ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
Τον εφιάλτη ενός χειμώνα καταστροφικού για τη βιομηχανία βιώνουν οι επιχειρηματίες ενεργοβόρων ομίλων και εταιριών μεταποίησης. Ηδη, η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, από κοινού με ομόλογους φορείς της Βουλγαρίας (BFIEC) και της Ρουμανίας (ACER), απέστειλε τη Δευτέρα ακόμα μία επιστολή προς την Κομισιόν, ζητώντας λύση στο μέχρι τώρα ενεργειακό αδιέξοδο.
Είναι η τέταρτη φορά από το καλοκαίρι που η ΕΒΙΚΕΝ απευθύνεται στις Βρυξέλλες χωρίς μέχρι τώρα να έχει υπάρξει η παραμικρή πρόοδος στη διαχείριση ενός τόσο μείζονος σημασίας προβλήματος. Από τον Ιούνιο, με την εκδήλωση της μίνι ενεργειακής κρίσης, οι επιχειρηματίες της βιομηχανίας προειδοποιούν με διαδοχικά alert για τον ορατό κίνδυνο απώλειας ανταγωνιστικότητας λόγω των ακραίων τιμών ενέργειας. Για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (μέταλλα, χημικά, λιπάσματα, τσιμεντοβιομηχανία, υαλουργία) το κόστος αντιστοιχεί στο 20-%60% του συνολικού για την παραγωγή, με συνέπεια οι ελληνικές επιχειρήσεις να καθίστανται όλο και λιγότερο ανταγωνιστικές τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Κορυφαίοι παράγοντες, όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, κυρίως με την ιδιότητα του προέδρου της Eurometaux αλλά και του επικεφαλής του Ομίλου Metlen, ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, πρόεδρος της ElvalHalcor/Viohalco, όπως και στο σύνολό τους σύνδεσμοι, επιμελητήρια κ.ά., δεν έχουν σταματήσει να ζητούν αφενός από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, αφετέρου από την Κομισιόν να δώσει διέξοδο. Μέχρι τώρα από την κοινή επιστολή του ΣΕΒ και άλλων 11 συνδέσμων και φορέων προς τον πρωθυπουργό πριν από την Εκθεση της Θεσσαλονίκης μέχρι την τελευταία της ΕΒΙΚΕΝ κοινός παρονομαστής είναι η αγωνιώδης έκκληση για το «αύριο» της εγχώριας βιομηχανίας, επιχειρηματικότητας.
Η «DEALnews» από τις 19 Ιουνίου, με κύριο θέμα της το «ηλεκτροσόκ για τις επιχειρήσεις», προειδοποιούσε για τα επερχόμενα. Εκτοτε επί του πεδίου ελάχιστα έγιναν από κυβερνητικής πλευράς, με τον σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ενέργειας να φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει… μύθο τη θέση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ότι η ελληνική βιομηχανία χωλαίνει λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους. Μάλιστα, ο Νίκος Τσάφος -γνωστός και για τις… ανιστόρητες δηλώσεις του περί «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»- φάνηκε να μη γνωρίζει -ή έκανε πως δεν…- για τον βαθμό εξάρτησης της ενεργοβόρου βιομηχανίας από το κόστος. Βέβαια, τον πρωθυπουργικό σύμβουλο «άδειασε» ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν στην εκδήλωση του Bloomberg σημείωνε πως «έχουμε κάτι που παριστάνει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας με 26 διαφορετικές στρατηγικές…». Επίσης, ενδεικτική της σοβαρότητας οι αναφορές Μητσοτάκη -τρεις- για το πρόβλημα των τιμών μέσα σε ένα 5νθήμερο: στην COP 29/Μπακού (13/11), στην ανασκόπηση της Κυριακής και στο συνέδριο του Bloomberg.
Προφανώς τη βιομηχανία δεν την αφορά ούτε η διάσταση απόψεων του πρωθυπουργού με τον σύμβουλό του επί των ενεργειακών θεμάτων, αλλά ούτε και η νέα έκκληση προς την επικεφαλής της Κομισιόν, αλλά το τι μέλλει γενέσθαι καθώς επέρχεται ο χειμώνας. «Θα καταστήσουμε τις θέσεις μας απόλυτα ξεκάθαρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιστεύω ότι και η επανεκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής συμφωνεί στη μείωση των τιμών της ενέργειας αλλά για όλους, όχι μόνο για κάποιους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Bloomberg), το ερώτημα, όμως, αφορά το κατά πόσον η Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακούει ή και μπορεί να δώσει λύσεις. Κρίνοντας από την προηγούμενη πρωθυπουργική παρέμβαση, η Γερμανίδα απλά πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, όπως σημείωνε η «DEALnews» (στο φύλλο της 27ης Σεπτεμβρίου). Αλλωστε, η ίδια είχε φροντίσει να ορίσει επίτροπο Ενέργειας τον Νταν Γιόργκενσεν, με τον Δανό παράγοντα γνωστό για τις green agenda θέσεις-προτεραιότητές του. Ακόμα και σε αυτή την τόσο νευραλγική θέση η Γερμανίδα τοποθέτησε κάποιον που μετά τη σαρωτική εκλογή Τραμπ πιθανότατα θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τακτικές «πράσινης μετάβασης». Και αυτό σε μία συγκυρία που στους διαδρόμους του Μπερλεμόν πυκνώνουν φήμες που θέλουν τις νομικές εκκρεμότητες της προέδρου με τα εμβόλια (Pfizer/Bourla) να μην αργούν να εμφανιστούν ξανά στον ορίζοντα.
Υπάρχει χρόνος για να δοθούν κίνητρα;
Σε όλα αυτά μένει να φανεί εάν θα μπορούσε:
- Να δοθούν κίνητρα στις βιομηχανίες για τη σύναψη μακροχρόνιων ΡΡΑ (απαλλαγή από τη χρέωση των uplifts εκείνες τις ώρες).
- Να διατεθεί το αναγκαίο ποσό που απαιτείται για επιδότηση τοποθέτησης μπαταριών με ΦΒ (behind the meter) για βιομηχανίες έντασης ενέργειας στην ΥΤ, με ανώτατο όριο τα 5 εκατ. ευρώ ανά συμμετέχοντα και όριο 200.000 €/Mw. Είναι σαφές ότι έτσι επιτυγχάνεται σημαντική οικονομία κλίμακας ως προς την ευρεία επιδότηση τοποθέτησης μπαταριών μικρής ισχύος.
- Να εξεταστεί η λύση να διατίθεται μέσω διαγωνισμών στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας (cfds) μείγμα από ποσότητες ενέργειας ΦΒ, αιολικών αλλά και Υ/Η, ήτοι φορτίο σχεδόν σταθερό όλο το 24ωρο, για περίοδο τριών ετών, όπως ήδη σχεδιάζεται να εφαρμοστεί στην Ιταλία, μέχρι να υπάρξει μεγάλος αριθμός προσφερόμενων ΡΡΑ.
- Το 17% επί των εσόδων από τις δημοπρασίες των EUAs, που προβλέπεται για το 2024, να αυξηθεί σε 25% και να μείνει σταθερό. Τα ποσά που δεν θα χρησιμοποιούνται θα επιστρέφουν στον ΕΛΑΠΕ.
- Επίσπευση της κοινοποίησης στην Ε.Ε. του μηχανισμού για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ για τις επιλέξιμες βιομηχανίες, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, καθώς το προηγούμενο σχήμα έληξε 31/12/2023 και επιτάχυνση των εκκαθαρίσεων του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2021, 2022 και 2023, καθώς οφείλονται στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας ποσά που υπερβαίνουν τα 120 εκατ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΥΛΛΟ (ΦΥΛΛΟ 22/11/2024)