Μέτωπο και με τους βιομηχάνους -και δη της μεταποίησης- φαίνεται πως έχει ανοίξει η κυβέρνηση. Με επίκεντρο την ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στις 18 Ιουνίου, και την ομιλία του προέδρου, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, αναδείχθηκε η παράμετρος του ενεργειακού κόστους.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ήταν πολύ σαφής, σημειώνοντας πως «το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, ενώ οι μεγάλες διακυμάνσεις εμποδίζουν την προβλεψιμότητα και δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις στη σύναψη συμφωνιών με πελάτες τους, ακόμα και διάρκειας μερικών μηνών», για να συμπληρώσει απευθυνόμενος στο πυκνό ακροατήριο, με τον πρωθυπουργό στην frontrow της εκδήλωσης: «Οι επιχειρήσεις πρέπει να θωρακιστούν, όχι μόνον οι ενεργοβόρες, αλλά και εκείνες της μέσης τάσης. Χρειάζονται μέτρα, άμεσα και αποτελεσματικά, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, οι δομικές παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα».
Πιο ξεκάθαρος δεν γινόταν και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς από την προ μηνών πρωτοβουλία του ΣΕΒ, με την από κοινού με άλλους 11 συνδέσμους, επιμελητήρια και φορείς προς τον πρωθυπουργό, λίγο πριν από την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, μέχρι σήμερα δεν διαφαίνεται απτό αποτέλεσμα. Απεναντίας, οι Βρυξέλλες έχουν απαντήσει στην Αθήνα «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα», με ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Αντιθέτως, η απάντηση του πρωθυπουργού ήρθε μέσω του Νίκου Τσάφου, με τον ενεργειακό σύμβουλο του Μεγάρου Μαξίμου να επιχειρεί να αποδομήσει τα επιχειρήματα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου/ΣΕΒ, ανεβάζοντας (σε twit) πως «είναι μύθος ότι η ελληνική βιομηχανία χωλαίνει λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας». Και εξήγησε ότι «ο δείκτης μεταποίησης, που έπεσε 30% στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχει σχεδόν ανακτήσει όλο το χαμένο έδαφος, με μια σημαντική επιτάχυνση μετά το 2021».
Προφανώς Μέγαρο Μαξίμου και ΣΕΒ κάνουν διαφορετική ανάγνωση του προβλήματος της ενέργειας και των επιπτώσεων του κόστους στη βιομηχανία. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει ποιος ακριβώς είναι ο σύμβουλος του Μητσοτάκη, με τον καθηγητή Νίκο Μιχαηλίδη να θυμίζει πως σε ανάρτησή του (2020) είχε αναφερθεί σε… Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Μάλιστα, ο καθηγητής είχε αναρτήσει σχετικά «στείλτε στο σπίτι τον κάθε επικίνδυνο δημοσιοσχετίστα που έτυχε να γίνει σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο εν λόγω είναι, λέει, σύμβουλος για θέματα ενέργειας. Τους περνάνε από κανένα φίλτρο πριν τους κάνουν συμβούλους ή και εκεί με προσωπικές γνωριμίες γίνεται το παιχνίδι; Επικίνδυνος!».
Ο Νίκος Τσάφος απάντησε πως ήταν αστοχία και λάθος, γράφοντας ότι ήταν «σε μια περίοδο που εργαζόμουν ως αναλυτής στις ΗΠΑ και δεν είχα καμία επαγγελματική σχέση με την ελληνική κυβέρνηση» και ότι έσβησε τη συγκεκριμένη ανάρτηση, λες και έχει διαφορά ανάλογα με τον εργοδότη.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης; Τον σύμβουλο του πρωθυπουργού έσπευσε να δικαιολογήσει η Νίκη Τζαβέλλα, λέγοντας πως επρόκειτο για απλό ατόπημα και ότι είναι από τους κορυφαίους.
Ομως επειδή οι καιροί είναι πονηροί και ειδικά τα «ενεργειακά» (και ευρύτερα εννοούμενα) «καίνε», καλό είναι ο κάθε σύμβουλος να «περνάει από κόσκινο». Αν και ο συγκεκριμένος, κρίνοντας από το ύφος/ήθος της απάντησής του στον πρόεδρο του ΣΕΒ διακρίνεται και για την αμετροέπειά του.
Μ.ΓΕΛ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 8/11/2024)