Ως φτωχό αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους 7 στους 10 Έλληνες (67,1%) όλων των μορφωτικών επιπέδων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την αντίληψη της υποκειμενικής φτώχειας, που επιβεβαιώνουν κι όλες τις αντικειμενικές μετρήσεις των τελευταίων χρόνων με βάση τις οποίες η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού κινείται στον ευρωπαϊκό πάτο σε επίπεδο μισθών και αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Ως «υποκειμενική φτώχεια» ορίζεται η αντίληψη του ίδιου τού ατόμου για τη δική του οικονομική και υλική κατάσταση, με βάση ευρωπαϊκές στατιστικές για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC).
Τα στοιχεία της Eurostat από τη συγκεκριμένη έρευνα για την προηγούμενη χρονιά δείχνουν ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται, όπως και το 2022, πρωταθλήτρια με μεγάλη διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο συνολικά, όσο και ανά μορφωτικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 81,8% είχε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (μέχρι απολυτήριο γυμνασίου) που αντιλαμβάνονταν τον εαυτό τους ως φτωχό (28,8% ο αντίστοιχος μ.ο. στην Ευρώπη), ξεπερνώντας βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία (60,5%) και η Σλοβακία (58,4%).
«Χρυσό» σε υποκειμενική φτώχεια παίρνουμε όμως και στα άτομα μεσαίου εκπαιδευτικού επιπέδου, με ποσοστό 68,9% έναντι 18,5% ευρωπαϊκού μ.ό., όπως και σε κατόχους τίτλων ανώτερης εκπαίδευσης, με ποσοστό 46,7% έναντι 9,4% μ.ο. στην Ευρώπη.