom Ventures, Intracom Technologies, Intra Development, Rural Connect, Κλουκίνας – Λάππας και Intrakat με συμμετοχή 5,09%), έπειτα από μια πορεία 47 ετών, με σύνολο ενεργητικού άνω του μισού δισ. ευρώ. Προχώρησε, μάλιστα, σε κίνηση-έκπληξη με την εξαγορά της Ασφαλιστικής Ευρώπη στα μέσα του έτους, εγκαινιάζοντας μια νέα δραστηριότητα. Ελέγχει, δε, το 10%+ της Intralot, στον τομέα της τεχνολογίας για τα τυχερά παίγνια.
Οσο για τους δυο πρώην προέδρους του ΣΕΒ, επί σειρά ετών ο καθένας τους:
Με ενοποιημένο κύκλο εργασιών 1,2 δισ. ευρώ το 2023 ο Ομιλος Quest του κ. Φέσσα διατηρεί δραστηριότητες στον εμπορικό κλάδο με ομάδα εταιριών, τις υπηρεσίες πληροφορικής, τις ταχυμεταφορές και την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, έπειτα από μια διαδρομή 43 χρόνων (1981).
Προέρχεται από την πώληση της ACS στη γερμανική GLS, με συμφωνία 74 εκατ. ευρώ για το 20% της εταιρίας και πρόβλεψη 296 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο 80% εντός διετίας.
Εκ παραλλήλου, απέκτησε το 70% της Μπενρουμπή, στο εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών.
Η Deca Investments, με βασικό επενδυτή τον κ. Δασκαλόπουλο, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 348 εκατ. ευρώ στα δύο της funds Diorama I (135 εκατ. ευρώ) και Diormama II (213 εκατ. ευρώ), βρίσκεται με το πρώτο στο στάδιο των αποεπενδύσεων και σε αυτό των επενδύσεων με το δεύτερο σε τρόφιμα, τεχνολογία κ.ά.
Επίσης, ο ίδιος ανήκει με το Family Office του στην επενδυτική ομάδα του Phaistos Investment Fund, το οποίο αποκτά στρατηγικές μετοχικές συμμετοχές σε 10 μέχρι στιγμής ελληνικές και ξένες καινοτόμες startups, που αξιοποιούν τις δυνατότητες του δικτύου 5G.
Από την ενέργεια και τη βιομηχανία μέχρι τα τρόφιμα και το εμπόριο
Η δεύτερη γενιά θεωρείται ήδη ενεργή στην πρώτη γραμμή του επιχειρείν σε ισχυρούς ομίλους, όπου εξακολουθούν να δίνουν το «παρών» οι άνθρωποι οικογενειών που πρωταγωνίστησαν και τις προηγούμενες δεκαετίες στις εξελίξεις.
Αυτό ισχύει σε μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, από την ενέργεια και τη βιομηχανία μέχρι τα τρόφιμα και το εμπόριο.
Ο Δημήτρης Κοπελούζος πιστώνεται ορισμένα νέα μεγάλα deals στο ενεργητικό του στον ενεργειακό κλάδο, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτό με την κρατική εταιρία φυσικού αερίου της Αιγύπτου EGAS για τη σύσταση κοινής εταιρίας που θα εξάγει LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Ελλάδα και την Αν. Ευρώπη στα μέσα μόλις του προηγούμενου μήνα.
Νωρίτερα, ανακοινώθηκε η σύναψη συμφωνίας – πλαισίου συνεργασίας με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά από τη ΔΕΗ, για την εξαγορά χαρτοφυλακίων ΑΠΕ, και ποσοστού 20% στην εταιρία Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε.
Ολα αποτελούν ένα μόνο μέρος της δραστηριότητας ενός βασικότατου «παίκτη» της διεθνούς ενεργειακής αγοράς.
Στη ΦΑΓΕ, τη μεγαλύτερη σε μέγεθος και έσοδα ελληνικών συμφερόντων γαλακτοβιομηχανία (με έδρα το Λουξεμβούργο από το 2012), η τρίτη γενιά έχει αναλάβει τα ηνία τα τελευταία χρόνια, στα πρόσωπα του Αθανάσιου Φιλίππου, γιου του Γιάννη Φιλίππου, και του Αθανάσιου-Κύρου Φιλίππου (γιου του εκλιπόντος Κυριάκου Φιλίππου). Ομως, η παρουσία του Γιάννη Φιλίππου εξακολουθεί να αποτελεί «σημείο αναφοράς» για την ιστορική γαλακτοβιομηχανία και ως προέδρου της ΦΑΓΕ Ελλάδας.
Θα μπορούσε να αναφέρει, επίσης, κάποιος από τη λεγόμενη «παλαιά φρουρά» του ελληνικού επιχειρείν τους επικεφαλής της Jumbo Απόστολο Βακάκη και του Ομίλου Fourlis Βασίλη Φουρλή από τον τομέα του εμπορίου, με επιχειρηματική δραστηριότητα που αποτιμάται σε άνω του 1 δισ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 8/11/2024)