Με την ανακοίνωση χθες, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μήνου/9μήνου καθίσταται διακριτός ο προσανατολισμός της διοίκησης. Ο σχεδιασμός, ευρύτερος και μακροπρόθεσμος, της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) εδράζεται στη ρευστότητα των 9 δισ. ευρώ, με στόχευση την ενίσχυση της κερδοφορίας, έτσι ώστε να αυξηθεί η μερισματική απόδοση προς τους μετόχους/επενδυτές από το 2025 και μετά.
Αυτό είναι το ένα από τα κύρια στοιχήματα του Παύλου Μυλωνά, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου να έχει προτεραιοποιήσει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Με κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 1,76 δισ. η τράπεζα θα παράξει οργανικά κεφάλαια 2 δισ. έως το 2026, εξέλιξη που θα της επιτρέψει να αυξήσει το payout ratio στο 50% των καθαρών κερδών, για το 2025. Βάσει του ενημερωτικού, για τη διάθεση του 10% του μ.κ. από το ΤΧΣ, η διοίκηση αναμένει πως το κεφαλαιακό απόθεμα θα υπερβεί τις 900 μ.β. Στις 31/12/2026, δηλαδή περισσότερα από 3,7 δισ. ευρώ.
Ποιο είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει στα χέρια της η διοίκηση της ΕΤΕ; Η υπεροπλία σε κεφαλαιακό επίπεδο CET I 15,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία 30/6/2024, που την κατατάσσει πολύ υψηλά μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Θυμίζω πως ο μέσος σταθμισμένος σε ενεργητικό (RWAs) CET Ι για 71 τράπεζες του eurobanking ήταν 16,1%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Εθνική έχει επαρκή κεφάλαια για να ενεργήσει ευρύτερα, από (δυνητικές) εξαγορές, στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις μέχρι γενναία μερισματική πολιτική, επαναγορά μετοχών, αλλά και επιθετικότερη πολιτική χορηγήσεων και εφαρμογές νέας τραπεζικής (FinTech).
Στο 6μηνο η τράπεζα εγγράφει κέρδη 670 εκατ. ευρώ και πρόβλεψη για μέρισμα 40%, με τον Παύλο Μυλωνά να ενημερώνει τους αναλυτές (1/8/2024) πως στρατηγική είναι να φθάσει στο σημείο να δίνει στους μετόχους μέρισμα κατά 2/3 σε μετρητά και 1/3 με τη μορφή buy back. Τότε είχε προχωρήσει και σε αναθεώρηση του στόχου για νέες εκταμιεύσεις σε 1,4 δισ., από 1,2 δισ., για το σύνολο του 2024. Εναν μήνα αργότερα (9/9) ο ίδιος σημειώνει, στο Ενεργειακό Συνέδριο, που διοργανώνουν κάθε χρόνο το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Ενωση Ενεργειακής Οικονομίας, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ότι η Εθνική θα χρηματοδοτήσει με 30 δισ. τα ενεργειακά projects που σχεδιάζονται μέχρι το 2030.
Σε ό,τι αφορά τη μερισματική πολιτική, ο πήχης από τη διοίκηση είχε τοποθετηθεί στο 40%, ο επόπτης (SSM) έδωσε στις 5 Ιουνίου το ΟΚ για διανομή του 30%, δηλαδή 332 εκατ., ήτοι 0,36 ευρώ/μτχ. Η αποκοπή έγινε στη συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου, στις 2 Αυγούστου η καταβολή. Προφανές πως για τη χρήση 2024, και με την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών, η διοίκηση θα επιμείνει σε… μαξιμαλιστική πολιτική διανομής καθαρών κερδών προς τους μετόχους/επενδυτές. Συνεκτιμώντας πως και η μερισματική πολιτική εγκρίνεται από την Κλαούντια Μπουχ (SSM).
Παράλληλα, η διοίκηση προτεραιοποιεί την εμπροσθοβαρή κάλυψη του βάρους λόγω απαιτήσεων από τον αναβαλλόμενο φόρο, δηλαή από το έσοδο/έξοδο που έχει αναγνωριστεί στα αποτελέσματα χρήσεως, αλλά το φορολογικό όφελος/έξοδο αναβάλλεται και πραγματοποιείται σε μεταγενέστερο χρόνο. Το Deferred Tax Credit/DTC για την Εθνική ήταν (6μηνο) στα 3,6 δισ., αντιστοιχούσε δηλαδή στο 51,6% του CET I. Δεδομένης της θέσης του SSM για την ταχύτερη μείωση του DTC και όσων συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, η Εθνική, όπως και οι άλλες τρεις συστημικές, θα ρίξει βάρος -δηλαδή χρήμα- για να φέρει την αποπληρωμή του κατά οκτώ χρόνια νωρίτερα.
Πλεονέκτημα της Εθνικής, συνολικά του συστημικού banking, η συμμετοχή σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση χορηγήσεων σε μεγάλα projects χρηματοδότησης, λ.χ., για τη σύμβαση της Αττικής Οδού η εκταμίευση δανείων είναι ύψους 3 δισ. ευρώ. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υποστηρίζει θερμά την πρόθεση των τραπεζιτών να επιταχυνθεί η μείωση του DTC, καθώς έτσι -μεταξύ άλλων- θα είναι πιο εύκολο για τον SSM να εγκρίνει τη διανομή περισσότερων καθαρών κερδών, χρήσεως 2024, το καλοκαίρι του 2025. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κοινότητα προεξοφλεί πως η Εθνική θα είναι από τους πλέον γαλαντόμους προς τους μετόχους/επενδυτές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 8/11/2024)